facebook
twitter

Горещи новини

Радев: Посланик Рубин усещаше пулса на българското общество

Президентът награди американския дипломат с орден "Стара планина"
4090
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Президентът Румен Радев удостои на церемония днес посланика на САЩ в България Ерик Рубин с орден „Стара планина“ първа степен за заслугите на дипломата за развитието на българо-американските отношения.

Орденът „Стара планина“ първа степен, с който днес удостоявам американския посланик у нас Ерик Рубин, е израз и на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ, заяви президентът Румен Радев при връчването на най-висшето държавно отличие на дипломата, чиято мисия приключва тази година.

„На посланик Рубин се падна честта да ръководи американското посолство в различни по своя характер глобални предизвикателства. Но той направи така, че в тази сложна международна обстановка нашите отношения да се развиват възходящо и актуализира двустранния дневен ред. Проведоха се много срещи и посещения на високо ниво, които маркираха и за години напред посоката на нашите отношения“, посочи Румен Радев. По думите му в сферата на отбраната и сигурността посланик Рубин е внесъл нов импулс в българо-американските отношения, с особен акцент върху модернизацията на българските въоръжени сили. „По времето на неговия мандат се разшири обхватът и интензивността на двустранните учения и тренировки. Укрепена беше и връзката в борбата с тероризма“, каза президентът.

Румен Радев отбеляза и приноса на Ерик Рубин за задълбочаването на търговско-икономически връзки между България и САЩ. По думите на президента, в последните години се наблюдава непрекъснат и солиден възход в двустранния стокообмен.

„Посланик Рубин бе достъпният посланик, който усещаше пулса на българското общество. Със своите многобройни и разнообразни инициативи, посещения в цялата страна, срещи с ученици, студенти, представители на културата, образованието и на бизнеса той намери достъп до обикновения български гражданин и отправи своите послания“, посочи президентът. Румен Радев отбеляза и интереса на американския посланик към българския език и история, които познава задълбочено.

Българо-американските отношения са по-силни и крепки отколкото, когато пристигнахме тук преди почти 3 години и половина благодарение на работата на българите и на американците, посочи посланик Ерик Рубин и благодари за оказаната чест. По думите му, с американска помощ у нас са били развити икономическите сектори с висока добавена стойност като информационните технологии. Стотици компании са инвестирали в България през последните години, каза Ерик Рубин.

Посланикът изказа удовлетвореността си от усилията на България за постигане на  енергийна независимост и диверсификация. Той отбеляза постигнатия прогрес в изграждането на дългосрочни взаимоотношения в сферите на сигурността, борбата с тероризма, миграцията и отбраната, както и напредъка в оперативната съвместимост.

Ерик Рубин подчерта и развитието на връзките между двата народа, като даде за пример над 100-те хиляди младежи, които са преминали летни стажове в САЩ. Няма да е лесно да напусна България, заяви посланикът и увери, че ще се върне в страната, защото тя е като втори дом за него.

84

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румен Радев на Петрова нива: Нека не забравяме пепелищата

18.08.2019

1101 26
Еврооста Север - Юг търси 500 млрд. евро

09.07.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1494
КПКОНПИ не откри връзка между Радеви преди брака им

Коментари

Страници

Efraim Efraimov

😁

Хулиган
Доси

 ...за заслугите на дипломата за развитието на българско-американските отношения.

 

Ся, разбирам че това е нещо като протоколен жест към посланик Рубин, няма как, обаче може ли малко по-подробно да ни информират като как са се "развили" българо-американските отношения?

Спрели са да се бъркат във вътрешните ни работи ли? Повече инвестиции ли има? Икономическите отношения станаха по-честни и взаимоизгодни ли? Визите ли паднаха? Нов модел самолети на изгодна цена ли ще ни продадат или стар модел на космическа цена... е такива работи! Да чуем. Да видим. Да се порадваме и ние на благата на демокрацията! 

Деянов
снимка на Деянов

👍

вила

👍

Защото му е казал до кога ще държат боцито за черибашия

Rendeto

Днес под тая новина руските роБолюбци ще изпикат един танкер с втечнена газ ....

