facebook
twitter

Горещи новини

Пентагонът: Руското влияние в Сърбия е нараснало при Вучич

От региона само Белград купува руско оръжие и си сътрудничи с Москва в разузнаването, твърди Вашингтон
1188
БГНЕС архив

Когато става въпрос за руското влияние на Западните Балкани, Сърбия е най-достъпната държава. Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич през 2012 г., двустранните отношение между Сърбия и Русия във военната област бяха на много по-ниско ниво. Това се твърди в доклад на Пентагона, цитиран от БГНЕС.

След 2012 г. СПП предприе стъпки за развитие на военното сътрудничество с Русия, пише в доклада, цитиран от Радио „Свободна Европа”. Това довело до подписването на договор за стратегическо сътрудничество през ноември 2013 г. Подчертава се, че от държавите на Западните Балкани единствено Сърбия има подписан договор за сътрудничество в областта на сигурността.
От 2014 г. насам Сърбия участва в съвместни военни учения с Русия два пъти годишно и гледа положително на помощта за получаване на военно оборудване.
„За да се противопостави на международната изолация, която последва след незаконното анексиране на Крим през 2014 г., Русия започна да демонстрира засилен интерес към развитието на военното сътрудничество със Сърбия. Същата година се проведе първото военно учение Срем 2014, в която участваха над 400 представители на военновъздушните сили. По-късно сръбската армия участва за първи път в танковите учения на Международните военни игри в Русия. Участието продължи и през следващите години”, се подчертава в доклада.
По отношение на закупуването на оръжие и оборудване се посочва, че от 2012 г. от държавите на Западните Балкани единствено Сърбия е закупила руско въоръжение на стойност от над 1 млн. долара.
Единствена Сърбия сред държавите от региона има сътрудничество с Русия в областта на разузнавателната дейност.

В открити информации посещението на секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев през октомври 2016 г. беше свързано с факта, че двама руски разузнавачи, заподозрени за намеса в метежа в Черна гора, бяха депортирани от Сърбия. Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич на срещата през април 2018 г. се договориха да продължат сътрудничеството и дейностите в областта на сигурността и разузнавателния сектор, се твърди в доклада.
Русия има намерение да измести влиянието на ЕС и САЩ в Западните Балкани и да намали влиянието на НАТО.
Ключът в стратегията на Русия е да обърне общественото мнение срещу евроатлантическата интеграция. Русия използва различни инструменти, включително икономическа помощ, дипломатическа подкрепа, енергийна зависимост и целенасочена информационна кампания и дезинформация, пише в доклада.
„САЩ и Европейският съюз не могат да си позволят амбивалентност на Западните Балкани, защото подобно отношение отваря вратите за руско вредно влияние.”
„Има достатъчно примери за руско вредно влияние, включително опита за държавен преврат в Черна гора, агресивна руска кампания за дезинформация срещу референдума в Северна Македония за смяна на името.”
В доклада на Министерството на отбраната на САЩ за руското влияние в Северна Македония се твърди, че отбранителната политика на страната е съобразена с членството в НАТО.
Северна Македония избягва участие в дейности в областта на сигурността, свързани с Русия. Босна и Херцеговина и Северна Македония са в процес на отказ от наследеното руско военно оборудване.
„Това дава възможност САЩ да станат техен партньор”, пише в доклада, който оценява сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ и Северна Македония като продуктивно. 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пентагонът стартира производството на 8-те български F-16

03.04.2020

Обновена

7759
Жертвите в Италия отново са рекорд - 627 на 20.03

20.03.2020

Обновена

13893 56
10 години се бави откриването на нов ГКПП със Сърбия

16.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2528 4

Коментари

JollyRoger's

Мъка и тормоз! Исконна сахибска територия е в опасност! Уджас! ?

Интервал

От региона само Белград купува руско оръжие и си сътрудничи с Москва в разузнаването, твърди Вашингтон.

И това е проблем защото? ? Ежедневно пропаганда. Т'ва суверенитет е само, ако е с джелезо на ВС Телешоп НАТО и интеграция в ЕССР. Жалка история.

KTP

И това е проблем защото? 

 

Казват примерно С 400 било голям проблем, секви самолети и ракети спирали да функционират наоколо... страшна работа ти казвам, сух памперс не оставал във въздуха - или мокро, или долу, или и двете! Така поне разправят... ма не може да е верно, това са мултики, нема начин... 

 

nobody2

По отношение на закупуването на оръжие и оборудване се посочва, че от 2012 г. от държавите на Западните Балкани единствено Сърбия е закупила руско въоръжение 

кис-кис-хи-хи-&-ха-ха

а руско & украинско през българия - най-много сащ, кое за кюрди, кое за ид.

 

 

indiec

Всичко се върти около парите. Вече е явно, че всичко останало (права, свободи, пазар, равенство ...) са само голи думи и единствената мярка е кой колко пари е готов да даде (или да му вземат) за икономиката на САЩ. Даваш - добър си, не даваш пари - лош си.

 

Газът бил по-скъп - няма значчение - важно е, че е американски, примерът с ТЕЦ у нас е класика - 16 % гаранатрана печалба на правилната компания. Чудесно!

 

ПероВТ

Да не ги бяха бомбардирали и прогонили от Косово.

 

майор

Сърбите веднагически да разкарат "вредното руско влияние" и да си инсталират "полезното сащ-ско влияние".

Бе тия къде се намират, ама ха ?

Verbis verbis

Колко да е голямо това влияние?

Сърбия с Русия безвизов режим нямат, а Сърбия с Иран има. 

И обемът на търговийката с последната  е добре заформен ...

Можем ли да кажем, че руското присъствие в Сърбия минава през Иран..

John Slow

Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич през 2012 г., двустранните отношение между Сърбия и Русия във военната област бяха на много по-ниско ниво.

Преди човек да "открие топлата вода", хигиената също е била на много по-ниско ниво.

Диагностик
paragraph39

Verbis verbis,

/:/Колко да е голямо това влияние?

Сърбия с Русия безвизов режим нямат, а Сърбия с Иран има

........................................................................................................................

Това е нищо!

България има едностранен визов режим със САЩ: българите в САЩ с визи, а сащците в България БЕЗ визи!!!

WOW и ВЪХ!

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Мани я меpиката - ти нъл се гнусиш с цаpвуле по дивио запад? Кай ся матушката иска ли ти виза? 

Вова

Сърбия и Русия са с безвизов режим.

Това вълнува само руснаците. За тяхното самолюбие е много важно да има европейска страна в която да не им искат визи.

майор

И тебе, и тебе, Вовка.

Иначе оти се напиняш ?

Вова

Ех ,майоре...ученията не свършиха ли вече?

The Rowdy American

 - От региона само Белград купува руско оръжие и си сътрудничи с Москва в разузнаването, твърди Вашингтон.
 - И това е проблем защото?

Ти кажи. Само ти споменаваш за проблем.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×