facebook
twitter

Горещи новини

Тръмп: Сирийският нефт е в нас и ще правим с него каквото си поискаме

Само преди дни Москва обяви, че САЩ контрабандират в района и предупреди, че разполагането на американска военна техника до петролните находища ще доведат до ескалация
7307
БГНЕС

САЩ са взели под контрол нефтените находища в Сирия, за да победят терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) и сега могат да правят с петрола каквото си поискат. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на върха на Алианса в Лондон, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.
„ИД се опитаха да запазят контрола над нефта, а сега ние го контролираме изцяло. Казано честно, ние имаме голяма подкрепа от множество различни хора (по този въпрос). Като цяло, единствено нашите военни, които остават на тази територия, охраняват петрола. Нефтът е в нас и можем да правим с него каквото си поискаме“, заяви Тръмп.

През октомври американският президент изведе американските военни от района на турската операция в Северна Сирия, но изрично обяви, че ще запази контроланад нефтените находища в североизточната част. 

Руското министерство на отбраната обяви, че САЩ на практика контрабандират сирийския нефт в други страни чрез американски частни военни компании. Специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри обяви, че Щатите са съвсем законно в района и целта им е да не допуснат находищата да не попаднат в ръцете на терористите.Той дори натърти, че нефта, съгласно сирийската конституция, принадлежи на сирийския народ.

Разполагането на американска военна техника в един от основните центрове за производство на петрол в Сирия - региона Румейлан (провинция Хасеке), води до ескалация на напрежението в страната. Това пък съобщи само преди дни специалният представител на руския президент Владимир Путин за страните от Близкия Изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов.  „Не можем да приветстваме това. Напротив, то води само до ненужна ескалация и напрежение", цитира агенцията думите на Богданов.

105

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп призова света да отхвърли „пророците на апокалипсиса“

21.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1201 30
Войски на САЩ не пускат руски бойци до сирийско петролно находище

19.01.2020

10730 62
ЕП гласува да се спрат еврофондовете на корумпирани държави в ЕС

16.01.2020

3546 18

Коментари

Страници

Дагоев

С една дума кой изпревари, той натовари. Откраднаха го от ИД.

Нафарфор

 ..единствено нашите военни, които остават на тази територия, охраняват петрола. Нефтът е в нас и можем да правим с него каквото си поискаме“

нищо повече не може да се добави след такова изказване...

Krasimir Chenov

....може да се добави и още как. Може да се добави едно: ХоХоХоХо ....Русофилите не са себе си. Троловете промрънкват колкото да запишат участие , но няма плам, няма хъс и комсомолски устрем. Чакат се опотните точки , но явно и централата не е готова да реагира на този ляв прав от оня дето "сами си го избраха" както се хвалят някои особено възбудени по темата Велика Русия. Това си го били знаели , но все пак били изненадани от откровенността на Тръмпича.  А ще се изненадате ли ако ви кажа защо пък Путин си е изпратил там армията? Да , така е - заради красивите сини очи на колегата сирииския диктатор. Руското присъствие в Сирия е единствено и само по безкористни подбуди. Борят се за мир и любов в близкия изток. Иронията е , че точно този когото възхваляваха , сега им казва , че Русия петрол няма да види. И нашите изненадани , че каубоя вади пищов на императора! Скъпи любители на историята. Би трябвало да знаете , че при кварталните батки е така(от Молотов и Рибентроп трябва да го знаете) - пият си бирата , уверявят се колко много се уважават , па вземат , че се хванат за гушите. Сега да видим какво ще каже нашата батка , пък и батката на Босфора.

Каубой
снимка на Каубой

Нека ниския император да тропа по катедрата с обувка и да вика "Ще ви закопаем". Ама, май не му стиска, дори с всичкото оръжие което е натрупал.

Sine_metu

Вт., 03/12/2019 - 17:08 (нов)

Каубой

 

Добре, че е Ченов, та не се налага постоянно сами да си говорите

 

lalluger

Аз пък мислих, че те м такова , заради демокрацията и лошия Асад там... 

Такива цитати трябва да ги коментират нашите политици. Ще е интересно да ги гледаш...

Krasimir Chenov

Да....не сме от армията неуморни тролове , възхваляващи великата Русия, страна от 19ти век с единствено "достойнство" много въоръжена и опасна.

Sine_metu

Вт., 03/12/2019 - 22:11 (нов)

Krasimir Chenov

 

Не сте, не сте, успокой се. Тролове разни

ssto

 

Цинизмът на правото на силния, подиграващ се със силата на международното право.

toronegro
Бай Тръмпов го обяснява като за нашите евроатлантици: Бихме се с идиловците заради петрола, а не затова дето си мислите вие и се опитвате да убедите и другите.
ПГеоргиев

Аферим! Машаллах!

Така се прави, Доналд Иванич!

Като се пишете за велика сила, ЕМ на всички други келешчета.

Ама откога предлагам да седнете на една маса с Владимир Владимирович, че да поканите и др. Си, да наплюнчите моливите и да направите, както папата през 1493, а след това година по-късно, т.н Договор от Тордесиляс. За  да няма спорове между Испания и Португалия папата първо определил 38 меридиан за граница - на запад за Испания, а на изток за Португалия, а на следващата година изместил до 46 меридиан. Та и вие -  от тоз и тоз меридиан на запад до тоз и тоз е американско, от тоз и тоз на изток до тоз и тоз е руско. Останалото е за китайците.

