Медия без
политическа реклама

Подмладените села все повече дават отпор на феодалното управление

Към малките селища мигрират активни хора, които отстояват интересите си

09 Юли 2022
Кадър от протеста в старозагорското село Ракитница - малко хора, но пък активни.
FB/Nikola Raykov
Кадър от протеста в старозагорското село Ракитница - малко хора, но пък активни.

Протичащата миграция от градовете към селата все повече рефлектира върху взаимоотношенията на местните власти с населението. Преселват се предимно млади хора, активни, които отстояват интересите си. Така те стават пречка за реализиране на еднолични, често "феодални" решения в населени места, за които доскоро се смяташе, че всичко може да се прокара, понеже "живот там няма".

Така например наскоро жителите на старозагорските села Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец осуетиха началото на процедурите по изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци. Вносител на предложението бе общинският кмет Живко Тодоров, а хората се притесниха, че унищожаването чрез пиролиза ще нанесе изключителни вреди на природата, включително и на хората. След протест, интернет активност и лична среща Тодоров оттегли идеята. Всъщност, предложението му до местния парламент бе за започване на процедура за оценка на въздействие върху околната среда. След недоволството той каза, че предложението му въобще не означавало, че общината е тръгнала да разрешава инсталацията. В крайна сметка бе решено община Стара Загора да търси становището на екоминистерството за безопасността на пиролизата.

В Павликени пък граждани попречиха затвореното училище в село Бутово да бъде дадено на частна фирма. Казусът касае бившето школо в Лесичери. Според великотърновския вестник "Борба" две частни фирми искат да изграждат фотоволтаици в дворовете им. Освен заради сантименталния момент, идеята среща отпор и защото училищата са строени навремето с доброволен труд и средства на хората - редно е населението да преценява бъдещето на имотите; да се търсят начини за запазване в обща полза. Така например в друго близко село - Горна Липница, затвореното училище е превърнато в арт център. Протестът на хората попречи смяната на предназначението на имота в Бутово, но за Лесичери към момента не успяват.

С отпора в Павликени се занимава основно гражданската група, която засега осуетява проекта на фирмата "Петрургия" на Румен Гайтански - Вълка, за изграждане на инсталация за отпадъци. Срещу завода има събрани 18 136 подписа от жители на четири общини.

Всички изброени села са с прираст на хора в активна възраст. Процесът започна доста преди пандемията. Свързан е с лошите условия за живот в градовете и възможностите за дистанционна работа.

 

ЗАКОНОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Преди няколко седмици на Обществения съвет към парламентарната комисия за гражданското общество бяха представени предложения по инициативата „Аз решавам”, касаещи Закон за прякото участие в държавната власт и местното самоуправление. Дългогодишният защитник на референдумите Даниела Божинова посочи, че промените са формулирани от граждански експерти, които са се сблъскали в практиката с тежките ограничения и недомислици в закона. Идеите включват премахване на настоящия висок кворум-участие за признаване на резултатите на референдумите, по-ниски квоти за свикване, намаляване на личните данни в подписките, премахване на административната тежест за изготвяне на електронни таблици и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата