Quantcast
САЩ подкрепиха протестите в Иран със самолетоносач | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

САЩ подкрепиха протестите в Иран със самолетоносач

Американските войски в Саудитска Арабия се увеличават от 1 500 на 3 000, там са изпратени изтребители F-35 и противоракетните системи „Пейтриът“
2025
EПА/БГНЕС архив

Държавният глава на Иран Хасан Роухани обяви „победа над безредиците", които обхванаха страната преди седмица. Той обвини САЩ в организирането им, но това са само официални данни. Реалната ситуация в страната, в която няма интернет, е неизвестна. В същото време Пентагонът изпрати самолетоносач край иранските брегове, а по-рано Държавният департамент изрази пълната си солидарност с непокорните иранци. Колко са свързани тези събития? Отговор на този въпрос търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“ в материал, представен от Агенция Фокус.
Освен САЩ, Роухани обвини за вълненията в страната Израел, както и „реакционните сили в региона". Така в Техеран обикновено наричат монархията на Персийския залив. „Те планираха да подкопаят сигурността и политическата система, искаха чрез този натиск да принудят хората да излязат на улицата, но не успяха“, цитира изданието думите на Роухани. Президентът нареди на специалните служби да разследват „кои излязоха на улицата, с какви намерения и какво са направили, за да унищожат имуществото на хората, живота им“.
Що се отнася до повишаването на цените на газа, което всъщност стана повода за протестите, Рухани обясни: решението за това е „насочено към постигане на самодостатъчност и социална справедливост“. Правителството вече обеща да предостави финансова помощ на онези части от обществото, които са най-засегнати от високата цена на бензина.
От 15 ноември след рязко покачване на цената на бензина, в градовете на Иран назря вълна от улични протести , която на много места прерасна в безредици. Подпалени бяха банки, магазини, бензиностанции, имаше сблъсъци с полицията. Беше съобщено, че някои от демонстрантите са открили огън. Има информация, че общо сто до двеста души вече са загинали в сблъсъците с полицията. Официална статистика за жертвите все още няма. На този фон властите изключиха интернет и по тази причина все още няма надеждни данни за мащаба на вълненията. Въпреки че властите обявиха „победа над безредиците", чужденците, които се връщат от Иран, твърдят, че ситуацията там остава изключително напрегната и протестите далеч не са приключили.
Властите на САЩ от самото начало на безредиците изразиха подкрепа за „страдащите хора" на Иран и осъдиха използването на сила срещу демонстрантите. Това бе подчертано в съвместно изявление на Белия дом и Държавния департамент. Солидарност с демонстрантите изразиха също Франция и Германия. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди САЩ за „лицемерната" демонстрация на подкрепа за иранския народ, като призова съгражданите си да не се доверяват на Вашингтон.
Приблизително по същото време, когато Рухани произнесе речта си за „победата над безредиците“, стана известно, че американският самолетоносач „Ейбрахам Линкълн“ се приближава към иранските брегове. През следващите седмици се очаква броят на американските войски в Саудитска Арабия да бъде увеличи от 1 500 на 3 000. В арабското кралство бяха изпратени изтребители F-35 и противоракетните системи „Пейтриът“. Общо в региона има американски контингент от 14 хиляди души. Според американския президент Доналд Тръмп всички тези мерки са предприети с цел противодействие на Иран.

 

Експертът по страните от Близкия изток Майс Курбанов обяснява прехвърлянето на войски с желанието да се окаже психологически натиск върху Иран - както върху властите, така и върху обществото.
„Американците разчитат главно на своите агенти вътре в Иран, те искат да повторят боливийския сценарий. Но, за разлика от Боливия, иранските власти напълно контролират страната“, предупреди Курбанов.
Той припомни, че американските самолетоносачи редовно се приближават до бреговете на Иран, но това не е нищо повече от показване на сила. САЩ се страхуват да атакуват ислямската република, те могат само затегнат санкциите срещу Иран, да нанесат нови удари върху икономиката му и нищо повече, подчертава експертът.
За разлика от Курбанов, Владимир Сажин, старши изследовател в Центъра за изследване на Близкия изток към Института за ориенталски изследвания на Руската академия на науките, смята появата на „Ейбрахам Линкълн“ край иранския бряг за чисто съвпадение.
„И, разбира се, колос като американски самолетоносач бя изпратен там много седмици преди тези изпълнения. Не си струва да свързваме тези две събития. Решението за увеличаване на контингента в Саудитска Арабия беше взето след въздушната атака през септември на рафинерията в тази страна. Твърди се, че тази мярка ще увеличи ефективността на саудитските сили за противовъздушна отбрана. САЩ и техните съюзници гледат на нападението като на иранско дело", обясни Сажин.
В същото време той не подлага на съмнение думите на Рухани, че протестите са приключили. „Сега се преодоляват последствията", изрази увереност експертът.

Още

САЩ са по-голяма заплаха за демокрацията от Русия и Китай

11.05.2021

7380
САЩ искат да разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и Таджикистан

10.05.2021

2134
Прецедент: САЩ останаха без тенисист в Топ 30

11.05.2021

405