facebook
twitter

Горещи новини

Сърбия осъди идеята на Албин Курти за „Велика Албания”

1006
ЕПА/БГНЕС
Албин Курти

Министерството на отбраната и Министерството на външните работи на Сърбия осъдиха заявлението за обединяване на албанците в Албания и Косово, което направи победителят в предсрочните парламентарни избори и лидер на партия „Самоопределение” Албин Курти. За това съобщи БГНЕС. 

Централната избирателна комисия потвърди победата на „Самоопределение”. Лидерът на партията заяви, че „националното обединение на албанците ще се осъществи не в ЕС, а на място”. Той предлага Косово и Албания да се обединят в рамките на федерация. Албин Курти и преди е подкрепял идеята за създаване на „Велика Албания” в рамките на Балканите. Той заяви, че няма да води преговори за съставяне на правителство с най-голямата малцинствена партия „Сръбска листа” и ги посъветва да останат в опозиция.

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви: „Най-голямата опасност, наред с „Велика Албания”, е това, че сърбите ще бъдат превърнати не само в демографско, но и в политическо малцинство”. Идея на победителя в изборите Албин Курти за сформиране на ново правителство изключва представителите на сърбите. Това представлява заплаха за сигурността на Сърбия, смята Вулин.

Външното министерство на Сърбия осъди остро срещата на специалния представител за Западните Балкани на Норвегия Арне Санес Бьорнстад и лидера на „Самоопределение” Албин Курти, на която е присъствал и посланикът на Норвегия в Косово и която се е провела под националното знаме на Албания.

Белград подчертава, че Курти е известен привърженик на идеята за създаване на „Велика Албания” и като се срещат с него представителите на международната общност, легализират идеята за „обединяване на самопровъзгласилото се Косово и Албания”.

Все още няма коментари

Още

Вучич нареди да се преброят жертвите на бомбардировките на НАТО

12.02.2020

2846 43
Прокурорската активност е заради "Магнитски", твърди адвокат

07.02.2020

Обновена

4511 4
Откриха злато в Сърбия близо до границата ни

06.02.2020

3388 11

Влез или се регистрирай за да коментираш