Медия без
политическа реклама

Путин нареди да спрат гражданските полети до Грузия

21 Юни 2019
БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указ, забраняващ на авиокомпаниите от 8 юли да транспортират руснаци до Грузия и препоръча на туристическите компании да не продават пакети за екскурзии до кавказката държава. Държавният глава също така нареди на правителството да осигури връщането на руснаците, временно пребиваващи на територията на Грузия, предаде БНТ.

Причината са избухналите в четвъртък бунтове в Грузия. До напрежението се стигна след като председателят на Междупарламентарната асамблея на православието и депутат от руския парламент Сергей Гаврилов седна мястото на председателя на парламента на Грузия и започна слово на руски език. Цитиран от РИА Новости, руският политик заяви, че грузинската страна го е поставила на това място "според протокола при подобни събития".

Инцидентът предизвика недоволство от страна на опозиционните депутати от Обединеното национално движение и „Европейска Грузия”, които напуснаха срещата. След това радикалите нахлуха в грузинския парламент и настояха руската делегация да напусне страната. Участниците в протеста поискаха оставката на председателя на парламента Ираклий Кобахидзе и на вътрешния министър Георги Гахария.

При последвалите сблъсъци са пострадали 240 души. Полицията използва гумени куршуми, водни оръдия и сълзотворен газ. Москва нарече случилото се русофобска провокация.
След бурните протести председателят на грузинския парламент Ираклий Кобахидзе подаде оставка в петък.

Сблъсъците в Тбилиси показаха, че враждата между бившата съветска република и Русия няма лесно да се уталожи. След отцепването на Абхазия и Южна Осетия, признати от Русия, и кратката война през 2008 г., двете страни нямат дипломатически отношения, припомня БНТ.

По-рано в петък външното министерство в Москва препоръча на руските граждани да се въздържат от пътуване до Грузия, а тези, които вече са там, да избягват масово събиране на хора, съобщи "Дневник". След това и федералната туристическа агенция Ростуризм препоръча същото на руснаците, а на руските агенции да спрат продажбата на пътувания до нормализиране на ситуацията. Агенцията задължи всики туроператори незабавно да информират клиентите си в Грузия каква е обстановката, както и ако има промени и разтрогване на договорите за туристически услуги за онези, които вече са платили или се канят да пътуват до страната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че условието за отмяна на забраната е "ситуацията в Грузия да се нормализира и да изчезнат всички заплахи за сигурността на нашите граждани", допълва "Дневник".

Ключови думи:

Грузия, Русия, протести

Още по темата