facebook
twitter

Горещи новини

Тръмп се озова в Афганистан и обяви преговори с талибаните

1120
EPA/БГНЕС архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Афганистан в необявена визита на американските войски в страната и заяви, че е подновил мирните преговори с талибаните по-малко от три месеца след като те се разпаднаха, пише вестник New York Times, цитиран от Агенция Фокус.

“Талибаните искат да постигнем споразумение и ние се срещаме с тях“, каза той по време на среща с президента на Афганистан Ашраф Гани. 

„Ще останем докато не постигнем споразумение, или не осигурим тотална победа и те искат да стигнат до сделка много“, добави той, след като заяви, че иска да намали допълнително американското присъствие в региона. Той каза, че смята да намали броя на американските войски от 13 хил. до по-малко от 9 хил. 

Тръмп посети Афганистан изненадващо, като визитата му беше пазена в тайна по причини, свързани с безопасността му. 
Той също така посети американските войници, като вечеря печена пуйка с тях, според традицията за Деня на благодарността“, след което се снима и разговаря с тях. 

Но посещението му също имаше важно политическо измерение и идва във време на кръстопът, на който се намират Афганистан и военното присъствие на САЩ в страната, след като Тръмп гневно отмени разговорите си с талибаните през септември 2019 г., които бяха близо до постигане на споразумение, според което трябваше да започне поетапното изтегляне на американските сили от страната.

Тръмп, който се похвали с американските военни успехи срещу Ал Кайда и „Ислямска държава“, загатна, че талибаните са готови да сключат мирно споразумение, но самият той е безразличен към резултата от потенциалните преговори. 

„Талибаните искат да стигнем до споразумение - ще видим дали ще го направим. Ако стане, добре“, каза Тръмп.
 Той каза още, че талибаните вече са готови да се съгласят на прекратяване на огъня, което се обсъждаше в предишните преговори и нещо, на което правителството на Гани настоява. "Ние казваме, че трябва да стигнем до примирие, но те не искаха да прекратят огъня", каза Тръмп за афганистанските бунтовници.  „Сега те искат да прекратят огъня. Вярвам, че вероятно ще се получи по този начин".
Дори след като Тръмп прекъсна преговорите, талибаните се въздържаха да го критикуват твърде остро, което анализаторите приеха като доказателство, че групировката все още иска мир със САЩ.
 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ердоган дари Меркел с огледало и шлем

24.01.2020

1220 8
5 държави искат обезщетение от Техеран за сваления самолет

17.01.2020

4740 6
Асад към Путин: Спасибо!

07.01.2020

9679 39

Коментари

Хулиган

Явно добре е изучавал горчивия опит на генерал Громов...

http://www.drago.info/index.php/2018/06/22/selo-gr...

tatyana1

И да си загубят контрола над маковите полета, след като производството тъй се разрастна под техния контрол? Ами?!

inventus

Този контрол могат да го осъществяват и със дронове.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×