Quantcast

Медия без
политическа реклама

Посланик Улусой: България и Турция си сътрудничат отлично срещу тероризма

12 Юли 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

България и Турция имат отлично сътрудничество в борбата с тероризма и се надявам то да продължи и в бъдеще. Наскоро дори беше екстрадиран представител на ПКК. Това каза в петък посланикът на Турция у нас Хасан Улусой. Той говори пред български журналисти във връзка с третата годишнина от неуспелия преврат срещу управлението на Реджеп Тайип Ердоган, извършен на 15 юли 2016 г., предаде БГНЕС.

Посланик Улусой подчерта, че за изминалите три години турските власти са успели да разгромят така наречената „паралелна държава“, създадена от духовника Фетхуаллах Гюлен и неговите последователи. Представителите на ФЕТО вече са извадени от всички управленски структури, но организацията продължава да действа в чужбина, откъдето се опитва да се представи като жертва. „Борбата със структурите на организацията в чужбина е сред най-важните приоритети на турското министерство на външните работи“, отбеляза дипломатът.

„Международната общност постепенно осъзнава, че ФЕТО не е социално движение, което се занимава с образование и благотворителност, противно на начина, по който се опитват да се представи, а по-скоро коварна организация с политически и икономически амбиции. Сред общественото мнение в чужбина се оформи ясно съзнание за същинския характер на тази организация“, заяви посланикът и добави: „Редица държави и международни организации обявиха ФЕТО за терористична организация“.

Посланик Улусой посочи, че в 36 страни дейността и образователните институции, свързани с ФЕТО бяха прекратени. На уточняващ въпрос на БГНЕС дали образователни институции има и у нас, турският дипломат заявява: „Фетхуаллистката организация има структури в много страни по света, това не се е случило заради зловредни намерения, а е станало чрез убеждаване. В миналото те излизаха на преден план с благотворителни и образователни организации, предоставяха най-добрите възможни материали за страната, развиваха търговска дейност. Там, където го правеха, хората си казваха - ето ще развиваме още по-добре отношенията си с Турция. Това, което представлява опасност в училищата е, че макар те да са съобразени със съответните образователни програми на тези страни, ние не знаем какво се налива в мозъците на тези ученици. Децата започват да се обучават там още от крехка възраст, биват индоктринирани, мозъците им се промиват и това представлява опасност“.

В над 50 страни училищата на ФЕТО са или затворени, или прехвърлени. „В този контекст имаме и сътрудничество и контакти с българските власти. Но, както казах, от законодателна гледна точка всичко може да е нормално, но по какъв начин се променя съзнанието на тези деца в училищата е тема, на която трябва да се обърне внимание“, предупреди той. „Имаме добър диалог с българските власти, базиран на двустранното разбиране и всичко се прави съобразно законите на България“, обобщи посланикът.

Още по темата