Медия без
политическа реклама

Спират се плановите операции в области с повече заразени

Започва мобилизация за повече COVID легла

24 Окт. 2020Обновена
Илияна Кирилова

От 25 октомври се връщат ограниченията в плановата дейност на болниците в области с повече случаи на COVID-19, като за сметка на това се разкриват допълнителни места за лечение на заразени.

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, гласи заповед на здравния министър, оповестена тази вечер.

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

За определяне на кръга от области с ограничения ще се ползват данните за заболеваемостта към днешния ден, а след това ще се въвеждат ограничения при промяна на ситуацията. Последните данни за областите са за 14-дневната заболеваемост към 18 октомври. В червената зона с над 120 заразени на 100 хил. население са шест области - София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище, Шумен. В оранжевата зона с 60 до 119,9 заразени на 100 хил. са 14 области - Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора, Ямбол. Седем области са в жълтата зона с 20.0-59.9/100 000 заболеваемост - Велико Търново, Кюстендил, Плевен, Русе, Силистра, София-област, Хасково. Само една област имаме в зелената зона с под 20 на 100 хил. заболеваемост - Видин.

Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

В същата заповед се посочва още, че областните управители и органите на местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.

Всички други мерки остават без промяна - заведенията работят при заетост на местата от 2 кв.м на човек, сватбите и други групови събирания се провеждат при спазване на дистанция от 1.5 м, стадионите работят както досега - публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата не повече от 50%, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м. С други думи, засега призивите на главния здравен инспектор да се затворят стадионите и заведенията остават без реакция.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата