Медия без
политическа реклама

Русия прехвърля повече от 10 изтребители в Крим

Общото събрание на ООН прие резолюцията на Украйна за милитаризация на Крим

18 Дек. 2018
БГНЕС архив

На 22 декември повече от десет изтребители Су-27 и Су-30 ще извършат полет от летище „Кримск“ от Краснодарския край до летище „Белбек“ в Крим след приключване на реконструкцията му, предава РИА Новости, цитирана от Агенция Фокус.
Строителните работи на летището започнаха през пролетта. Понастоящем е завършено изграждането на съоръженията от първата фаза: нова писта с дължина 3450 метра, площадки за самолети и платформи със специално предназначение.

Съобщенията за изтребителите идват само часове след като руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви в ефира на радио „Комсомолская правда“: "Украинският президент Петро Порошенко готви провокация на границата с Русия". Съгласно получената информация, става дума за въоръжена провокация, предвидена за края на декември, уточни първият дипломат на Москва. „Той ще получи отговор и той ще е тежък, уверявам ви“, добави министърът, като отбеляза, че Русия няма да допусне Порошенко да нарушава права, които жителите на Крим са защитили в съответствие с международното право.

В същото време Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство резолюцията на Украйна относно „милитаризацията на Крим и Севастопол, както и части от Черно и Азовско море“.
66 държави гласуваха за приемането на документа срещу Русия, 19 бяха против, докато мнозинството се въздържа - 72.
Документът изразява „сериозна загриженост за постепенната милитаризация на Крим от Руската федерация като окупационна сила“. Общото събрание също така изрази „загриженост“ относно съобщенията за „продължаваща дестабилизация на Крим“, заради руските доставки на оръжие на „територията на Украйна“, включително „ядрени самолети и ракети, оръжия, боеприпаси“ и разполагането на военен персонал на полуострова.
Освен това, при приемането на документа, Общото събрание изрази „загриженост“ във връзка с продължаващите действия на Москва в черноморските райони, които заобикалят Крим и Азовско море. Сред тези действия е „милитаризацията“. Както бе отбелязано, това създава допълнителни заплахи за Украйна и „подкопава стабилността в региона като цяло“.
 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?