facebook
twitter

Горещи новини

Столична община и гражданска мрежа в спор за въздуха в София

От "Московска" твърдят, че няма данни за "зелен билет", а според сдружение - станциите на общината са поставени на щадящи места
731

 

„В събота средно за София от всички измервателни станции замърсяването беше около 2,4 пъти. Имахме и по-високи нива, например в кв. „Надежда“. Това са стойност, които са обичайни за зимата, но това не трябва да ни успокоява. За вчерашния ден, по предварителни данни, нямаме реализирани никакви превишения на фини прахови частици“. Това заяви пред БНР зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова. По думите й нито едно от условията за въвеждане на мярката „Зелен билет“ не е било налице през почивните дни.

„Беше налице условието за извънредни проверки и за миене. Миенето на улици стартира още на 17-ти и продължи на 18-ти“, каза тя и обяви, че от проверените 30 обекта, не са установени нарушения. 

Христова обясни разминаването между данните на Столична община и на Европейската агенция по околна среда, според чиито данни в почивните дни е имало замърсяване на въздуха в няколко столични райони: 

„На сайта на Столична община в реално време текат данни от Изпълнителна агенция по околна среда и нейните мониторингови станции за нивата на фини прахови частици. Европейската агенция прави обобщен индекс от различни параметри, включително работи и осреднява данни назад и затова се получава разминаване“.

Според Стефан Димитров от Гражданска мрежа за независимо изследване на въздуха държавните станции не са поставени на правилните места:

„Те са в много щадящи места. Например в София – една от станциите е на Копитото, няколко други има в паркове, а тази на Орлов мост не работи“.

Димитров подчерта, че няма спрени от движение автомобили в тази посока. Законът позволява това да се случва, категоричен е той и уточни:

„Законът за движение по пътищата предвижда при промяна на устройството, на системите на автомобила, те да бъдат спирани от движение и при технически преглед. Може би всеки втори автомобил в България е със свален катализатор. Това е една добре пазена тайна. Властите имат пълно основание да ги спрат тези автомобили. Няма осъществяване на такъв контрол“.

"Трудно ще видим наказания преди изборите. Ще видим трудно и след изборите, защото реални мерки от 2 години няма", категоричен е Стефан Димитров, цитиран от Националното радио. 

 

Ключови думи:

въздух, спор, община, мрежа, София
14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проучване намери място за още народ в „Младост"
София няма велосипеди под наем, но ще има скутери

17.05.2019

1127 12
Столичани ще трябва да скрият климатиците и сателитните чинии

17.05.2019

Светослав Спасов

2141 12

Коментари

ablepsia

нямаме реализирани никакви превишения на фини прахови частици

 

Г-жа Йоана Христова в едно и също училище с цъфтана на родната реч ли се е обучавала? Как се "реализират" "превишения" на фини и недотам фини прахоляци?

 

 

 

Penchobre

Но пък сутринта беше такъв traffic jam, че не ти е работа. Автобусът ми пътува два пъти по-бавно, отколкото в петък. Това сигурно помага още повече на екологичните общинари, които е добре да поставят измервателна станция и на Черни връх, освен на Копитото! .

 

Пък и това да не ни е Скопие! Ама, ха! 😣

торбаЛан

В София незабавно трябва да се вдигне цената на зоните на паркиране на пет лева на час, стикерите на живущите в тези зони да се отнемат и да си плащат по общия ред и да се въведе месечна винетка от 100 лева на всеки, минаващ дори еднократно в централната зона на града.

Въпросът е, че след това замърсяването на въздуха през зимата пак ще си е същото.

ablepsia

Замърсяването на въздуха е резултат от кърската кал вместо асфалт и тротоарни плочки, където им е мястото. По тротоарите растат треви и храсти, между паветата има по два пръста фуги, задръстени с мръсотия и кал, а смите павирани улици наподобяват артинсталация "Дунавски вълни". Всичко това, дори да се миеше всеки ден, а то изобщо не се мие, ами се мотат в краката на гражданите, вместо да чистят сутрин в 6,00 ч.,  едни циганки с метли, които вдигат прахоляк до вторите етажи и веднъж годишно СКУБЯТ С РЪЦЕ ТРЕВАТА измежду оцелелите плочки, няма как да пречисти въздуха.

Вие в коя европейска столица сте виждали такива, с извинение и много меко казано, тротоари и улични настилки? И циганки да ги метат с метли?

Force

И това е една добре пазена тайна 😂

Симулира се някаква дейност, пардон - "реализира се"(по общинската терминология).

Както и че събраната от реализираното миене калчица, се трупа на купчинки, като един в неизвестен за никого бъдещ момент се реализира извозването им.

А дотогава половината се е реализирал наобратно в прахоляк.

И така отново...

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Въздухът над Совфия е на всички. Всички носят и отговорност за неговата чистота.

https://iconomicabg.blogspot.com

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Нищо, сега като издигнат Лиляна Павлова за мястото на Йорданка Фандъкова, най-после ще изгрей слънцето и на нашата улица.

Малък проблем: поредното прокси на Боко му съперничи по размер. Ще заперди Слънчо. Боко пък като го зап@рди...

Хм, май и така няма да стане.

 

Ами я всички недоволни от кметуването на Боко от 2005-2019 да не се ослушват, а да се обединят и да издигнат обща надпартийна кандидатура на човек, който може и иска да работи за Града.

А не за Котараците, примерно.

 

 

 

 

ablepsia

да издигнат обща надпартийна кандидатура на човек

 

Човекът може и да се намери, ама дъл ще иска? Щото Иванчева....

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Човекът може и да се намери, ама дъл ще иска? Щото Иванчева....

Твърде уместно вметнато.

Е, ама тя нали фризьорка, пък дори си няма сексапил.

А какво става с българи-юнаци? Само във форума ми се мяркат пет-шестима.

ablepsia

в спор за

 

А защо не на нормален български "спорят за"? 

ГАМЕНЧЕТО

За Иванчева👍. Или трябва да правим и за кмета на София кръгла маса и втори синод.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

... какво сте награчили невинните от Московска? Какво повече искате?

Я кое време е, няма ли кои да защити Фънди и останалите общинари?

Къде е дневалния?

 

Ако бъдем малко по-справедливи, ще си спомним (от началния курс в училище)за "инверсията", феноменът, от който столицата "страда".

 

След 70-те от Витоша виждахме жълто-сивия облак, захлупил София, вярно тогава имаше комунисти и "Кремиковци", те бяха виновни за лошия въздух.

Сега вече ги няма.

Въздухът е по-лош.

 

Всички кметове до сега подминават (удобно) този въпрос, късметът на Фънди е, че сега се разшумя, много, пък тя толкова може.

 

Очевидно има причини за замърсяванията (отдавна),  вместо да се хванат за ръце - общинари, софиянци, учени, държавата - и да потърсят причината(те) и съответно решение, те замазват, нихната.

 

PS - Дайте с водка за въздуха в "Сухата река", има ли мръсотия?

ГАМЕНЧЕТО

Ползуват си почивката по КТ.

TheBahurKing

В Сухата река мрънкялниците си ги слагаме връз тромпета.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×