facebook
twitter

Горещи новини

МОН одобри промените в учебниците, касаещи комунистическия режим

Те вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим, заяви просветният министър
8690
Илияна Кирилова

Днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е одобрил новите учебници по история за Х клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим, а в някои от тях и в раздела за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал през месец юни тази година. Това съобщи сайтът desebg.com.

„Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим”, е коментирал Вълчев за сайта. Той е разкрил, че във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Скандалът избухна на 19 юни, когато desebg.com съобщи, че в повечето от петте учебници по история за 10 клас има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места и откровени манипулации. Шест дни по-късно министър Вълчев каза, че няма да одобри новите учебници, ако издателствата не направят определени промени. Вчера МОН е приело, че новото съдължание на учебниците отговаря на духа на новата учебна програма.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. В новата учебна програма за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока.

Предисторията

Досега в учебниците този период бе представен в един единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни. Проблемът с липсата на адекватно изучаване на комунистическия режим привлече вниманието през 2013 г., когато социологическо проучване разкри тоталната липса на знание и информация за тоталитарната диктатура на БКП в младите поколения, пише desebg.com, според който България е последната страна от Централна и Източна Европа от в съветския лагер, в която се извършва подобна образователна реформа.

Още през 2009 г. Европейският парламент прие резолюция на европейската съвет и тоталитаризма, в която призовава страните членки на съюза за смяната на старите учебни програми с нови, в които паралелно да се изучават трите тоталитарни режими на ХХ век – националсоциализма, фашизма и комунизма.

Въпреки, че българският парламент подкрепи тази резолюция през същата 2009 г. новата учебна програма стана факт, едва през 2018 г.

В резултат на нея трябваше да бъдат написани и нови учебници, в които да бъде представен периодът 1944-1989 г. с новите факти и събития, изяснени след краха на тоталитарното управление на БКП. Само че подмяната на духа на новата учебна програма в някои от учебниците доведе до проблема със спирането им и поисканите от МОН и извършени впоследствие корекции на определени текстове в тях.

207

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Родители искат да знаят как ще започне учебната година
Централните новини ще са задължително с жестомимичен превод

06.08.2020

392 1
МОН има план за онлайн обучение и след 15 септември

01.08.2020

6919 9

Коментари

Страници

nottheone

айде, нафърляй се, народе.

но не пропускай починалите старо-ново-земевладелци-реститути, нито нагушканите бивши сиви кардинали, нито мъжлето на пролетина, нито дпс-бейовете, и пр.

аз специално няма да пропусна и комсомолско-капиталистическата кохорта.

 

Звън®
снимка на Звън®

Красимирчо, това смъхмузено министърче с вид на ебан кълвач, е станал вещ историк-к.росмук. Много е сладък!

Bacho Кольо

Най-вече - консенсусен е тоя министър.. До степен на патологична абсолютност. Слуша проф. И. Баева, която говори за това, че в учебниците трбва да се пеше обективно за всичко хубаво и лошо, извършено през социализма. И клати глава в знак на съгласие.

Дойде проф. Келбечева, вярна и индоктринирана козяшка стипендиантка, набие му канчето, как в учебниците трябва да се опишат зверствата на комунизма и клати главата с още по-голяма амплитуда.

 

П.С. Прочее, защо десните историци фалшифицират и манипулират четящата публика, като налагат термина "комунистически режим", когато всички, които още сме живи и ни е останало по малко памет, помним, че ставаше въпрос за социализъм - първа фаза на недочакания комнизъм. Тая терминологична неточност на небрежност ли се държи?

 

Метла-
снимка на Метла-

Да, баце... теpминологичната небpежност и неточност изписвана 45 годин кат БКП... ще да е от недочакване. Аде сега попpави таз гpешчица - бpиши дpътото Pабдело с докладе от конгpеси и пленуми както си си избpисал паметта и оназ книшка. Или нея си я къташ за кога донесат нов 9 септемвpи... не се съмнявам даже за наносекунда кво има у килеpа на секи боевой таваpиш от къв да е пол. 

Тринити

За мен изучаването на този период от учениците е груба грешка.Особено подробното изучаване.Още е твърде рано за това.И не защото съм фен на Бай Тошовия режим.Какво ще се случи ли?Ето какво-Шестокласникът Светльо се връща от училище:

-Бабо,бабо,днес учихме, че насила са ви карали да ходите преди началото на учебната година един месец на бригада да берете грозде и памук!Сигурно е било ужасно!Госпожата състрадателно ни обясни какви мъки сте преживели!

-Ти на твойта другар...ъъъ, госпожа и кажи да не плещи глупости, като не знае.Я е била тогаз в детската градина , я не!Бригадата я чакахме с нетърпение!-се размечтава романтично бабата и се усмихва щастливо-Веселби,музика,танци,купони всяка вечер,емоции....ееех!Там се запознахме и двамата с дядо ти!-загадъчно завършва тя.

-А наистина ли под строй са ви карали на манифестации?И то да марширувате?!

-Ами ние поне можехме да маршируваме!И какви прави редици правехме.И колко стройна и красива бях!Прекрасно беше!-пак изпада в романтика бабата, спомняйки си младостта.

Светльо,изпаднал в глухо недоумение,дърпа дядо си Хараламби за ръкава:

-Дядо,дядо,а вярно ли е,че е имало казарма?Две години?!И сте стреляли с Калашници,ама с истински!?

-Ха!Че как да не е вярно!?Вярно е разбира се!Голям кеф!Аз колкото патрони съм изстрелял в гората с автомата,толкоз косми нямам на главата.То вярно ,че и пооплешивях вече,ама...Бях граничар.Пазих кльона!

-А...по човек стреля ли?!-плахо пита внучето.

-Не.Де тоз късмет!Само веднъж гръмнах едно магаре.Взех го за нарушител.Дадоха ми 20 дена отпуск.-гордо заявява дядото.

-Как си оцелял?!Сигурно е било много страшно на тая граница?-боязливо клепа малкият.

-Мойто момче,в казармата се ставаше мъж!Истински!Т'ва не е като да гърмиш там пред компютара-застава в героическа поза Хараламби.-Мъже,ама мъже ти казвам!Ей на, виж ме мене!А не като баща ти -една крушка не може да си смени у тях.Че вика все мене.Щото бил филолог.Аз да не съм инджинерин?!Джендърско време дойде,еех!И младост няма,младоост!Ся да съм на двайсе...А какви години бяха!-натъжава се дядото.

След всичко изложено до тук,мисля че кашата в главата на нашия герой Светльо ще е пълна.На кого да вярва?На даскалицата и на учебника или на баба си и дядо си?

Не може,при положение,че все още половината от хората в България си спомнят прекрасно този период и съответно всеки от тях го пречупва през съзнанието си ,да се дават исторически оценки за периода и да се наливат в главите на учениците чрез измислените "учебници".Щото пак едни "правилни" и "наши" хора са ги написали и трябва да вземат едни пари.

Деянов
снимка на Деянов

???

Хаджи Генчо-A

? ? ?

торбаЛан

На младите е нужно да им се кажат само няколко простички неща, за да си изградят мнение за онзи период. А именно:

1. Сексът беше забранен. В социалистическите държави нямаше секс, правеше се само любов.

2. Ако се целунете на улицата или в градинките, ще ви глобят.

3. Ако пиете бира в градинките, ще ви арестуват.

4. В хотелска стая се допуска регистрирането само на лица от един пол, освен ако не си носите свидетелство за брак. Ако се установи, че сте в хотелска стая с лице от противоположния пол, ще ви оженят насила.

5. Всеки съсед трябва да се гледа подозрително, защото може да е сътрудник на милицията и да напише каквото си иска в донос за вас.

Младите ще оценят това подобаващо.

Тодор1

??

Пълзящ реакционизъм и фашизъм на ОПГ под чужда диктовка ,разбира се.

тошогошев

Не е нужно нищо да обясняват  Нужно е само да изброят по години къде какво е построено Може да почнат от яз Искър  Също от гледна точка за казармата трябва просто да споменат някой дати като започнат с 9 февруари 1948г 11,45 мин ,4 ти април същата година ,26-27 юли 1952  може имената на младши сержант Боню Иванов Бонев иредник Костадин Г. Костов  младши сержант Иван Цветков Иванов майор Тотляков и капитан Волков  Да кажат каво е станало по Марица на границата с Гърция и Турция  Защо декември 1954 г идва комисия на ООН в България  Снимка на паметника в Генералово да сложат  Може и снимки от изгубена България да сложат и от преди 9ти и от след 9ти е 43 -44 г  има много поучителни картинки специялно от София Пък Светльовците сами да си правят изводите ,а не да слушат за младоста на дядо и баба 

тошогошев

Само дето внучката като попита баба си къде се е целувала и внука дядо си къде е пил бира ,какъв ли ще е отговора Да не говорим че сега съседа може да драсне каквото му скимне до НАП или ДАНС 

Доси

Не го знам тоя "комунистически режим" кога се е случил, но аз явно съм го пропуснал. По мое време имаше социализъм, даже някакво "развито социалистическо общество", а колко беше развито е друг въпрос... 

