Quantcast
Столична община започва да заменя "зебрите" със светофари | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Столична община започва да заменя "зебрите" със светофари

Всеки вторник в общината гледаме молби на граждани за нови пешеходни пътеки, каза шефът на „Управление и анализ на трафика“
797
Илияна Кирилова

Инцидентите на пешеходни пътеки зачестяват, защото има повече нарушители на Закона за движение по пътищата и липсва толерантност от страна на водачите и пешеходците, заяви пред БГНЕС Димитър Петров, директор на Дирекция „Управление и анализ на трафика” в Столичната община.

„Основната причина за инцидентите е неспазването на правилата. Водачът нарушава правилата като отнема предимството на пешеходеца, който също има задължение да спре и да се огледа. Законът забранява на пешеходците да тичат по т.нар. "зебри". Повече съобразяване и толерантност е необходимо и от двете страни”, заяви Петров.

Той разказа, че 2017 г. е била годината с най-малко пострадали и загинали пешеходци на територията на София, но в последните две години се наблюдава увеличение на броя на жертвите. Затова общината не спирала да предприема мерки за гарантиране на сигурността на гражданите на пешеходните пътеки.

„През последните 5 години бяха предприети доста мерки, като най-видните и широко приложени са изграждането на повдигнати пешеходни пътеки, най-вече в районите с интензивно движение на пешеходци и около училища, детски градини и паркове. Друга мярка е допълнителното осветяване на натоварените пешеходните пътеки, така че и в тъмната част на денонощието да е по-добра видимостта им. Само през тази година бяха осветени допълнително 100 пешеходни пътеки, имаме над 1000 неравности, които принуждават водачите да намалят скоростта на автомобила си“, добави още той и уточни, че в момента, в града, има над 350 повдигнати пешеходни пътеки, над 1000 неравности и близо 300 допълнително осветени пешеходни пътеки."

От думите му стана ясно, че с цел да се гарантира сигурността на пешеходците, се изграждат светофарни уредби, които заменят пешеходните пътеки. Една такава уредба струвала между 10 000 и 30 000 лв.

„Това е с цел допълнително да повишим безопасността, тъй като светофарът е по-рестриктивна форма на организация на движението. Когато светне червено на автомобилите, те са длъжни да спрат и да пропуснат пешеходците, докато на пътеката това е оставено изцяло на правилата за движение по пътищата, видимостта и други фактори. За сигурността на пешеходците светофарите са по-добър вариант и те гарантират липсата на конфликтност между пресичащи и автомобили. На някои места светофарът може да удължи с 10 секунди времето за пресичане на пешеходците, но това е ниска цена в името на това да бъде запазен животът на пешеходците“, коментира директорът.

Петров даде пример с пуснатия наскоро светофар при Софийския университет, който не бил довел до образуване на тапи, а напротив – облекчил е движението в района.

„След пускането му задръстванията намаляха, защото той е в координация със следващия, който е на бул. „Цар Освободител“. Преди изграждането му се наблюдаваше блокиране на близките кръстовища, заради т.нар. „индианската нишка“ от преминаващи хора по пешеходната пътека, които спираха движението. Имахме забавяне и на градския транспорт. Със светофара успяхме да решим този проблем. Основната причина за изграждането му обаче беше по-добрата безопасност на пресичащите пешеходци“, каза Петров и подчерта, че в сравнение с предни години времетраенето на задръстванията значително е намаляло.

Попитан дали има "зебри", които не отговарят на новите нормативни изисквания, той отговори, че няма такава, която да не отговаря на тях. Цветните пешеходни пътеки не били в нарушение на правилата: "По наредба на регионалното министерство имаме право да използваме червен цвят за пешеходна пътека, но само на местата, където има интензивно пешеходно движение или около училища и детски градини".

Димитър Петров каза още, че през цялата година работят по молби на граждани за изграждане или преместване на пешеходни пътеки, като 200 от предложенията на гражданите за изграждане на нови "зебри" са основателни и се разглеждат всеки вторник от комисия по транспорт в общината.

„Предстои пешеходната пътека на ул. „Черковна“ преди моста, да бъде повдигната. Това ще бъде изпълнено при благоприятни метеорологични условия“, обяви шефът на „Управление и анализ на трафика“.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Светофар се наклони опасно на оживено кръстовище в София

04.05.2020

1717 11
1.7 млрд. лв. ще е бюджетът на София за 2020 г.

