Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столична община започва да заменя "зебрите" със светофари

Всеки вторник в общината гледаме молби на граждани за нови пешеходни пътеки, каза шефът на „Управление и анализ на трафика“

08 Дек. 2019
Илияна Кирилова

Инцидентите на пешеходни пътеки зачестяват, защото има повече нарушители на Закона за движение по пътищата и липсва толерантност от страна на водачите и пешеходците, заяви пред БГНЕС Димитър Петров, директор на Дирекция „Управление и анализ на трафика” в Столичната община.

„Основната причина за инцидентите е неспазването на правилата. Водачът нарушава правилата като отнема предимството на пешеходеца, който също има задължение да спре и да се огледа. Законът забранява на пешеходците да тичат по т.нар. "зебри". Повече съобразяване и толерантност е необходимо и от двете страни”, заяви Петров.

Той разказа, че 2017 г. е била годината с най-малко пострадали и загинали пешеходци на територията на София, но в последните две години се наблюдава увеличение на броя на жертвите. Затова общината не спирала да предприема мерки за гарантиране на сигурността на гражданите на пешеходните пътеки.

„През последните 5 години бяха предприети доста мерки, като най-видните и широко приложени са изграждането на повдигнати пешеходни пътеки, най-вече в районите с интензивно движение на пешеходци и около училища, детски градини и паркове. Друга мярка е допълнителното осветяване на натоварените пешеходните пътеки, така че и в тъмната част на денонощието да е по-добра видимостта им. Само през тази година бяха осветени допълнително 100 пешеходни пътеки, имаме над 1000 неравности, които принуждават водачите да намалят скоростта на автомобила си“, добави още той и уточни, че в момента, в града, има над 350 повдигнати пешеходни пътеки, над 1000 неравности и близо 300 допълнително осветени пешеходни пътеки."

От думите му стана ясно, че с цел да се гарантира сигурността на пешеходците, се изграждат светофарни уредби, които заменят пешеходните пътеки. Една такава уредба струвала между 10 000 и 30 000 лв.

„Това е с цел допълнително да повишим безопасността, тъй като светофарът е по-рестриктивна форма на организация на движението. Когато светне червено на автомобилите, те са длъжни да спрат и да пропуснат пешеходците, докато на пътеката това е оставено изцяло на правилата за движение по пътищата, видимостта и други фактори. За сигурността на пешеходците светофарите са по-добър вариант и те гарантират липсата на конфликтност между пресичащи и автомобили. На някои места светофарът може да удължи с 10 секунди времето за пресичане на пешеходците, но това е ниска цена в името на това да бъде запазен животът на пешеходците“, коментира директорът.

Петров даде пример с пуснатия наскоро светофар при Софийския университет, който не бил довел до образуване на тапи, а напротив – облекчил е движението в района.

„След пускането му задръстванията намаляха, защото той е в координация със следващия, който е на бул. „Цар Освободител“. Преди изграждането му се наблюдаваше блокиране на близките кръстовища, заради т.нар. „индианската нишка“ от преминаващи хора по пешеходната пътека, които спираха движението. Имахме забавяне и на градския транспорт. Със светофара успяхме да решим този проблем. Основната причина за изграждането му обаче беше по-добрата безопасност на пресичащите пешеходци“, каза Петров и подчерта, че в сравнение с предни години времетраенето на задръстванията значително е намаляло.

Попитан дали има "зебри", които не отговарят на новите нормативни изисквания, той отговори, че няма такава, която да не отговаря на тях. Цветните пешеходни пътеки не били в нарушение на правилата: "По наредба на регионалното министерство имаме право да използваме червен цвят за пешеходна пътека, но само на местата, където има интензивно пешеходно движение или около училища и детски градини".

Димитър Петров каза още, че през цялата година работят по молби на граждани за изграждане или преместване на пешеходни пътеки, като 200 от предложенията на гражданите за изграждане на нови "зебри" са основателни и се разглеждат всеки вторник от комисия по транспорт в общината.

„Предстои пешеходната пътека на ул. „Черковна“ преди моста, да бъде повдигната. Това ще бъде изпълнено при благоприятни метеорологични условия“, обяви шефът на „Управление и анализ на трафика“.

Още по темата