Quantcast

Медия без
политическа реклама

Очаквано жалби стопират концесията на Летище София

27 Юли 2019
Илияна Кирилова

 

Две жалби са постъпили срещу избора на "Соф кънект" за концесионер на Летище София.  В петък, когато изтече крайният срок, в Комисията за защита на конкуренцията възражения срещу класирането са подали „Маг Оувърсийз Инвестмънт“ ЛТД и Консорциум „Еърпортс де пари“ ЕС.ЕЙ. 

Обжалването не е изненада, тъй като тръжната комисия обяви за победител участник, чиято оферта не изглежда особено добре  - особено по отношение на предложените концесионнни плащания и инвестиции. Според транспортния министър Росен Желязков натежала техническата част на офертата на "Соф Кънект" на фонда Meridiam, който участва в процедурата с фирмата - оператор на летище Мюнхен. Предложението предвижда по 24,5 млн. евро годишно възнаграждение на държавата и инвестиции от 608 млн. евро (плюс исканата от всички сума от 550 млн. лв. първоначално плащане).

„Еърпортс де пари“ (Group ADP и турската „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг") беше класиран на второ място, а „МАГ Оувърсийз Инвестмънтс" Лтд (водещият партньор в консорциум "Витоша"), бе поставен на четвърта позиция. 

Сега КЗК трябва да поиска министерството на транспорта в тридневен срок да предостави документацията за концесионната процедура. МТ трябва да каже и дали настоява за предварително изпълнение, тоест разглеждеането на жалбите да не спира подписването на договора. Следва  КЗК да се произнесе. Решението й - каквото и да е то, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд АС. Време  ще е необходимо и за произнасяне на КЗК по същество - за пороците в процедурата, дали основание за подаване на жалбите. И това решение можеда стигне до ВАС.  Всички тези процедури вероятно ще отнемат доста време. Ако транспортното министерстно не поиска предварително изпълнение, ще се чака КЗК да се произнесе, а ако има обжалване - и ВАС. 


Конкурсът е за концесия за период от 35 г. с опция за удължаване. Основното изискване е за инвестиция от най-малко 1,17 млрд. лв. (600 млн. евро) и построяване на трети терминал в първите 10 години. Сред условията е и разширяване на Терминал 2. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?