Медия без
политическа реклама

Публикувана е стенограмата по делото за импийчмънт на Тръмп

04 Ноем. 2019

Демократите от Конгреса на САЩ публикуваха стенограма от показанията по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Показанията са дадени от бившия посланик на САЩ в Украйна Мери Йованович и бившия съветник на държавния секретар Майкъл Маккинли.

От тях става ясно, че външната политика на САЩ е била „отровена от неподходящ неофициален канал, чиято цел е била да насърчава личните и политическите интереси на президента”, се казва в съвместно изявление на лидерите на трите комисии, които провеждат разследването. И в трите демократите имат мнозинство.

Бившата посланичка в Украйна Мери Йовович пък се е почувствала застрашена, когато узнала за какво са си говорили по телефона Тръмп и украинският президент Владимир Зеленски. "Бях много обезпокоена. Все още съм", е казала Мари Йованович на изслушването на 11 октомври. На въпрос дали се чувства застрашена, тя отговорила утвърдително.

В телефонния разговор през юли Тръмп е разкритикувал дипломатката, която по това време вече била отзована от поста си в Киев. В същия разговор американският президент поискал от украинския си колега да разследва неговия политически съперник от Демократическата партия Джо Байдън.

Според шефа на комисията по разузнаване Адам Шиф във вторник предстои да бъдат публикувани показанията на бившия специален представител на САЩ за Украйна Курт Уолкър и бившия посланик на САЩ в ЕС Гордън Съндърланд. Ще бъдат публикувани и други показания, които до скоро са били засекретени.

Демократите започнаха процедура по импийчмънт срещу президента Тръмп, като го обвиниха, че е оказал натиск върху президента на Украйна Владимир Зеленски да бъде разследван бившият вицепрезидент Джо Байдън и неговото семейство. Тръмп разпространи стенограма на разговора, от която стана ясно, че той наистина е помолил Зеленски „да проучи” делото Байдън. Американският държавен глава заяви, че не е направил нищо противозаконно, а само е изпълнил своя дълг към борбата срещу корупцията.

Сега трите комисии в Камарата на представителите на САЩ провеждат интервюта със свидетели по „украинското дело” и изпращат многобройни запитвания до членовете на администрацията на Тръмп с искане да им бъдат предоставени необходими документи. Показания в Конгреса вече дадоха няколко ключови свидетели.

Ключови думи:

Доналд Тръмп, импийчмънт

Още по темата