Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протестът срещу "Златен век" стигна до ВСС

21 Авг. 2019
Илияна Кирилова

Протестът на инициативен комитет "Лозенец" срещу изграждането на небостъргача "Златен век" стигна до Висшия съдебен съвет. Комитетът сигнализира Инспектората на ВСС заради спечеленото от "Артекс" съдебно дело срещу ДНСК на първа инстанция в Административен съд София. Според гражданите от Лозенец инспекторатът следва да провери съдията по делото Мария Ситнилска, защото счита, че и решението, и поведението й по казуса са проблемни.

Както "Сега" писа, съдът излезе с много на брой аргументи за допуснати от ДНСК закононарушения при временното спиране на небостъргача. Нещо повече - в мотивите към решението, с което съдът отмени спирането на строителството, се тълкуват и измененията в Закона за устройство на територията, прочули се като поправката "Артекс". Според съдия Ситнилска ЗУТ е достатъчно ясен и поправките в него наистина облагодетелстват фирма "Артекс". 

Според инициативния комитет изложените в мотивите съображения за приложимостта на ЗУТ са силно противоречиви и извън правомощията на съда. Според тях извършеното от съда тълкуване на закона е недопустимо, защото не е било предмет на самото дело, и на практика се ползва като алиби институциите да бездействат по темата валидност на разрешението за строежа на "Артекс". ДНСК отказа да констатира незаконно строителство заради невалидно разрешение, като прехвърли топката към главния архитект, но съдът я върна обратно в полето на ДНСК, което само каза, че ще обжалва. 

Ключови думи:

Златен век, Артекс, протест

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?