Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проф. Кантарджиев: Загубата на обоняние предвещава по-лек ковид

Според него антигенните тестове са подобрили диагностиката на инфекцията

04 Яну. 2021
Илияна Кирилова

Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус. Това коментира пред радио "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с вируса. Той обясни, че обикновено COVID-инфекцията се развива по-бавно и инкубационният й период е по-дълъг.

"Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Това притеснява хората, въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването. Критерият е повишаването на температурата и непродуктивна кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума "grippe" значи сграбчвам. Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест", обясни проф. Кантарджиев. 

Според него антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и Спешна помощ. Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PСR тестовете. Освен това през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, посочи той.

По думите му "ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден, но PСR тестът ще е положителен".

Кантарджиев смята, че в момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси.

Още по темата