Медия без
политическа реклама

Тръмп призова Ердоган да не бъде "твърдоглав" и "глупак"

Вицепрезидентът и държавният секретар на САЩ пристигат в Анкара

17 Окт. 2019
ЕПА/БГНЕС

Американският вицепрезидент Майк Пенс и държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще пристигнат днес в Анкара, където ще опитат да проведат извънредни разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Самият той обаче вчера обяви, че няма да приеме гостите.

"Няма да се срещна с тях. Те ще имат среща с партньорите си. Ще разговарям само ако дойде Тръмп", заяви Ердоган, цитиран от германското издание "Шпигел".

Двамата американски дипломати все пак ще се опитат да убедят турския държавен глава да прекрати военната операцията "Извор на мира", която се води в Северна Сирия вече повече от седмица.

Късно снощи Белият дом публикува писмо, насочено към турския президент и изпратено в деня на започването на "Извор на мира", в което Доналд Тръмп призовава турския си колега да не бъде "твърдоглав" или "глупак"по отношение на офанзивата.

Писмото съдържа и директна заплаха за унищожаване на турската икономика. По-рано беше съобщено, че Съединените щати са изпълнили планиран въздушен удар в Северна Сирия, като мишените са били складове за амуниции и военно оборудване, останало след изтеглянето на американските военни оттам.

Още по темата