facebook
twitter

Горещи новини

Путин подписа закона за регулация на чуждестранните медии

Според него лица, които работят за чужди медии или неправителствени организации, може да бъдат признати за чуждестранни агенти
1205
РИА Новости

Руският президент Владимир Путин е подписал днес допълненията към Закона за чуждестранните агенти, които позволяват на властите да признаят лица, работещи за чуждестранни медии или неправителствени организации, за чуждестранни агенти.

Това съобщи радио "Свободна европа" и припомни, че законът, приет през 2012 г., задължава всички медии и организации с нестопанска цел, които получават финансиране от държави и юридически лица извън Русия да се регистрират, а това води до редица ограничения в дейността им. Според закона, ако публикация на чуждестранна медия нарушава някои руски регулации, Москва може дори да блокира изцяло достъпа до съдържанието на медията. Приемането на закона преди 7 години предизвика най-големите протести, откакто Путин е на власт.

Подписаните от руския президент поправки ще се прилагат за лица, които работят или имат други отношения с организации, регистрирани като чуждестранни агенти. В такъв случай кореспондентите на чуждестранни медии, като Би Би Си, „Дойче веле“, "Свободна Европа", например, ще бъдат регистрирани като чуждестранни агенти и това ще позволи на властите да им отказват достъп до официални събития и да блокират достъпа им до информация само на това основание.

„Физическо лице или руско юридическо лице, разпространяващо съобщения и материали, създадени и разпространени от чуждестранни медии, които изпълняват функции на чуждестранен агент, или руско юридическо лице, създадено от чуждестранен чуждестранен медиен агент и (или) участващо в създаването на посочените съобщения и материали, може да бъде признато за чуждестранен агент“, се казва в новия закон.

Той предвижда признаването за чуждестранни агенти на лица, които разпространяват чужди медийни материали или участват в създаването им, получават пари или имущество от чужбина или от руски юридически лица, които също се финансират от чужди източници. Новото правило ще се прилага и за онези, "които фактически действат като медия, разпространявайки информация от социално-политически характер, но без да са регистрирани като медия" (т.е. - организации с нестопанска цел). Те ще бъдат вписвани в регистър на Министерството на правосъдието.

Чуждестранните медийни агенти ще бъдат задължени да създадат руско юридическо лице и да посочат статуса си в данните. Освен това техните продукти трябва да бъдат маркирани. Ако няма маркер, уебсайтът на изданието може да бъде блокиран въз основа на решение по административно дело. В мотивите пише, че новият закон не забранява дейността на чужди медии, само изисква от тях "честно признание в чии интереси осъществяват дейността си - чрез маркиране на своите материали". 

Законът предвижда налагането на административна глоба: от 10 000 до 100 000 рубли за физически лица; от 500 000 до 5 млн. рубли - за юридически лица (100 рубли=1.41 евро).

Критиците на промените изтъкват, че те допълнително ще ограничат плурализма в и без друго лошата медийна среда в Русия. Президентът на "Свободна Европа" Джейми Флай коментира по-рано, че законовите промени навлизат в личния и професионалния живот на репортерите и заплашват сигурността им, а това „напомня за най-мрачните времена в миналото на Русия“.

Кремъл пък посочва закона като „пропорционален отговор“ на подобен закон в САЩ, който всички международни организации, финансирани от други държави, да се регистрират като чуждестранни агенти. Ако могат да докажат редакторска независимост обаче подобни медии се явяват изключение, уточнява Би Би Си.

Например, през 2017 г. руската държавна телевизия RT се регистрира в САЩ по закона за регистрация на чуждестранните агенти. Това беше резултат на разкритите доказателства по време на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, че Москва се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. като е разпространявала пропагандни материали. За чуждестранен агент бе призната и китайската телевизия CGTN, но пък Би Би Си - не, защото е "редакционно независима медия", независимо, че получава финансиране от Великобритания.

Ключови думи:

Владимир Путин, медии
46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българските независими медии оперират в пленена държава

19.02.2020

Хавиер Луке

1414 6
ОбС - Каварна: Сесиите ни са продукция, а за продукция се плаща

14.02.2020

Обновена

2317 10
Прокурорите във ВСС порицаха медиите

05.02.2020

4568 14

Коментари

Страници

ЗТБХЦ
Курти влезе

Така де, и у нас трябва да го направят. Трябва да се знае, че соросоидите са врагове на народа ни.

Гласът

А путиноидите? 

ЗИП
снимка на ЗИП

Праилно решение.

 

Това се нарича "профилактичен гърч"...

 

:)

 

John Slow

Приемането на закона преди 7 години предизвика най-големите протести, откакто Путин е на власт

Интересно...

