facebook
twitter

Горещи новини

Сотир Цацаров: ВСС ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев

1092
Илияна Кирилова

След президентското вето Висшият съдебен съвет (ВСС) само ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, вместо да започне процедурата отначало с набиране на нови номинации. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в петък при посещението му в парламента, където се срещна с представители на Венецианската комисия, предаде Медиапул.

Цацаров каза, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма да може да предложи кандидат за главен прокурор, защото, по думите му, това е "процедурата, разписана в конституцията". "Процедурата оттук насетне продължава по следния начин: на първо място - указ на президента, който указ очевидно беше факт. На второ място: публикуване на този указ или обнародването му в Държавен вестник. Оттам насетне: заседание на Висшия съдебен съвет. Две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура", каза главният прокурор.

Той добави, че Румен Радев не може да откаже да издаде втория указ, защото държавният глава действа при условие на обвързана компетентност, т.е. конституцията го задължава да изпълни това си правомощие.

Конституцията ясно постановява, че правосъдният министър има право да прави предложение за назначаване на съдии, прокурори и следователи. В случая не е ясно защо Цацаров смята, че конституцията създава пречки правителството да се възползва от това си право именно след сегашния спорен избор на нов главен прокурор, коментира Медиапул.

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов

03.06.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1987 13
Гешев раздаде грамоти на изпълнителната власт и службите

29.05.2020

426 1
Цацаров: КПКОНПИ няма да се промени, ако се назначава от Радев

28.05.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1344 20

Коментари

Oldten
снимка на Oldten

Генчев Бончо, с риск да ме фризират ще ти споделя, че си много вдлъбнат, престани да пишеш едни и същи простотии под всяка статия, без да имат връзка с нея! Знаем, че си истински комунист болшевик, знаеш силно да обичаш и силно да мразиш.

fierсe
снимка на fierсe

и какво общо има тука комунизма?!? вдлъбнат, изпъкнал, за гешев няма обществен консенсус, кви комунисти, кви фашисти, кви демократи?!? откъде ви копат такива бре?!? за кушия с един кон чувал ли си?!?

знаеш ли кой организира подобни?!? аре, бетай да разбереш! ???

ssto

Според Тълковния речник, изборът е предпочитане измежду две или повече неща. За да го има, нужни са поне две възможности.

 

За безалтернативния „избор“ на кадри си имаме друга дума - назначение. За подмяната на избора с нещо друго също имаме точната дума – измама.

 

Тази година ни сполетяха два избора и една публична измама, замислена като подмяна на трети. Основателни са възраженията, че измамите са повече и само вотът за евродепутати се доближава до някакви приемливи стандарти за цивилизован обществен избор.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Общо взето глава на Съдебната власт обяви че паравомощията на Президента, единственият избиран пряко, наред със селският кмет, са Пунта Мара и му е през парафа.. Добре е да го знаем , ако се наложи да правим списък кои да висят на лампите.

fractal
снимка на fractal

За да има избор трябва цацаров да се кандидатира за втори мандат и ВСС да избере гешев и президента ще е пред свършен факт и трябва да подпише указа за нов прокурор единствения риск за гешев е ВСС да избере отново цацаров

Кара Колю

Другари, не плачкайте. Всичко си върви по сценария. И Президентът добър... и Гешев - глав.прокурор... 

За всекиго по нещо... Има и за добрите... има и за лошите...

И, като им размениш местата, всички стават добри ?

Хулиган

Само да попитам, откъде Цацата знае, как ще гласува ВСС?

Ясновидец?

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

Предводител на ...

Като им размениш местата, Кара Колю става трубудурка, а Колю Кара - полюлей.

musana

v koq konstituciq pishe,che e vazmojen izbor bez procfdura

 

Samnenie

Цацаров говирител на прокуратурата ли е? Или е обобщен образ на 20 и нам колко калинки от рояка наречен ВСС?й

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Сотир е тъп.

Такъв се става, когато си спасител (сотир) само на тузари, сатъри и сатири, сиреч -- тъпаци.

kaily
снимка на kaily

къв сатир, направо горгойл

Simplicissima
снимка на Simplicissima

?

одъртеха междувременно и гратисчиите на Сотир с едно 30 години, ама мераците им -- не, затуй сатири

обаче освен тузари са и гъзари, и не само заради габаритите, ами стойките и сичката им суета

Влез или се регистрирай за да коментираш

×