facebook
twitter

Горещи новини

Столична община удължи срока за подаване на оферти за сметосъбирането

486
Илияна Кирилова

Крайният срок за подаване на оферти към Столична община за почистването на София и събирането на отпадъците през следващите 5 години е удължен от 21 август (вчера) на 9 септември, става ясно от публикация на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Мотиви за промяната на срока не се посочват. Обществената поръчка на Столична община е общо за 430 милиона лева. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова обясни по следния начин удължаването на периода за приемане на офертите: "Нормална процедура на обществена поръчка, която тече и когато е необходимо и има въпроси, сроковете се удължават и ако е необходимо, след това още се удължават".

Територията на Столична община е разделена на седем зони за почистване. Всяка фирма може да кандидатства най-много за две зони. Изискванията са оборотът на кандидатите в тази дейност в последните три години да е от 8 до 13 милиона лева, както и да имат специализирана техника.

Сегашните "играчи" в тази дейност, която извършват от 2015 г. са предимно обединения от фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Те в различни обединения и консорциуми почистват зони 1, 2, 5 и 7.

Първа зона, която включва районите "Средец", "Студентски" и "Лозенец" се чисти за 68.43 милиона лева от консорциум "Титан София център 1", в който участват "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд", свързана с Кирил Домусчиев, съобщи "Капитал".

Втора зона – районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци" са на консорциума "Титан София изток 1", в който са фирма "Титан БКС" и "Търговски център Тракия" на братя Георги и Кирил Домусчиеви. Цената е 60.61 милиона лева.

Трета зона – районите "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне" сега се почиства от австрийската А.С.А., която е предоставила половината от дейността на подизпълнители. Тук поръчката е за 57.36 милиона лева.

Четвърта зона – "Илинден", "Надежда" и "Сердика", е дадена на консорциум "АЕС-Х груп", в който е фирма, свързана с бившия шеф на общинската "Чистота" Красимир Арсов. Цената е 50 милиона лева.

Пета зона – "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър", се обслужва от "Титан София изток 1" (виж зона 2) за 39.79 милиона лева.

Шеста зона – "Люлин" и "Красно село", е предоставена на общинската фирма "Чистота Искър", която нае сметосъбираща техника от "Грийн партнърс", свързана с Румен Гайтански-Вълка за близо 12 милиона лева. Общата цена е 41.69 милиона лева.

Седма зона – "Възраждане", "Оборище" и "Триадица-център" се чисти от "Титан София център 1" за 45.29 милиона лева.

Фирмата, почистваща "Младост" и "Триадица-юг" има договор до 2022 г. за 41.5 милиона лева. Това е "ЗМБГ" АД.
"Овча купел" и "Витоша" се чистят от консорциум "София юг" за 37.52 милиона лева. Договорът също е до 2022 г.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София иска ателиетата да отпаднат от проектирането на сгради

14.11.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

72
Мистериозен глас за ГЕРБ създаде интрига в новия СОС

13.11.2019

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1548 11
Съдът не повярва на София за въздуха

12.11.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

238

Коментари

Сгугню
снимка на Сгугню

А не може ли самата община да извършва тази дейност и като така да се спестява тази част от присъщите разходи, която представлява печалбата на изпълнителя и която, по новобългарски обичай, е от порядъка на 20-30%, което при обявената стойност от 430 млн. има цифрово изражение на 86 - 129 млн. лева.

Все си мисля, че тия пари могат да бъдат похарчени за нещо друго, полезно за жителите на София, а не за благосъстоянието на собствениците на почистващите дружества.

Чичо Манчо - снех те
снимка на Чичо Манчо - снех те

С асфалтирането е същата работа, при положение, че 90% от полагането на асфалт в страната се осъществява по поръчка на държавата, защо няма държавни фирми, които да го правят по евтино? Защо има фирми, които работят само с държавни договори и нямат частни поръчки, не е ли по добре тези фирми да са държавни?

Отговорите ги знаем всички ;)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×