Апропо, тая втечнена газ на по ниски цени от газпром няма да могат да я преживеят радетелите на чистия и светъл руски империализъм.

Traktor1

Те ще изпикат,ти ще изпиеш...всеки с ролята си :) 

Сгугню
снимка на Сгугню

Че и първа степен!

Разбирам, че това е въпрос на куртоазия в междудържавните отношения, но толкова ли няма други, по-ниски по степен ордени, по-подходящи за такова нещо, та трябваше най-висшия орден да се връчи непременно?

Rendeto

Ако беше дал този орден на рускиа посланик, червено-четирибуквениците щяха да се премятат на цигански колелета от възторг .. Опа, сега е коректно да се казва 'странични колелета'.

Осил

От какъв зор?

Тони Йорданов

  Питай този който е предложил да се награди сахиба.

Evasion

Аааа, добре, щом е заслужИл човекът...

JollyRoger's

Първа степен с жартиера... Превъзходителството явно ще го сменят с кадър на “Локхийд-Мартин“. За по-добра “оперативност“...$$$ Ъхъм...

цензура
9:00 АМ
Rendeto

***

bay Dragan

Ха стига бе ! Изненадано съм възмутен.

Обратното бе най-подходящо, ама нали пак трябвада заемем позата.

Лoвkия

Чакам мненията на онези, за които това е техният Президент...

скайспирит

Из Закон за ордените и медалите:

 Предложения за награждаване на чужди граждани с ордени и медали се правят от министъра на външните работи.

А за чий у.....й е награден негово превъзходителство Сахиба - въпросите към г-жа външната ни министерка. 

 

 Предложенията за награждаване трябва да съдържат подробно описание на дейността на лицето и мотивирано предложение за награждаване.

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Тов. ЗИП отдавна каза, че Румен Радев е "модус вивенди" между САЩ и Русия.

 

Толкова е очевадно, че дори  е банално да се коментира. На  стария руски посланик Исаков тоже му дадоха орден 'Стара планина" на изпроводяк. При това Плевнелиев му го даде !

 

Ние сме се вторачили в пъпа си и не можем да видим  "глобалната картина".

 

А там стават мноо интересни неща. 

 

Примерно "великите сили" от нищото направиха "политическа криза в Молдова", където руснаци и западняци инсталираха марионетно правителство и де факто създадоха "кондоминиум". Местните обаче не са единни и всеки един момент може да се степат...

 

:)

Тони Йорданов

Искаш да кажеш, че Сахиба си тръгва?

JollyRoger's

Yep. Тенекетата ги връчват на изпроводяк.

Лoвkия

Е да, тръгва си сахибът.

За да дойде следващият носител на ордена...

JollyRoger's

Може и орденоноска да е - от някоя друга “буква“ на LGBT+++... 

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Нали са най-развита а и уникална страна на планетата, по думите на президента им, защо ни ги пращат все такива ?

Или е масова практика да са на такова ниво американците или умишлено ни изпращат карабатака.

First Strike

Чакам мненията на онези, за които това е техният Президент...

Твоят президент Цецка ли беше? Кажи честно.

цензура

ми той си падал по магарички 😂

цензура

Пак Президента плювате, ми четете малко преди заключенията и не очаквайте от Радев да постъпва като БОКО... свикнахте на ниската летва и сега направо не знаете как да се надскочите 😆

 

Такъв дипломатичен Президент и родолюбец на всичкото отгоре, не сте имали, а може би няма и да имате /2 мандата с гаранция/! 😉

Миряна Б.

Министерският съвет решава за ордените, а президентът само връчва. Моят орден Кирил и Методий първа степен беше предложен от министъра на културата - тогава Ламбо. Един вид с връзки. Не че сме били особено близки. Въртяхме се в едни и същи кръгове. А ми го връчи Първанов. Всичко партийно, само аз не. 

JollyRoger's

Ти си “ясна“, Миряна...😀

След като окичиха и Аамед с “планината“, от най-високия ни орден остана само джуфката... Както е видно, веке и за жартиера става...

Rendeto

***

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×