Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съпротивата срещу новия завод за боклук на Вълка расте

Над 8000 граждани са се обявили срещу проекта до момента

13 Март 2022ДИЯН ИВАНОВ
FB/За Павликени
В Павликени през последните месеци се проведоха няколко протеста срещу завода за боклук - всичките бяха многобройни.

Недоволството срещу проекта за завод за горене на боклук на дружеството на Румен Гайтански - Вълка "Петрургия" вече обхваща не само Павликени, където се предвижда да бъде изградена инсталацията. Подписки срещу инвестиционното намерение се събират още във Велико Търново и Сухиндол, отпор има в Левски и Севлиево. Становища срещу проекта готвят и местни селскостопански съсловия. Над 8000 към момента са подписалите се граждани, като 6500 от тях са в Павликени.

Проектът бе спрян преди месец от новия шеф на РИОСВ  - Велико Търново Мая Радева. Тя върна Доклада по оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС), макар по-рано Екологичният експертен съвет към инспекцията да се бе произнесъл положително. Сега предстои ново заседание на съвета. Някои от експертните становища се пишат наново. Цялата тази промяна се дължи и на вицепремиера и екоминистър Борислав Сандов, който малко след встъпването си каза, че в хода на процедурата са извършвани нарушения и смени ръководството на РИОСВ.

Междувременно недоволните граждани в Павликени се опитват да гарантират отрицателния глас на общината по време на новия експертен съвет. Хората настояват общинския съвет със специално решение да задължи общинските представители да гласуват срещу проекта. Към момента обаче такова решение няма. Желанието на хората е продиктувано от факта, че преди предишното заседание на експертния съвет местната власт произведе декларация срещу завода, но на самия съвет нейните представители го подкрепиха. 

Още по темата: 

Хората в Павликени засега побеждават Румен Гайтански - Вълка, който чрез дружеството си "Петрургия" се стреми да изгради там завод за каменна вата, който ще ползва като енергоизточник мощна инсталация за горене на отпадъци.

 

Още по темата