facebook
twitter

Горещи новини

Пак са открити изхвърлени свински отпадъци - сега в яз. Жребчево

Това е вече пети случай на свободно разхвърляни отпадъци, блокадата ни остава, написаха протестиращите от Крушаре до премиера
1939
Илияна Кирилова
Протестите на пътя Ямбол-Сливен на стопаните от Крушаре продължават вече две седмици

Протестиращите в село Крушаре срещу избиването на прасетата от т. нар. "заден двор" изпратиха второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Десислава Танева, министъра на околната среда Нено Димов, шефа на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев и медиите.

В изложението си те изразяват безпокойство от това, че се разкрива вече пета екологична бомба, в резултат на свободно разхвърлени отпадъци от т.нар. „превантивно“ клане на прасета.

"Настояваме да обърнете внимание, че вече откриваме пети случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета в рамките на три дни. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево директно изхвърлени във водата и около водата. Тук не говорим за случайни инциденти, а системна грешка в политиката по превенция на африканската чума по свинете и няма смисъл да се тиражира в общественото пространство, че за това са виновни стопаните и местната власт, при положение, че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни. Реакция от страна на БАБХ и МЗ по тези случаи няма, а с проблемът са оставени да се оправят местните структури на полиция и пожарна. В условията на епидемия, е редно да се поеме отговорност на най- високо ниво за некачествените мерки за превенция, които както изглежда водят до екологична катастрофа. Блокадата остава!", пише в писмото на свиневъдите.

Преди два дни bTV разказа за намерени останки от заклани прасета край сливенското село Гавраилово. Сигналът тогава пак бе подаден от протестиращите стопани от Крушаре. 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

62.64% от прокурорите гласуваха за член на ВСС

26.09.2020

Обновена

710 1
Германската ARD за протестите у нас: ЕС, сляп ли си?

26.09.2020

4636 26
И градската десница ще изока някой ден

25.09.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3337

Коментари

kaily
снимка на kaily

То по-добре чумата да си стои в свинята, отколкото да се зархожда в язовира

маркос

 

 

 

                   Защо шайката ветеринари отивайки в дадено село не карат със себе си багер ?  Отделно от тук натаък си правете сметката как ще бъдат загробвани дивите прасета по балканите. Некадърник до некадърника мила моя майнольо. Сутринта оня тарикат за това ще забранява ходенето по гората - да не им се виждат резилите .

Хумангоид

Защото се оказа, че 60 милиона, дадени на няколко фирми за подвижни инсинератори и екарисажи просто ги няма.

Диагностик

Костите от свинете да използват за получаване на туткал - онова особено гадно миришещо лепило, което дърводелците използвали преди години.

erkek

Аз още не мога да повярвам колко много хора в  сливенско и ямболско напълно безропотно се самоунищожиха.Очаквах няколко села да направят това а не 95%.Дори някои са на протеста в Крушаре и на въпроса заклахте ли животните-отговарят -да...Ами за какво протестират тогава...

Диагностик

Простите селяни - свиневъди се оказаха далеч по-умни от наши, родни форумци. 

pbdan

Трябваше във всяко село на определено място да се изкопае яма за загробване на животните или техните вътрешности при заколване. Кметовете им казват всеки да си изкопае яма в двора и там да ги изхвърли!? Ясно е, че не всеки ще го направи и хората изхвърлят по дерета и язовири.

Диагностик

Протестиращите са хора на М.Капон. Между тях няма нито един животновъд. Организатор е Валентина Василева - цигуларка по професия. 

JollyRoger's

И Той по професия е пожарникар, ама от 25 години отглежда шопари...

erkek

Нямало нито един животновъд-да бе...

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/svinevadi-v-krushare-tormozjat-ni-no-njama-da-izkolim-prasetata-si.html

Един от протестиращите има само 200 животни

Su38

Що говориш глупости?

Какво е животновъд, според теб?
Само тези, които имат големи ферми и сега държавата ги пази, щото най-вероятно снасят, където трябва???

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Ама този път труповете са близо до селото на министърка та на земеделието- село Тополчане. Ега ти от къде произхожда!!!!!
ppipi7766

Няма лошо, тъкмо ще има големи сомове, няма само червеите да храним!?

ПГеоргиев

Недей, че ако открият БЧР - Българска Чума по Рибите, отиде ми риболова на Жребеца.

А пък римляните от Паничерево, Гурково и Николаево ще си загубят бизнеса от бракониерски улов и продажба на риба.?

Su38

Прокуратурата? Кой подкороса хората за тая вандалщина?

Няма ли да потърси отговорност от "отговорните" фактори - БАБХ, министър, областен управител? Нали те писаха писма, че клането на домашните прасета щяло да спре болестта?

Ми по техния почин може да се изкоренят абсолютно всички болести - в зони лишени от хора няма как да има болести. Ми какво чакаме, та не следваме този светъл пример?
Прокуратурата????

Влез или се регистрирай за да коментираш