Така и вълкът цял, и агнето сито и мандарините доволни.

Сега си подритвате кокалчетата в Сирия, в Либия, в Сомалия, в Латинска Америка, че и в Европа.

Бактън от синини.

nebenebe

Запича се раптата. И все по ще се запича май. 

Han

Най-лошото на крадения петрол е, че трябва да се превозва по минирани пътища, върху които от време на време падат бомби, хвърлени от неизвестни самолети...

аиг3

Нещо се бъркаш. Ситуацията беше друга. Едни дето не бяха там и американците не искаха да бъдат там,  бяха съвсем случайно и целенасочено избомбени от от напълно известни самолети.
Като в резултат дори нямаше спиране на вноса домати от САЩ.

Интервал

Интересно.
Не, че е казал нещо, което да не си мислим отдавна, но така сбито, без заобикалки и в прав текст - рядкост.
Просто няма празно - нефтът е сирийски, армията им е там заради нефта, нефтени находища окупирани от войската на САЩ се считат за собствени. Никакви безсмислени лакърдии за демокрации, тероризъм, международно право и коалиции, борба с "тиранина Асад" употребата на БОВ и всякакви подобни. Явно Тръмп е способен да казва истината.
Сега остава да запълни и последната празнина, като каже как се появиха тези брадатковци, кой ги финансира и въоръжи. Мисля, че вече е ясно защо почти винаги се появяват покрай петролни находища.

аиг3

Глупости. Умрели са американците за нефтените залежи на Сирия. Намери къде са по запаси в световен план. Доста назад. Дори потрошените пари само за бомби не си струват. Просто са решили, че няма да ги дадат на Асад и руснаците, а Тръмп си разсъждава като най-големия гамен в квартала. Щом съм го взел мое е.

Интервал

Глупостите ги говориш ти. Локално погледнато си прав, но прадполагам разбираш, че не е локално. Би трябвало отдавна да е очевидно за всеки.

аиг3

Нещо рече ли, че не разбрах. Би ли обяснил как локално съм прав (американците  не са се и сещали за не особено големите сирийски находища при намесата в конфликта) и как глобално греша т.е тръпнели са как докопат добива на страна извън топ 25.

И само да отбележа, че добивите преди войната в Сирия са по ниски от държави като Тайланд, Ангола, Еквадор.

Интервал

Нещо рекох, да. Втренчил си се само в нефта и само в сирийския, а игрището е доста по-голямо. Контролирането на нефта не е единствения начин да се отбележат точки, но е важна стъпка.
 

Devil in Exile

Аз пък мислех, че ставало въпрос за демократични ценности и борба с тероризма ...

марк

 

 

 

                                С една дума кой изпревари, той натовари. Откраднаха го от ИД.

 

                                  С една дума , единият разбойник откраднал от другия. При това , обрал собственото си чедо .  Та когато някой ви говори за демокрация , права на човека , право на самоопределяне , международен правов ред, ООН и пр.дивотии , да знаете , че са измислени от крадците .

Кара Колю

"Онова, що си требе, то си го сака"

Странно, но тов. Трам постъпва точно както трябва

Дали не му говори Началника???

П.П. Няма пръчка само с един край!!!

Вал

Браво

 

Евро-атлантически ценности в действие

 

А ние останахме без армия, без самолети ... и с джендъри и еднополови бракове

 

 

nebenebe

На товарища Путина му се налага да мисли за асиметричен отговор пак. За кой ли път. Толкова ли е трудно да се разберат? Да преселят 50 милиона американци в Русия и Светът няма да има проблеми. От моя гледна точка извъртането на Русия към  Турция  си е една грозна история. Сама се набутва в огъня. Щото наоколо, според мен предстоят събития. Проблемът е, как ние да се опазим. Много сме близо и ни натискат "приятелите". Европа дреме, по-скоро все още всеки мисли само за себе си.

paragraph39

"IN OIL WE TRUST!"...

USA UBER ALLES! ...

 

банда

Все повече харесвам Тръмп. Честен човек. Аман от лицемери.

Weiß

банда, има един лаф на Марк Твен:

"Добър човек, в лошия смесъл на думата".

Sine_metu

Вт., 03/12/2019 - 18:26 (нов)

Weiß

банда, има един лаф на Марк Твен:

"Добър човек, в лошия смисъл на думата".

 

По темата Марк Твен има цяла глава в автобиографията си.

„Ние, англосаксонците“

 

Предвидливо е разпоредил да я издадат след смъртта му.

inventus

Според моето скромно мнение нефтът е на Сирия. Няма лошо американците да го пазят от ИД или от който там се сетят. Няма лошо и да го продават на когото си искат. Но да бъдат така добри парите да ги дават на Сирия щото стоката е тяхна и пари също им трябват да оправят тази разруха. Иначе си е просто заграбване.

Гегата

Тръмп поне е честен - плюе на демокрация, права, свободи - важен е нефта и по-точно изражението му в долари...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×