Но чудно нещо е историята, непостоянно, капризно, бая лъжливо, и почти съм сигурен че след време в учебниците ще има раздел за "копрадорското управление на България в началото на новото хилядолетие" и специално за "режимът на Борисов"... а въпросното министърче на образованието и науката от дописката вероятно, поради незначителност,  едва ли ще се споменава... 

Lucius Fer St. Ana

Трябва да се развенчае конфуцианството с една нова културна революция. 

paragraph39

ТРИНИТИ,

/:/ ...Не може,при положение,че все още половината от хората в България си спомнят прекрасно този период и съответно всеки от тях го пречупва през съзнанието си ,да се дават исторически оценки за периода и да се наливат в главите на учениците чрез измислените "учебници".Щото пак едни "правилни" и "наши" хора са ги написали и трябва да вземат едни пари...

..............................................................................................................................

Абсолютно точно!

Направо в центъра на средата!

БРАВО!?

В тази връзка:

"Лесно е да си комунист при Комунизма и/или демократ при Демокрацията- всеки го може!

Но НЕ е лесно да си демократ при Комунизма и/или комунист при Демокрацията- НЕ всеки го може!" /§39/

TheExperience

Няма демокрация при капитализма, но има ГЛАДИО/GLADIO

Anonymous: Operation Gladio, Secret Nato army and false flag terrorism

https://www.youtube.com/watch?v=q-rsa3sZ3AY.

Johnny2965

Повечето, живели през т.нар. социализъм знаят последствията от проявата на опозиционност на тогавашната власт, и затова се учудвам, че някои съпоставят подобна проява в наши дни. Нима днес също има политически репресии? И ако има, в какво се изразяват?

letec55

 В медийния остракизъм на всеки неудобен (било с идеи, било с въпроси, било с реални политически или икобомически действия) и в лишаването на обществото от реален алтернативен избор. 

Деянов
снимка на Деянов

Бухалките на властта....всички знаем кои са...

торбаЛан

Намаляват се субсидиите за партиите. Не може да говориш на живо по повече от една телевизия едновременно. 

TheExperience

https://www.youtube.com/watch?v=q-rsa3sZ3AY.

Тодор1

Има.Като не слушкаш ти пращат НАП,ДАНС,.Не си ли чувал ?Ами прокуратурата?

Мети вестници

Invisible

   Някои се възмущават от термина "комунистически режим"!

 

  И какво друго да е, след като  "изборите" се печелят с 99%?

Johnny2965

И коя партия е печелила с 99%. Доколкото знам, в последното Народно събрание при комустическия режим, комунистите (БКП) имаха 69%. 

майор Цепеняков

Народна власт.

inventus

Не колега. Не се възмущаваме на прилагателното "комунистически" а на прилагателното "престъпен" ! Но какво да се прави? У нас всички бивши са обявявани за престъпни. И с този режим ще е така. И него ще обявят за престъпен. Само да доживеем да видим.

letec55

Навремето, в 11-ти клас, като учихме "Основи на комунизма", преди да стигнем до Маркс, Енгелс и Ленин, учихме за Адам Смит, за Жан Жак Русо и за Хегел.

Диагностик

Днес бихте изучавали Станишев, Нинова...

letec55

Днес изучавам (без да го има в "образователните стандарти" и в "учебните програми") негодниците и си нося огледалце в задния джоб, за да ги показвам като някой устат такъв ме пита за тях.

First Strike

„Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим”

Някакъв фрустриран тип самосиндикално решава какво да учат децата. Баси държавата...

Хаджи Генчо-A

А Диагноза за "плодотворното" влияние на НПО-тата върху историята, културата и т.н. ще има ли?

Ммм?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш