facebook
twitter

Горещи новини

Тръмп: Искаме Гренландия, но тя не е топ приоритет

1805
Pixabay

Американският президент Соналд Тръмп потвърди, че неговата администрация е проучвала шансовете да купи Гренландия от Дания и че островът представлява "стратегически" интерес, но не е топ приоритет. "Дания фактически притежава Гренландия, ние сме много добри съюзници. Пазим Дания, така както и голяма част от останалия свят, така че идеята се появи и аз я определих като стратегически интересна, ще поговорим малко с тях, но не е номер 1 в списъка", каза Тръмп пред репортери в Ню Джърси.

По-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди, че президентът Доналд Тръмп иска да помисли за възможността да купи Гренландия, въпреки изявлението на правителството на полуавтономната територия на Дания, че тя не е за продан. Къдлоу каза пред телевизия Фокс, че не може да предскаже какво ще се случи, но нарече Гренландия стратегическо място с много ценни минерали. Американските военни от години разполагат с военновъздушната база Туле в Гренландия - най-северната американска база. Тя е част от глобалната мрежа радари и други сензори, които издават предупреждения за балистични ракети и осигуряват наблюдение на космическото пространство.

Датският министър-председател Мете Фредериксен потвърди, че Гренландия не е за продан, предадоха агенциите. При пристигането си на арктическия остров тя посочи пред репортери, че  "Гренландия не е датска, а гренландска. А относно съобщенията, че президентът на САЩ е проявил интерес да купи Гренландия, Фредериксен каза: "Силно се надявам, че това не е било сериозно".

Доналд Тръмп съобщи още, че вицепрезидентът Майк Пенс ще бъде негов подгласник и в кандидат-президентската надпревара през ноември догодина, когато Тръмп ще се бори за втори мандат. "Много съм щастлив с Майк Пенс", каза Тръмп.

Той коментира и търговския спор с Хуауей. Американският президент заяви, че не желае Съединените щати да имат бизнес отношения с китайската компания. Поводът за коментара му станаха медийни публикации от миналата седмица, в които се твърдеше, че американското министерство на търговията смята да удължи срока на разрешителното на технологичния гигант да купува компоненти от американски фирми, за да може да обслужва своите клиенти. През май Вашингтон включи Хуауей  в черен списък с аргумента, че дейността й противоречи на националната сигурност.

Междувременно Тръмп обвърза протестите в Хонконг с търговските преговори с Китай. Той призова китайското правителство да не използва насилие за потушаване на анти-правителствените демонстрации в Хонконг. "Мисля, че ще бъде много трудно да се договорим, ако използват насилие. Имам предвид ако се случи друг инцидент, подобен на този на площад Тянанмън. Много ще е трудно, ако има насилие. Аз съм президент, но това е отвъд мен. Ще има големи политически настроения, ако не направя нещо", допълни президентът.
 

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Акционерите във фирмата зад Би Ти Ви одобриха сделката с Келнер

28.02.2020

Обновена

4192 24
Шест души загинаха, след като уволнен служител откри стрелба в САЩ

27.02.2020

1967 20
САЩ към Сърбия: Ще има санкции, ако придобиете руско оръжие

26.02.2020

9458 48

Коментари

Доси

"Дания фактически притежава Гренландия, ние сме много добри съюзници. Пазим Дания, така както и голяма част от останалия свят, така че идеята се появи и аз я определих като стратегически интересна, ще поговорим малко с тях, но не е номер 1 в списъка", каза Тръмп пред репортери в Ню Джърси.

 

Хо хо хо... класика в жанра "начало на преговори за придобиване".  

На САЩ много им се иска да повторят номера с Аляска, но подозирам че няма да ги огрее. Датчаните трябва да са най-тъпите за да се вържат на тези приказки... 

geo_19

Дания има опит в продажба на острови. Например през 1917 г. била продала на САЩ Вирджинските острови за 25 млн. дол. 

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Американск...

rorik

Росия и Америка пак си делят света . Малко им са на едните блатата , на другите пустините.

Иде краят на нефтените държави .Всички ще се юрнат към добрата стара Европа. Требе пак да строим каменни дувари като по турско . 

inventus

Такива  хубостници като Тръмп и всичките му избиратели ги познаваме общо взето. Те на всякъде по света са едни и същи. Хвърлят ли око на нещо никога не се отказват. Това което казва в момента преведено означава: че ще го вземем това което искаме е ясно. въпросът е за цената. ще чакаме докато я свалите . ще направим всичко възможно да я свалите.Те разполагат с такива възможности.Гренландия може да се спаси само ако реши да се присъедини към Русия.

Гласът

Гренландия може да се спаси само ако реши да се присъедини към Русия.

Ха-ха-ха! Ама си вярвате, нали? 

Лoвkия

Гренландия може да се спаси само ако реши да се присъедини към Русия.

Правилно, да здраствует Гренланская Российская Федеративная Республика!

Дания ще хареса това.

Моите5стотинки

ква цена...такива неща стават безплатно...е все пак някой ще трябва да плати нотариалните такси при оформянето...едната страна има пари от аванса за фърчилата, другата незнам...водят се преговори за имената...първата част е винаги тръмп...тръмптауер, тръмпландия...

urupuchi

кви преговори... Тръмпарктида.

маняна
снимка на маняна

И булгарското правителство се включи в наддаването за дацката колония, предлагайки на Дания 3 ефки, фюзелажа на четвъртата и 25 000 тона асфалт за магистрали. Плановете на правителството са да използва Зелената Земя като естествен фризер за настаняване на болни прасета докато настъпи сезонът за консумацията им. Така Булгария се надява да избегне скока в котировките на специални ями за загробване и негасена вар на международните тържища. Климатът на Гренландия е особено подходящ за затрупването на поразени от чумата прасета едно връз друго, смятат от ХБАБж.

Булгарската намеса в търга е станала причина президентът Соналд Тръмп да счупи два от ТуйТърите си, предадоха и от БелияДом.

 

Yantar

Този е будала - ако беше казал, че имат интерес да купуват България, щяха да го залеят с посредници и народна любов. Цялото НПО воинство, ведно с аген Иван (от ДС), щяха да ни обясняват колко добро е това - и вместо да търсим пари от американците, трябва да им дадем, за да ни вземат. Ще продадат България в комплект с майките си (дори ще ги опаковат). На народа ще му е все едно (#80%+)Единствените недоволни ще са българските имигранти в САЩ, които ще загубят самовтълпеното си чувство за превъзходство, с което компенсират комплекса си за малоценност. 

JollyRoger's

Дончо съвсем изкука. Очертава се невиждан предизборен цирк за местните толупи...

В последните сценки, освен пазаруването на Гренландия, обеща да изпрати през следващите 5 години и първата жена на Луната... Сигурно Мелания много го бие с точилката и иска да я изстреля...

Сгугню
снимка на Сгугню

Гренландия може да се спаси само ако реши да се присъедини към Русия.

И от къв зор да го прави?

Да предпочете бедната, с недоразвита, суровинно ориентирана икономика, със скрита диктатура, клептократично управлявана и без демократични традиции Русия пред богатите САЩ?

inventus

Сгугньо! Може и към Дания да се воссоедини ако иска. Но имайки нашият а и на други източно европейски страни опит които се "продадоха" на САЩ не вярвам да направи същата грешка.Щото дали камъкът ще удари гърнето или гърнето камъка...резултата за гърнето е един и същи!А камъкът е голям...

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Дописникъг или е пиян или недоспал - уволнете го!

Дневалният също дреме и не чете какво пуска.

 

Какъв е този Соналд Тръмп?

 

Нещастници!

emo1971

Може да не се безпокоят... датчаните. И да я вземе Гренландия Тръмп, няма да е задълго. Оказа се, че прочутото пророчество на Ванга, за 44-я президент на САЩ, все още не се е провалило. Според него очакваха Обама да е последен реален президент, с функции и на главнокомандващ, а при 45-я, някаква месианска фигура /Тръмп?!? Ама и той си е съвсем реален президент, с пълен комплект пълномощия.../, да се отприщят процеси на икономически упадък, водещи към разпад и на страната. СЕГА се оказа, че като са броили президентите навремето, са сбъркали, понеже 22-я и 24-я са един и същи човек, а досега са ги приемали за различни. Така се получавало, че всъщност на Тръмп се пада фаталния номер 44 /то и рационалното обяснение е елементарно... Ясно е вече за всеки, че Путин повече не би рискувал... с поставянето на разни непредсказуеми субекти, на кормилото на САЩ, които след като ги е направил президенти... започват да му се инатят, да му се правят на някакви си еманципантки и пр. и пр. Още Обама трябваше да му е обеца на ухото, ама не... опита и с Тръмп, и отново същото... Очевидно следващият му ход би трябвало да бъде... закриване на целия проект... САЩ.., като доказал се вредоносен.../...?

SergElias
снимка на SergElias

Значи викаш, джуджака се е отказал да чака Йелоустонската калдера да изригне.

Моите5стотинки

Ведущий советник президента США Дональда Трампа по экономике, глава Национального экономического совета Белого дома Лоуренс Кадлоу
назвал ситуацию «развивающейся» и напомнил, что президент Гарри Трумэн также собирался купить самый большой остров в мире, входящий в состав Дании. Трумэн предлагал властям Дании $100 млн, однако получил от них отказ.
 

Моите5стотинки

Руснаците намерили голям алмаз в Сибир и решили след като го реализират с получените пари да купят Канарските острови...почнали преговори с кенарите но някой откраднал камъка и т.н. хубава комедия от Владимир Меньшов 1995г, той  е режисьора на съветски филм от 1981г получил "Оскар".

има я на тубата

https://www.youtube.com/watch?v=rDwf8JRpnVs

dissidentbg

"Пазим Дания, така както и голяма част от останалия свят"

 

Както мутрите, които имат застрахователни фирми в България. Ако не им плащаш, ще пострадаш.

JollyRoger's

Предишните две оферти на Нашингтон за Гренландия са по време на двете войни в Европа, прерастнали в световни, заради борбите за преразпределение на територии... И бай Дончо явно е мераклия, но е известно, че меракът умира последен... Много го малтретира таз Мелания! Явно в бялата колиба има домашно насилие - резултатите са видни. Ще прокламира той America first!, вместо Melaniya first forever!...

dissidentbg

"Той призова китайското правителство да не използва насилие за потушаване на анти-правителствените демонстрации в Хонконг"

 

Някаква американка каза: Нека Тръмп първо посочи на картата къде е Гренландия и след това да говори за покупка.

 

Същото е и с Хонконг. Той дори не знае, че Китай НЕ КОМАНДВА в Хонконг. Хонконг си има правителство и протестите са срещу това правителство, НЕ СА срещу Китай.

Invisible

   Ако утре се организира един референдум за статута на на Хонконг, 80% ще са връщане към Великобритания.

Гласът

протестите са срещу това правителство, НЕ СА срещу Китай.

Вярваш ли си? 

маняна
снимка на маняна

Интересът на американския президент Соналд Тръмп към Гренландия внезапно се е изпарил, след като му е било съобщено, че еленът Рудолф и Снежанка не живеят там. Понастоящем посланикът на САШ във Финландия обменя идеи с месното правителство за покупка на терени в Лапландия. От объркването булгарското правителство може единствено да спечели, споделиха от МВнР като предложението ни към Дания е коригирано на 1 ефка и 40000 буркана свинска мас. Стискаме палци за оспеха в придобиването на първата ни наша родна ВеликоБулгарска Колония.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...датчатните да му мислят...щом мириканците са ги набелязали да ги ограбят...лошо им се пише...

Вова

Щатите обявиха публично намеренията си.

Рано или късно ще получат своето. Нов щат ли ще бъде Гренландия,съвместно с Дания управление ли, няма значение.

В своята история щатите имат осъществени всякакви варианти за присъединяване на територии. След война,чрез референдум чрез

закупуване, чрез открита анексия. 

Влез или се регистрирай за да коментираш