facebook
twitter

Горещи новини

Няма да се ограничават лекарствата на хронично болните

С 14% средно се увеличават цените на клиничните пътеки догодина
414
Илияна Кирилова

След продължили до късно снощи преговори, НЗОК и лекарският съюз са се споразумели да няма ограничения при изписването на лекарства на хронично болните. Вчера от съсловната организация обявиха, че предложени от касата текстове в националния рамков договор за 2020 г. ще принудят хиляди пациенти да плащат от джоба си лекарства. Днес обаче оттам вече твърдят, че споровете са изчистени.

Повечето от нещата в Националния рамков договор удовлетворяват Българския лекарски съюз, ще бъдат подкрепени и подписани, увери председателят на организацията Иван Маджаров. Спорният текст за хронично болните отпада от проекта. "Няма да го има, окончателно е ясно. Категорично няма да има проблеми - нито при лекарите, нито при пациентите при изписването на тези лекарства", уточни той. По думите му остава старият текст, с пояснение, че трябва да се спазва да не се глобяват лекари, когато изпишат лекарства на пациенти, при които се надвишава с една или две таблетки, защото не е важно това, а да се отчита лекарствената терапия на три или шестмесечието.

В новия рамков договор е заложено увеличение на над 251 клинични пътеки средно с 14%. Отпадат и лимитите за направления за профилактични прегледи. Очаква се проектът да бъде публикуван за обществено обсъждане в понеделник.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Магията на плацебото

21.02.2020

Тайм

43
Болните от епилепсия у нас страдат от липса на лекарства

10.02.2020

290 2
КС се разцепи и спаси здравната реформа на Ананиев

Коментари

вила

От години касата прилага изпитан цироков номер-  лекарство, което се заплаща  изцяло от касата, се заменя с друго със същия химичен състав, но внос  под друго име от друга фирма и вече касата заплащане не 100% от лекарството, а 20%. Честито

Влез или се регистрирай за да коментираш