Медия без
политическа реклама

Румен Овчаров: БСП ще загуби местните избори

09 Юни 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Ние ще загубим местните избори, т. е. то е трудно да ги загубим, при положение че те до такава степен са загубени по време на предишните местни избори, но при всички случаи резултатът ще бъде по-добър, но няма да бъде успех и победа". Така бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира пред бТВ шанса на левицата да се пребори за успех на местните избори наесен.

Затова той иска да се намери разумния подход по време на конгреса на БСП, да се консолидира това, което е възможно да се консолидира, да се върви напред и да се печелят изборите, ако ще се печелят, и да се види какво правят с управлението на държавата, предаде news.bg

По отношение на вчерашния пленум на столетницата, Овчаров не мисли, че нещо важно се е случило на пленума, а той просто бил продължение на останалите пленуми, които се случват напоследък в БСП. Ако има нещо, което притеснява Овчаров, това е, което ще се случи на конгреса и след конгреса. По думите му цялата истерия с оставките, която се разгръща 10 дни след изборите за Европейски парламент, била абсолютно необоснована и излишна.

"Аз този филм съм го гледал през 1996-1997 година, когато една група хора, обладани да свалят лидера на БСП, го свалиха, т. е. той си подаде оставката, но самите те не получиха това, което искат", отбеляза Овчаров, припомняйки действията на Жан Виденов.

"БСП, начело с хора като Георги Гергов, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Сергей Станишев, Михаил Миков - няма бъдеще. Тези хора са минало за партията. Ако Корнелия направи нещо, това е, че тя промени партията. Извади я от задкулисието на 2013-2014 г., извади я от безвремието на 2014/2015 г. Сега БСП е опозиция и алтернатива. Връщането на БСП в онова блато не дава никаква перспектива нито за държавата, нито за младите хора, нито за БСП. Затова влизането на тези млади хора е плюс и трябва да се радваме на това", коментира той.

Според него добрата новина е, че БСП не е в управлението на държавата и няма опасност да се хвърли партията и държавата в безвремие. Сега има друга опасност - да се създаде тежък юридически блокаж, прогнозира Овчаров.

Той посочи, че няма причина да се драматизира с оставките и Нинова е виновна за това. "Подадената оставка от Корнелия Нинова беше прибързана, но въпросът е как излизаме от тази ситуация", подчерта Овчаров.

Бившият енергиен министър заяви, че защитава Нинова, защото тя защитава принципни позиции. Според Овчаров обаче няма как да се спечелят евроизборите, при положение, че "се обявяваш срещу корупцията и задкусилието, избираш Елена Йончева за водач на листата и да се опитваш да натикаш на второ място Сергей Станишев е неразумно. Затова трябваше да бъде направен по-разумен ход".