20.12.2019

4075 8
Отровите над София отново са невидими за общината

Коментари

ppipi7766

Правилно!

От една зебра какво да откраднеш половин кофа боя, мизерия.

Виж при светофарите парите са други, а и половината кофа пак ще я има.

Хулиган

Ами, това си е целта на мероприятието.

По същия начин, нацвъкаха колчета из цяла София, защото иначе, видите ли, паркирали по тротоарите.

Ами тресни им една свръхсолена глоба, или направо им конфискувай автомобила, пък нека пробват пак там да паркират.

Но друго си е да се похарчат милиони.

Общинари, сър...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-spravihme-s-taksata-za-reklama/

н16
снимка на н16

законът забранява на пешеходците да тичат по т. нар "зебри"

На снимката ясно се вижда, че пешеходецът тича по "зебрата", за да не бъде сгазен.;-)

Вова

Повдигнати пътеки е тъпотия отвсякъде. Колата като връхлети върху такава пътека с пресичащи хора ,вече е късно.

Правят се по няколко повдигнати ленти преди пътеката,та водачът да намали скоростта 30-40 м.преди пътеката.

Оставя се удължен зелен пешеходен светофар,а за колите червен, че да могат пешеходците да се изнесат от платното.

На натоварени кръстовища,където има възможност, се правят кръгови движения ,с предимство на тия в кръга.

Въобще кръгови движения се поставят масово в други страни. Така,всяко кръстовище става саморегулиращо се,с ограничение за скоростта.

Ракурс
снимка на Ракурс

Премахва се жълтия сфетофар така е в много страни  и намаляват 40% инцидентите на кръстовища.И се въвежда конфискация. на возилото.

Devil in Exile

Факт е, че на зебрите има най-много прегазени пешеходци. Извод: не пресичайте на зебра. Светофарите нищо няма да решат, вместо прегазени на зебра ще сме прегазени на светофар. Но задръствания и екология? В кватала ми сложиха светофари на всяка зебра, на която имаше убит човек. Вместо да вкарат виновните в затвора, те слагат светофари и правят задръствания.

Devil in Exile

Някой спомня ли си София през 1970 г. - имаше в пъти по-малко коли, светофари и прегазени пешеходци и чистота.

Johnny2965

То и в Пхенян днес колите са в пъти по-малко, а вероятно и прегазените пешеходци. За чистота да не говорим. 

ppipi7766

Кръговото е наистина саморегулиращо се кръстовище, ако е достатъчно голямо.

Малките колела които сега ги цвъкат навсякъде комбинирани с пешеходни пътеки са истинско предизвикателство за водачите. За безопасно преминаване трябва да се стартира като на сътезание от формула едно.

Първа, мръсна газа и късмет.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
И тук системната грешка на управлението на ББ. Всичко се решава на парче, на пожар. Няма предварителна стратегия, програма , която да се изпълнява през целия мандат. Въпреки всичките предизборни обещания на Самоковската даскалица.
TRIF007

И защо ще ги заменят ако мога да попитам. Не може ли зебрите да се допълнят и със светофарни уредби.

И какви са тези цени 10 - 30К. По два колеца със лампички и някакво управление. Срава въпрос за зебри там където не са част от кръстовище, нали?

duch

не са два колеца а си е и евтиничко колкото една пейка на Славейков или 10 кошчета за смет

nikipsh
снимка на nikipsh

Ако са от тези "умните" с бутонките - мерси ... измислете далавера с боята ... (надписа погледни насам, натам си е абсолютен преразход на боя ...)

Джиджи

Поредната ПРОСТОТИЯ на Столична община!!! ????✌️?

 

Нещо като "превода" на Под игото ... ???

Васик

Решението е оставка на Фандъкова

Johnny2965

Има и друго решение - построяване на подлези и надлези. 

ловkия

***

ловkия

Светофарът при СУ е добра идея, сега оттам се минава по-бързо, наместо да чакаш минути да хванеш пролука между десетките хиляди пешеходци, пресичащи там дори без да забавят крачка и да се огледат.

Булгаристанския пешеходец по нищо не се отличава от булгаристанския шофьор, колоездач или друг участник в движението.

Некъф по-горе предлага да се построели подлези и надлези.

Ми да, що пред Ректората например не построят още един подлез, който да дублира подлеза при Ялта - гениално!

Влез или се регистрирай за да коментираш