Медия без
политическа реклама

Бургас премина от зелената в жълтата Covid зона

Свикват областния кризисен щаб в понеделник

23 Юли 2021
Илияна Кирилова

Бургаска област премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск от COVID-19, а лечебните заведения поетапно отварят отново легла за хора с коронавирус, съобщава БНР.

Случаите в Бургас нарастват, макар и не стремглаво, посочва директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. „Тенденцията е трайна. Първият рубеж, заложен в плана на министъра, е 100 на 100 000 на 14 дена. Ние сега сме 23-24 на 100 000 души". Въпреки това лечебната мрежа в Бургас и областта се подготвя да посрещне ново увеличение на болните. В Бургас са разкрити 34 Covid легла и още четири интензивни.

„Предстои днес едно Инфекциозно отделение с 8 легла в Айтос да отвори. А в понеделник ще отворят и в другите големи многопрофилни болници поетапно, в зависимост от броя на болните“. Другата седмица се очакват резултатите от пробите на заразените филипински моряци в Бургас, както и на регистрирани с Covid чужденци. От по-предната седмица потвърдените случаи са три, каза д-р Паздеров. Официално установените случаи на Делта варианта в областта са 7.

В понеделник предстои заседание на областния кризисен щаб, на който ще се обсъди готовността на лечебната мрежа в региона. Вече са предупредени областният управител, кметовете на общини и управителите на здравните заведения в областта.  Ще се обсъжда редът, по който ще се отварят Covid леглата, в зависимост от броя на болните и как лечебните заведения ще посрещнат нов ръст на болните. 

Здравният министър очаква доклад от заседанието до 29 юли. Свикването на кризисните щабове в Бургас и страната са разпоредени именно от него. Междувременно стана ясно, че в края на юли предстои изтичане на срока на годност на част от пристигналите в Бургас ваксини срещу коронавирус. Ще се стигне ли до бракуване, обяснява директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров: „Изтичащ срок на годност имаме на едни ваксини, които ние ще утилизираме така или иначе, те са до края на юли. Следващите по-завишени количества са към края на август и имаме план как да се утилизират, а не да ги бракуваме. Утилизацията е оползотворяване, защото терминът се използва и за отпадъци".  РЗИ-ата в страната си разменят ваксини с цел да се използват преди да им изтече срока на годност. „Така правим вътрешно преразпределение, в края на месеца ще стане ясно колко ваксини няма да могат да бъдат ползвани“, посочи д-р Паздеров  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата