facebook
twitter

Горещи новини

Проф. Кантарджиев: Епидемията от морбили затихва

Проблемът е най-голям в София
147
Илияна Кирилова

Регистрираните до момента случаи на морбили у нас са 1158. Това съобщи пред БНТ проф. д-р Тодор  Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

"Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст", коментира той.

"Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват", заяви проф. Кантарджиев. По думите му в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

"Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи, посочи още експертът. По думите му ако не ликвидираме морбили до февруари месец, ще влезем в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили.

Все още няма коментари

Още

Самоа обяви извънредно положение заради епидемия от морбили

18.11.2019

105
Германия въведе задължителна ваксина срещу морбили

14.11.2019

622 11
СЗО: Дезинформацията възроди морбили в Европа

30.08.2019

677 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×