Вова

Мечта за родните русофили...гърч за крепостното население ,дисциплина и никаква западнящина(  разрешава се само за елита. Вж.списъка от съседната статия).

 

скайспирит

Крайно време е държавата да озапти всички НПО-та, които ни учат как да живеем правилно. Видя се, че след 30 години "учене" на "демокрация" и "ценности" нищо добро не излезе. 

грантоед

 След историята с Мария Бутина това е най-малкото, което трябваше да стори Путин. Такъв закон е нужен и на територията. Ако не ви харесва руския закон, можем да вземем интифа от  закона за чуждестранните агенти в САЩ.

ЗТБХЦ
Nashenec

Колко много тази картинка ми напомня нашата действителност - винаги ни се обявява, че онези дето напуснаха страната и се връщат само евтино да се прегледат и оправят зъбите са най-големите българи.

На вуйчо ти вуйчо му
в кочината прегледи и "оправяне" на зъби са мазохистично упражнение, но все пак полезно за туземците, щото "най-малките българи" плащат с доларе, и то дебело, та остава и за подхранване на великаните на мисълта с празни кратуни и кесии.
ЗТБХЦ

По тази логика и Путин е иноагент, щото и той, прави-струва, все гледа да докопа някакви пари от омразния Запад.

 

@Sergey_Elkin

У меня вопрос, как от новоиспеченного иностранного агента. Наша кремлевская администрация, правительство, госкорпорации гонят на запад на продажу нефть, газ и далее по списку. Они получают за это от запада деньги.

Путин и ко продают нефть странам НАТО и там эту нефть перерабатывают в горючее для танков и бомбардировщиков нацеленных на Россию.

Так они получаются тоже иностранные агенты или нет?

?

 

dissidentbg

Както казва народа:

- Каквото повикало, такова се обадило. 

Вова

Сериозно? 

Обявените за чуждестранни агенти в РФ ,по една случайност , са все критици на режима,разобличаващи корупцията по високите етажи на властта. 

 

Nashenec

Когато една държава те е обявила за враг и ти е наложила блокада, много странно е да се смята, че всички финансирани от нея хора и организации на твоя територия са нещо различно от пета колона. А петата колона винаги е била класифицирана като "агенти на друга държава". И то от преди библейските времена.

dissidentbg

Някои не схващат идеята.

Чужди медии НЯМАТ проблем в Русия, но когато си вършат работата, а тя е да информират населението на държавите ОТ КОИТО СА ДОШЛИ.

Но когато се опитват да "информират" населението на държавата в която са ЧУЖДЕНЦИ, тогава настъпват проблемите.

 

Някой има ли разумно обяснение, защо радио Свободна Европа продължава на излъчва на български? Не излиза ли, че България НЕ Е СВОБОДНА и трябва "свободна" Европа да я информира?

Minderbinder

?

Гласът

Някой има ли разумно обяснение, защо радио Свободна Европа продължава на излъчва на български? Не излиза ли, че България НЕ Е СВОБОДНА и трябва "свободна" Европа да я информира?

Българските медии със сигурност не са свободни. Всеки с очи може да го види. 

ПГеоргиев

Ха така.

Джейми Флай да не реве, а да си отвори очите и да види и собствената си страна, където в Парламента е бил внесен законопроект от Боб Сийли за закон, подобен на американския FARA.

Но и без такъв закон британците забраняват дейността на медии, заподозрени във финансиране от "враждебни" страни. Например Press TV, чиято дейност е забранена от техния регулатор Ofcom, по подозрение, че се финансира от Иран.

Американците осъдиха Мария Бутина за това, че е имала контакти като частно лице с Оръжейната асоциация и я държаха в затвор около година и нещо. Намалиха й присъдата едва, когато бе принудена да признае "вина" и след изтичането й я освободиха в края на ноември.

Необходим закон за Русия, още повече, че доскоро западни НПО организации, финансирани от правителството и ДД на САЩ, както и руски такива, работиха безконтролно и без никакви спънки. Но с дейността си те прекалиха и се наложи да се създаде контрол.

А тези организации открито водиха кампании (не харесвам думата "хибридни"), пълни с лъжи и фалшиви новини.

Така че тесла. И някой  агент в "Матроска тишина", а оттам на строежа на БАМ.(Майтап бе, Уили!)

dissidentbg

Какво означава "Неправителствена организация"?

 

Това е организация, която НЕ се издържа от правителството на държавата в която дейстава, а се издържа от правителство на ЧУЖДА държава.

