facebook
twitter

Горещи новини

Предупреждението за уволнение на Валя Ахчиева от БНТ е отменено от съда

2583

Софийският районен съд е отменил дисциплинарното наказание „предупреждение за уволнение“ на журналистката от БНТ Валя Ахчиева, съобщи Клуб Z. Наказанието й беше наложено от бившия генерален директор на телевизията Константин Каменаров в края на февруари тази година, след което нейното предаване „Открито“ бе свалено от екран. Освен това БНТ трябва да плати на Ахчиева 360 лв. за хонорар на адвоката й и други 80 лв. разноски по делото за държавна такса. 

 началото на тази година самата Валя Ахчиева, която е на длъжност изпълнителен продуцент в дирекция „Информация“ обяви, че наложеното й наказание е нeзaĸoнocъбpaзнo и тpябвa дa бъдe oтмeнeнo. Според нея тo e нaлoжeнo бeз пpичинa и e cвъpзaнo c пocлeднoто й жypналиcтичecĸo paзcлeдвaнe зa нeзaĸoнeн бeтoнoв цeнтъp в c. Яблaнoвo, Cливeнcĸa oблacт. То трябвало да бъде излъчeнo нa 27 янyapи, нo e cвaлeнo oт eфиp пo вpeмe нa мoнтaжa, в дeня в ĸoйтo Упpaвитeлния cъвeт нa БHT е решило дa cвaли и пpeдaвaнeтo „Oтĸpитo“ oт пpoгpaмнaтa cxeмa. 

Формален повод за нейното наказание се оказа разход от 960 лв. с включен ДДС за лабораторно изследване на качеството на бетона, който се произвежда във въпросния бетонов център в с. Ябланово.

На първото заседание по делото през юни Ахчиева обясни, че не е нaпpaвилa paзxoд на телевизията, зaщoтo лaбopaтopиятa пoиcĸaла дa нaпpaви eĸcпepтизaтa зa БHT бeзвъзмeзнo, тъй ĸaтo тeмaтa имa изĸлючитeлнa oбщecтвeнa знaчимocт.

В хода на делото Софийският районен съд е изслушал управителя на „Независима строителна лаборатория Инфраструктура“ ЕООД, който е потвърдил, че възложеното от Ахчиева изследване, е било безвъзмездно. Изпълнителят обаче не уведомил своевременно управителя и лицата от финансовия отдел за това, че за изследването няма да се плаща, и затова била издадена фактура.

От представените от ответника доказателства не се установява ищецът /ръководството на БНТ, бел. ред./ да е договорил извършването на услугата срещу заплащане на възнаграждение от 960 лв.

Така или иначе, свалянето от ефир на Валя Ахчиева доде повод за много коментари за случващото се в БНТ.

Сега СРС намира за доказано по категоричен начин обстоятелството, че Ахчиева е договорила безвъзмездно извършването на лабораторните изследвания. Не вижда основание тя да бъде наказана заради нарушаване на трудовата дисциплина. И намира дисцпилинарното наказание „предупреждение за уволнение“ за незаконно.  

Решението на съда подлежи на обжалване. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Аделина Радева напуска Нова телевизия

29.05.2020

5242 28
Тотото и БНТ плащат скъпо и прескъпо за излъчване на тиражите

21.05.2020

Екип на Сега

5498 28
Коронавирусът затвори регионалното министерство за 2 дни

19.05.2020

752 6

Коментари

JollyRoger's

Коко пак ще пие спирт със "златен корен"... Интересно дали Кошлука ще му прави компания, или ще върне Ахчиева в ефир?

Мили родни картинки!?

Индженеро

Валя може и да е с отменено наказание, ама ефир няма да види. Като Дикофф, тази от НТ, дето столчето й е празно, като "Господарите" и други знайни и незнайни герои, липсата на които ни пращат на опашката на журналистическата свобода.

Verbis verbis

Ой, че те даже не я били уволнили.

Miranda
снимка на Miranda

Валя Ахчиева ?

 

И дано сторо я видим на екран ! Безспорен професионалист !

 

Предводител на ...

БНТ си струва заради Бразди. Само и only.

Впрочем другите и тва немат.

като "Господарите"

Смех ...

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×