facebook
twitter

Горещи новини

МВнР отчете, че е готово за вота на българите в чужбина

272
Илияна Кирилова

Всички секции в чужбина вече са готови да посрещнат избирателите, съобщиха от Министерството на външните работи МВнР. Организирани са 191 избирателни секции зад граница. Изборните материали са пристигнали в 190 секции и пътуват към последната - в Техеран.

Правото да упражнят своят глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България в неделя имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

Избиратели без настояща регистрация в Република България или друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци. Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на критериите (например, че през последните три месеца е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция.

Българските граждани, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители.

Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате, предупреждават още от Външно министерство.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавната машина крие какви езици знаят консулите

22.05.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5013 36
МВнР даде 800 000 лв. за безполезен е-портал

29.04.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3632 10
17 държави признават български лични документи с изтекъл срок

17.04.2020

545 1

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

N.B. Европейските избори са единствените, на които водачът на листата НЕ получава гласовете от вота без преференция.

От приятели получих е-мейл с този текст.

Разпространяват го по познатите си в чужбина баш.

Признавам, че не ми е ясно как е възможно водачът да не бъде отчетен, ако в бюлетината не е отбелязана преференция.

Какво, бюлетината тогава не я ли броят? Или става невалидна?

paragraph39

SIMPLICISSIMA,

/:/Признавам, че не ми е ясно как е възможно водачът да не бъде отчетен, ако в бюлетината не е отбелязана преференция.

Какво, бюлетината тогава не я ли броят? Или става невалидна?

.........................................................................................................................

По принцип, когато НЯМА преференциално гласуване, НЯМА и конкретен брой подадени "За!" кандидат от листата бюлетини, които да бъдат "отчетени"!

Тогава има общ брой подадени бюлетини за конкретната Листа- БЕЗ да се конкретизира от Гласоподавателя за КОГО от листата е предпочитал да даде  гласа си!

В този смисъл, симпатиите на Гласувалите за дадена листа могат да са НЕ към първия в листата, а към втория, третия и т.н. в листата/ дори и към  последния/, но влизат в Парламента само първите, за които стигат, за да влязат, подадените ОБЩ брой гласове за Листата!

Ерго, НЯМА ли преференциално гласувлане, НЯМА- НЕ може да има, НЯМА как да има!- конкретен брой гласове за отделните кандидати в Листата!

П.П. Признавам, НЕ го разбирам това/ от е-мейла на приятеля ти"Европейските избори са единствените, на които водачът на листата НЕ получава гласовете от вота без преференция" ?!? Защото, на никои Избори по Пропорционалната избирателна система, ако няма преференциално гласуване, кандидатите от листата НЕ получават "персонално" гласове на Гласоподаватели- сиреч, попадените гласове са за Листата, а НЕ конкретно за някои от вписаните в нея!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×