Медия без
политическа реклама

САЩ смекчават ограниченията за тецовете на въглища

20 Юни 2019
EПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разпореди смекчаване на ограниченията за топлоелектрическите централи, използващи въглища. Ръководителят на Агенцията по опазване на околната среда Андрю Уилър подписа новата мярка в сряда, въпреки анализ, че прилагането ѝ ще доведе до увеличаване на смъртните случаи от замърсен въздух, предаде БНР.

Смекчаването на рестрикциите спрямо топлоелектрическите централи с изкопаеми горива е в ярък контраст с една от ключовите инициативи на президента Барак Обама за намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Промяната при Тръмп ще даде по-голяма свобода на всеки щат при вземането на решение дали топлоелектрическите централи да предприемат стъпки за обновяване за постигане на енергийна ефективност.

От Агенцията по опазване на околната среда сега очакват откриването на нови въгледобивни мини. В изминалите няколко години съществуването им бе поставено под въпрос на фона на конкуренция от възобновяемата енергия и тази от природен газ.

До тук се стига въпреки анализ на самата Агенция по опазване на околната среда, в който се посочва, че мярката ще доведе до между 300 и 1500 допълнителни смъртни случая до 2030-а в следствие на замърсяване на въздуха.

Щата Ню Йорк обяви, че възнамерява да подаде иск срещу новата политика.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

въглища, ТЕЦ, Доналд Тръмп

Още по темата