 

Някой наистина ли си въобразява, че държава ще харчи пари БЕЗ да извлича някаква полза? Ако наистина го мисли, означава, че е със сериозни проблеми в главата.

Вова

Ами не е вярно. Неправителствена организация означава,че не се издържа от правителството. Точка. Варианти за издръжка,колкото искаш,но,всичките неправителствени.

В статията става дума за чуждестранен агент. Издържа се с пари извън,зад граница. Не значи непременно от чуждо правителство. 

Има случаи,пращат на руска организация пари от чужбина. Организацията връща обратно парите понеже няма основание да приема пари от този изпращач. Но....руските контролни органи обозначават тази организация като чуждестранен агент,защото е получила веднъж пари от задграница. Нарича се на руски подстава. На български,скроили му шапка.

Те така...

ЗТБХЦ

Е, как пък не се сети за най-голямата НПО, за баш непеошниците?

 

Национално движение „Русофили“ е гражданска, неправителствена организация, учредена в София на 19.01.2003 г.

http://rusofili.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/

ЗТБХЦ

Още непеошки-иноагенти:

 

Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД - председател проф.Захари Захариев

Форум “България-Русия” - председател д-р Светлана Шаренкова

Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” - председател Любомир Коларов

Дружеството на възпитаниците на съветски и руски университети „Найден Геров” - председател Снежана Тодорова

 Българо-руски клуб “Шипка”

Евразийски клуб България - семейство Баневи

Славянско дружество в България - председател Стоил Фердов

Сдружение „Славяни” - проф.Захари Захариев

Славянска литературна и артистична академия, Варна - председател Елка Няголова

 Федерация на съотечествениците - с 35 клуба в страната

Фондация “Устойчиво развитие за България” - председател Станка Шопова

Леля_Стойка_III

Институт  Отворено общество  – София е неправителственa организация за осъществяване на дейност в обществена полза, която отстоява ценностите на отвореното общество в България и подпомага интеграцията на страната към Европейския съюз. Институтът е учреден през 1990 година с дарение от г-н Джордж Сорос.

Институт  Отворено общество  – София отстоява следната мисия и цели:

Насърчава, развива и поддържа ценностите, нагласите и практиките на отвореното общество в България.

Подпомага демократизацията във всички сфери на обществено-политическия живот в процеса на изграждане на механизмите и структурите на гражданското общество.

Работи за разширяването и гарантирането на неприкосновеността на гражданските свободи и за спазването на основните човешки права.

Подпомага укрепването на институциите на гражданския сектор.

Работи за засилване на гражданското участие и защитата на обществения интерес при формирането на публични политики.

Стимулира разгръщането на публичния дебат по ключови за България проблеми.

Подпомага интеграцията на България в Европейския съюз и работи за укрепване на регионалното сътрудничество.

За постигане на своите цели, Институт  Отворено общество  – София работи по следните програми:

Управление и публични политики

Европейски политики и гражданско участие

Програма Рома

Правна програма

Програма Обществен дебат

 

В периода 2004-2007 година програмен директор е настоящият вице-премиер Томислав Дончев ... опааа :)

ЗТБХЦ

Някой има ли разумно обяснение, защо радио Свободна Европа продължава на излъчва на български?

Не, нито имам разумно обяснение защо смяташ, че "Свободна Европа" излъчва на български?

 

Впрочем, в твоята паралелна вселена всичко е възможно. ?

Hauptmann
снимка на Hauptmann

Хайде, сега сте вие.

 

национално движение "русофили"

dissidentbg

"От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език."

 

"Мисията на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) е чрез своето новинарско съдържание да насърчава демократичните ценности и институции на места, където свободните медии не са напълно утвърдени или изцяло са забранени."

 

"RFE/RL е регистрирана като частна корпорация с нестопанска цел, която се финансира от грант от Конгреса на САЩ чрез Американската агенция за глобални медии (USAGM). Редакционната независимост на RFE/RL е гарантирана от законодателството на САЩ."

ЗТБХЦ

Това го знам, само че "дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание" и "радио, което излъчва на български" са две малце различни неща, не ли?

dissidentbg

- Фондация Америка за България

 

Е Американска организация действаща на територията на България:

 

"Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната."

 

"Национално движение „Русофили“ е гражданска, неправителствена организация"

Т.е. БЪЛГАРСКА организация на територията на България.  

ЗТБХЦ

Българска, българска, колко да е българска - събрали се едни хора, които работят само за интересите на друга държава, срещу съответно финансиране от тази държава.

Както стана ясно покрай шпионина Малинов, който разработвал планове как руската държава да прилапа, цап-царап, български активи. Ако трябва, и с помощта на ГРУ.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш