facebook
twitter

Горещи новини

Правителството одобри кандидатурите ни за европейски прокурор

1556
Европейският парламент

Правителството одобри българските кандидатури за европейски прокурор, съобщиха днес от правителствената информационна служба.

Това са прокурорите Десислава Пиронева и Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура (СГП) и съдия Теодора Георгиева от Административния съд в София, която дълги години е работила като прокурор.

Те бяха избрани от комисия, сформирана със заповед на правосъдния министър Цецка Цачева. Изпитващи бяха зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов, председател, Вероника Имова, Драгомир Кояджиков, Гергана Мутафова и Георги Кузманов от ВСС, ръководителя на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева и проф. д-р Маргарита Чинова от Софийския университет.

До 31 март министърът на правосъдието ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора, пред който и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване. Комитетът ще ги класира според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане. Съветът на ЕС ще избере чрез гласуване с обикновено мнозинство един от тях за европейски прокурор от България.

Конкурсът за български представители в европейската прокуратура не мина без скандал. Двама от отхвърлените кандидати обявиха, че конкурсът е опорочен заради измислен езиков критерий. Проверка на "Сега" установи, че Министерството на правосъдието на своя глава е дописало изискване за отлично владеене на английски език.

Все още няма коментари

Още

Нетаняху не успя да състави ново правителство

21.10.2019

502 5
Битката за Пловдив става все по-оспорвана

22.10.2019

68
ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване

20.10.2019

486 11

Влез или се регистрирай за да коментираш

×