Медия без
политическа реклама

Петро Порошенко заплаши Русия с украинската авиация

САЩ: В Украйна тренираме за потенциален конфликт с Русия

16 Окт. 2018Обновена
ЕПА/БГНЕС архив

Русия ще плати скъпо в случай, че нанесе удари по Украйна, заяви президентът на страната Петро Порошенко на ученията „Чисто небе 2018“, както свидетелства запис, публикуван във „Фейсбук“ акаунта на държавния глава, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.
„Ние се сражаваме за свобода, ние се сражаваме за демокрация. Ценим много високо твърдата и надеждна позиция, която демонстрират нашите партньори от САЩ и НАТО. Ние не питаме Русия какво да правим на нашата земя“, написа Порошенко.
Също така, в прикрепеното към публикацията видео, той заявява, че украинските войници имат много какво да научат от военните от НАТО, защото се „сражават в условия на руска хибридна война“.
РИА Новости отбелязва, че авиационните учения „Чисто небе 2018“ се провеждат в Хмелницка област от 8 до 19 октомври. В маневрите участват и членове на НАТО: Белгия, Великобритания, Дания, Естония, Нидерландия, Полша, Румъния и САЩ.
Руската агенция припомня, че украинският лидер вече е правил гръмки заявления по време на учения. Конкретно, Порошенко призова да се открие огън по Донбас, „за да бъде запазен живота на хората“.

Американски генерал твърди, че на ученията в Украйна тренират за потенциален конфликт с Русия, пише в същото време руският ежедневник “Московский Комсомолец“, цитиран отново от Фокус.

В интервю, цитирано от вестника ген.-майорът от Националната гвардия на САЩ Клей Харисън казва, че американските военни сили участват в съвместно учение с Украйна „Чисто небе 2018“ в рамките на плана на Пентагона, който разглежда потенциален конфликт с Русия.
Според действащия американски генерал на територията на Украйна Военновъздушните сили на Съединените щати практикуват противопоставяне на Военно-космическите сили на Руската федерация, както и на китайската авиация. "Обучаваме се да противодействаме на равни по сила опоненти - Русия и Китай. Украинското въоръжение включва модели на самолети, подобни на руските и китайските, "обясни генералът.
По-рано беше съобщено, че Вашингтон, в отговор на разполагането на руските системи за противовъздушна отбрана(ПВО) С-300 в Сирия, изпрати изтребители F-15C Eagle да участват в учения в Украйна. Като част от упражнението американски и израелски специалисти тестват възможностите на системите С-300, които също са в експлоатация в украинската армия.
Учението "Чисто небе 2018" ще приключи на 19 октомври. В тях участват 9 страни, 8 от които са членки на НАТО. В учението са задействани F-15С / D Eagle и F-16 Falcon, украински Су-27, Су-25 ,Су-24 и МиГ-29, както и радарни системи и системи на ПВО.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата