Медия без
политическа реклама

МЗ все пак ще пусне туристи от Нидерландия

По-рано днес страната бе поставена в червената зона, откъдето не допускаме чужди граждани

24 Юли 2021Обновена
Pixabay

Нидерландия е поредната държава в червена зона, за която ще бъде направено изключение от ограниченията. След като вчера я добави в списъка с най-строги ограничения, днес министерството на здравеопазването съобщи, че все пак ще разреши туристите да влизат на територията на страната с PCR тест. Засега това е само съобщение на ведомствения пресцентър, очаква се и нова заповед на министъра.

За чартърите в понеделник, 26 юли туристите от Нидерландия ще могат да влизат у нас и с антигенен тест. Туристите от Нидерландия бяха едни от първите, които започнаха да посещават страната от средата на юни. В момента се изпълняват около 10 чартърни полета седмично, посочват от МЗ.

Нидерландия е на второ място в ЕС по заболеваемост с 670.40 нови случая на 100 000 души за периода 5-18 юли. У нас за същия период новите случаи са 13.12 на 100 000. Кипър е на първо място с 1483.55 на 100 000, а на трето място е Испания с 624.04 на 100 000. За сравнение през пролетната вълна у нас в отделни области като София например заболеваемостта надхвърли 1000 на 100 000.

С реверанса към Нидерландия, новите страни в червената зона остават три - Малта, Андора и Грузия. Ограниченията към тях влизат в сила от понеделник, 26 юли. От миналата седмица в червената зона са и Великобритания, Испания, Кипър, Кувейт.

Влизането в червената зона означава, че България не допуска посещения от тези страни, освен ако не става дума за български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членове на техните семейства. В тези случаи няма значение дали човек е ваксиниран - задължително се представя отрицателен PCR за влизане в страната. Съществува възможност тестът да се замени с 10-дневна карантина и тя да се отмени, ако в рамките на 24 часа от прибирането се представи отрицателен PCR тест. Хората в тази хипотеза трябва да обърнат внимание, че за идващи от червена зона не важи възможността за антигенен тест.

От понеделник в оранжевата зона влиза една нова държава - Монако. За оранжева зона важи обичайният режим - влизането става с представяне на COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, но на 5% от пристигащите се правят допълнителни бързи тестове на границата.

С Русия, която не е в особено цветущо положение България допуска изключение в името на туристическия бизнес, въпреки че тези дни Бургас се върна в жълта зона заради увеличение на новите случаи. Пристигащите оттам влизат с отрицателен PCR тест, като тук също няма значение дали са ваксинирани или не. Същият режим важи за пътуващи от Португалия, а от понеделник - и за Пакистан, който досега беше в оранжева зона за разлика от съседните си страни, обзети от делта варианта на коронавируса. С румънците продължаваме да имаме свободен режим, но те в момента са по-добре от нас откъм заболеваемост, макар и по смъртност да успяват да са по-зле от нас.

С новата заповед е изменен и списъкът с антигенни тестове, които се признават по границите.

 

Бургас се прехвърли от зелена в жълта зона:

Бургаска област премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск от COVID-19, а лечебните заведения поетапно отварят отново легла за хора с коронавирус, съобщава БНР.