Quantcast

Медия без
политическа реклама

Общината в София ще измие само 17 улици

Въздухът отново е мръсен, но мерки няма предвидени

19 Февр. 2019
Илияна Кирилова

Въпреки милионите, които се изливат за чистота, Столичната община планира да измие тази седмица само 17 улици, като някои от тях дори няма да бъдат измити по цялото си продължение, а само в някои отсечки. Това става ясно от публикувана справка на сайта на общината. От нея е видно, че усилията ще се съсредоточат в центъра, а повечето квартали няма да бъдат удостоени с внимание.

Район "Люлин" ще заслужи измиване на четири булеварда - бул. "Царица Йоана", бул. "Панчо Владигеров", бул. "Д. Неру", бул. "Добринова скала". "Подуяне", който е един от районите с най-мръсен въздух, ще "светне" само на една единствена улица - "Васил Кънчев". Толкова се полага и на район "Сердика" - там ще бъде измита ул. "Скопие". Една улица е в графика и за район "Слатина" - ул. "Асен Йорданов".

Миенето на улици и булеварди в София се прави изключително рядко, а общината никога не предоставя публична информация как се харчат отредените за това пари. Така няма контрол дали въобще фирмите спазват заложените изисквания в план сметката за чистотата. Започналото вчера миене е едва второто за този месец, като на 4 февруари в информацията на кметството се споменаваха 6 булеварда.

В същото време повече от едно денонощие въздухът в София е с превишение на фини прахови частици, като то се отбелязва дори от официално признатите станции за мониторинг, чиито показатели се публикуват на сайта на общината. Въпреки това мерки не се предприемат.

На този фон екоминистърът Нено Димов продължава със смехотворните си опити да демонстрира, че чистотата на въздуха е приоритет в работата му. Вчера министърът обясни на депутатите от ресорната комисия, която проведе изнесено заседание в Банско, че ще договаря стимули с европейски пари за купуване на електромобили от домакинствата с цел намаляване на замърсяването.

Ключови думи:

чистота, София, въздух

Още по темата