facebook
twitter

Горещи новини

Протести срещу Закона за закрила на детето в София и Варна (галерия)

Налагат се чужди антисемейни политики, които целят неправомерно отнемане на деца, обявиха организаторите
1206
Novini.bg

Два протеста се състояха днес срещу Закона за закрила на детето, влизащ в сила от 1 януари - единият бе в столицата, а другият във Варна.

И на двете места протестиращите заявявиха, че според тях това е част от антисемейните политики, налагани от правителството под натиск от неправителствени, частни организации и целят неправомерното отнемане на деца по несъстоятелни причини. Според протестиращите в България се въвежда модел, противопоставящ правата на детето на тези на родителите му и семейството, чуждестранен модел заплашващ традиционното българско семейство.

В София протестиращите се събраха пред народното събрание, като издигнаха плакати със своите искания. А във Варна се проведе протестно шествие. То тръгна в 13 часа от Катедралата в града.

"Заставаме обединени, за да заявим твърдата си позиция против антисемейните политики, налагани от нашите правителства и неправомерното отнемане на деца по несъстоятелни причини. Сега, повече от всякога надигаме глас, защото опасни идеологии и практики като тези на Барневерн се разпространяват из целия свят, противопоставяйки правата на родителите на тези на децата.", заявиха организаторите.

Ето и техните мотиви за протеста (без редакторска намеса):

Въпреки, че Стратегията за детето е спряна, на 01.01.2020 влизат в сила следните закони, които застрашават българското семейство и срещу които ние, българските родители заставаме ТВЪРДО ПРОТИВ:

• Извеждане на дете по сигнал: само по сигнал (вкл. анонимен). Децата ни могат да бъдат взети в рамките на 24 часа без съдебна заповед (чл. 36г и чл. 36д във връзка с чл. 27(1) от Закона за закрила на детето (ДВ бр. 24 от 22.03.2019г., в сила от 01.01.2020г. (стр. 35 и стр. 36)

• Родителите сме счетени за виновни. Едва след един месец ще трябва да доказваме пред съда, че сме невинни, ако можем и имаме пари за адвокати - чл. 27(2) от ЗЗДетето.

• Домът ни не е защитен. По сигнал социален работник ще може да влезе в дома ни без съдебна заповед и да състави социален доклад с огромно количество лична информация, както и да претърси дома ни (напр. какво имаме в хладилника, шкафове, дрехи, кабели и др..) - чл. 10 (1) и приложение 1 от Наредбата, изм. с постановление на МС N 0104/02/05/2019 г.

• Въз основа на преценката на социален работник ще се оценява нашата родителска компетентност, ще ни се дават задължителни предписания как да си гледаме децата (чл. 11 Нар.), или ще ни се наложат “мерки за закрила”, вкл. отнемане на детето (чл. 14(3) и чл. 20(2) Нар.). Може изобщо да не се предприемат “мерки за реинтеграция” (чл. 17 (2) Нар.), и детето да се даде за осиновяване (чл. 93 (2) и (3) СК) вкл. в чужбина.

• Няма отговорност: отговорност за фалшиви сигнали, за неправомерно отнемане на деца, за неверни доклади и прочее, няма предвидена.

• Частни фирми/НПО изземват държавни функции. Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чужди/чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители, ще ни дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите (каквито сами си определят) и от чуждестранните си спонсори.

• Всяко дете може да бъде счетено за „дете в риск”, поради неясно дефинирани критерии. Например на: самотен родител, многодетно семейство; при: недостатъчна жилищна площ, недостатъчно доходи, увреждания/болест в семейството, отсъствия от училище и много други, както и “други обстоятелства” по преценка на социалния работник §1 ЗЗДЕТ., §1 ППЗДЕТ., чл.4-6 Нар. МС

• На „Телефонът на доверието: 116 111”, който се обслужва от частна неправителствена организация, с чуждестранно финансиране всеки може да подаде сигнал срещу нас, вкл. и нашето дете.

• Според Наредба 13 от 21.09.2016г.  граждани и неправителствени организации могат да образоват децата в училищата и детските градини в сферата на сексуалното образование, което е част от здравното.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кака и батко отмарят в средата на пожара

15.02.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

14852
От Аушвиц до София - обгазяване и пернишка трагедия

27.01.2020

1522 2
Българите повсеместно се надигнаха срещу боклука

27.01.2020

Николай Иванов

2517 8

Коментари

доктор Гилотен

Тия верно искат да си развалят удобството да грабят на воля!

Кире

Тъпи фанатици. Дискредитираха протеста  сектантите... 

Васик

Аз виждам на тези снимки баби и дядовци. Сега ли ще правят деца? Второ, Национална група "Родители, обединени за децата" също е НПО с чуждо финансиране и обслужващо чужди интереси. Много ясно на плаката са изтипосани чуждестранни гербове, интересно защо, след като у нас още действат българските закони.

Утринен зов

Сатанистите с двойно усърдие се опитват да вземат реванш след гредата с ИК. Такъв закон плаче за протести, масови като соц. манифестации.

Slava
снимка на Slava

Идиотите в България стават все повече, увеличават се със скоростта на светлината, обратно пропорционално на намаляването броя на населението.

Прокуратурата още ли спи, няма ли да разследва кой финансира дезинформация, манипулация, умишлено заблуждаване на обществото.?

John Slow

Прокуратурата още ли спи, няма ли да разследва кой финансира дезинформация, манипулация, умишлено заблуждаване на обществото.?

Всеки има право да протестира срещу квото си иска. "Демократите" ставате смешни понякога.

мимето71

Трябва да са още по-масови тези протести.Не вярвам нито на държавата,нито на разни откачени платени от чужбина НПО-та,че могат по-добре да възпитават децата ни.Това е създаване на еничари без никакви корени,без никакво национално чувство,създаване на една маса хора без минало и бъдеще.Искат да създадът аморфна маса,която да бъде яхната.

Nick F

Аморфната маса вече е създадена - можеш да я видиш на снимките.

Кара Колю

Ндааа... другарите с "еничарите" се появиха...

скайспирит

Няколкото представители на НПО, които се изявяват тук, ако обичат аргументирано да напишат кое не е вярно в статията?

Хората са се постарали да извадят точни цитати от действащо законодателство, и с основание задават въпроси за неясните понятия там? 

 

Не може да се отрече, че през последните години дейността на НПО-та се изроди в чист бизнес. А където има бизнес и печалба, ще има и хора, които да са недобросъвестни. Не ми говорете за държавен контрол, който е пунта мара - същите чиновници и/или техни роднини са в тесни връзки с НПО-та, т.е. на много места ще има крещящ конфликт на интереси ако се приемат горните текстове.  

Nick F

Извадените точни цитати и по-точно тяхната трактовка са пример за ширещата се функционална неграмотност отразена и в последното "джендърско" изследване PISA.

скайспирит

***

Nick F

Боже, боже. Ако си пребивате детето, изнасилвате го, държите го гладно или не го водите на лекар - ще влязат и ще ви го вземат. Детето не е собственост на родителите си ! То е човек и като такъв има права. И това не се харесва на регилиозните фанатици и псевдоконсерватори и патреотаре.

маргаритка2

Наскоро взеха едно момиченце директно от училище. Двама полицаи и т. нар. социален. 

 

Така че не може да разчиташ на гробищата. 

 

Не знам защо МОН не уволни директорката, разрешил ужасяващи цирк. 

Nick F

Кое е училището ? Вие присъствахте ли по време на отвеждането? Знаете ли защо е отведено ? 

sanivelev
снимка на sanivelev

***

Кара Колю

Ай с'я - кое училище? Защо е отведено? Кога е отведено?

Нали съвсем наскоро щяха да отведат децата на всички роми от всички училища?

Добре, че се намесиха родителите... Иначе кой знае къде щяха да ги пратят - а в Артек... я в некой руски военно-патриотичен лагер - да ги обучават за еничари ?

маргаритка2

Ми намери го с гугъла. Майка и баба, три деца, в дома било мръсно и ядяли само кисело мляко. Малките отнети, голямото отвлечено от училище.

 

Ако не успееш, довечера ще съм на комп и ще ти пратя линк. 

Nick F

Разбира се - по добре е да живеят в мизерия но да си с родителите (пардон родителя, щото бащите не се знаят). И социалните които родителя получава да се харчат за алкохол че е по важен.

Кара Колю

Чакам да видя, как ще им "вземат" децата - чувам, че най-напред щели да вземат - направо от училище - ромските деца - защото, щом са оцелели да стигнат до него - училището, де - значи са най-здрави физически, и са готови, отгледани роби...

П.П. Рекох ви - преди да седнете пред кампютурът, да си проверявате маслото...

маргаритка2

Тия не са роми. 

 

Няма сличай държавата да се занимава с роми, щом може да упражнява тормоза върху бели. По безопасно им е, а и отчитат дейност. 

Предводител на ...

Протестите са в София и Варна, щото тук и там са НПО и ПП "Коце Копейкин Рубльов", организиращи протеста.

ИК-история нумеро дос, с еднакво тъпи в сравнение с преди около две години "юридически мотиви".

 

 

rorik

На първо място трябва да се уточни  понятието семейство, родители , ... , според мен. Семейство с двама безработни родители , безработни съжители ,  дали живеят  само на соц.помощи . Защо не регистрират доходите си?Да плащат данъци??Самотна майка ли е майката която живее с биологичния баща  на децата си?

Често в тубата ми попадат предаванията в Украйна и Росия по телевизията  по   този повод.

 

Биологичните родители се търсят под дърво и камък да плащат издръжка на децата си и даже след 18 години. .

Безработните съжители се водят отговорни да работят и да издържат семействата си  макар че са пастроци в семейството , ...

Ако заварят децата  необгрижвани  ги вземат и ги настаняват в приемни семейства,  в детски домове , в къщи от семеен тип .

 

У нас учителите не  уведомяват  социалните че децата не ходят на училище.

При нас децата ходят на училище без химикалки и тетрадки.

Кой контролира работата на социалните , учителите , полицията , ...

sanivelev
снимка на sanivelev

Доставчиците на социални услуги пишат външен доклад, подписан от психолога, шефа на организацията и има мокър печат. Ако научиш къде можеш да обжалваш този доклад, освен в организацията доставчик, пиши, или дай линк.

rorik

==Доставчиците на социални услуги пишат външен доклад, подписан от психолога, шефа на организацията и има мокър печат. Ако научиш къде можеш да обжалваш този доклад, освен в организацията доставчик, пиши, или дай линк.==

 

Защо да не можеш да го оспорваш в съд като искаш друго становище на друг психолог??

Този външен доклад  не е ли само препоръчителен а не задължителен?

За последващо контролиране например от социалните.

 

Говорим и за контрол на главния прокурор  а тук някакви си  се приемат като неконтролируеми?

Кара Колю

А бе, уж си умно момиче, а се ловиш на тия... хъъъммм... приказки? ?

sanivelev
снимка на sanivelev

Социалните упражняват следосиновителен контрол в продължение на две години - задължително и независимо от обстоятелствата около осиновяването. 

Становището на доставчика е задължително.

 

rorik

==Становището на доставчика е задължително.==

 

Добре де, родителите предоставят необходимите документи  в това число и преглед от психиатрията ,.Становището  е че стават.

Идват некакви НПО -та и казват не стават .

Е?

По отношение на протеста . Всичките тия хора на площада смятат  че ще бъдат  под ударите на закона и  и могат да им вземат децата ли??

Не знаят какви са условията за отглеждане на дете? Вместо да  протестират срещу закона защо не изпълнят условията указани от него?

Ако не са в състояние да го изпълнят защо не искат помощ да го изпълнят а протестират против закона? ?

маргаритка2

***

Влез или се регистрирай за да коментираш