Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пожарите край Шишманци и Свищов са потушени

18 Авг. 2019
БНР

Пожарът на депото за преработка на битови отпадъци в село Шишманци вече е напълно потушен, предава БНТ.

През цялата нощ на мястото е останал дежурен екип на пожарната, който да следи за скрити огнища, но ситуацията в сметището е напълно овладяна.

Утре в Общинския съвет на Раковски ще бъде внесена подписка с искане за провеждане на референдум, който да реши съдбата на завода за преработка на отпадъци. Желанието на протестиращите е допитването да се проведе заедно с местните избори в края на октомври. Хората настояват и за бързи резултати от проверката на прокуратурата и Икономическа полиция в завода, за евентуално престъпление против околната среда. За следващата събота е насрочен нов протест на жителите от селата в община Раковски.

В Свищов обстановката също се нормализира, след като тази нощ голяма част от града беше обгазен от продължаващото да тлее 50 декара градско сметище, съобщава БНР.

Няма замърсяване на въздуха, увериха от местната власт. Днес пожарникари и доброволци от областта продължават с гасенето на горящото в дълбочина сметище.

Гъстият дим и задушливата миризма, които снощи обхванаха Свищов, породиха напрежение, но обстановката вече е овладяна, съобщи кметът Генчо Генчев. „Обстановката към този момент е спокойна, но снощи до късно имаше напрежение в град Свищов относно задимяването. Всички екипи на пожарната, на доброволците, водоноски, трактори работиха цяла нощ и в момента продължават да работят и да обливат тези участъци, които продължават силно да димят. Днес ще се включат още екипи от Велико Търново“, каза той.

Автоматичната станция за контрол на въздуха в Свищов през нощта не е отчела превишаване на пределно допустимите стойности на измерваните замърсители. Горящото сметище е закрито преди няколко години, на него са депонирани близо 360 хиляди кубически метра отпадъци.

 

Ключови думи:

Шишманци, Свищов, сметище

Още по темата