Медия без
политическа реклама

МОН одобри промените в учебниците, касаещи комунистическия режим

Те вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим, заяви просветният министър

15 Авг. 2019
Илияна Кирилова

Днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е одобрил новите учебници по история за Х клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим, а в някои от тях и в раздела за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал през месец юни тази година. Това съобщи сайтът desebg.com.

„Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим”, е коментирал Вълчев за сайта. Той е разкрил, че във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Скандалът избухна на 19 юни, когато desebg.com съобщи, че в повечето от петте учебници по история за 10 клас има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места и откровени манипулации. Шест дни по-късно министър Вълчев каза, че няма да одобри новите учебници, ако издателствата не направят определени промени. Вчера МОН е приело, че новото съдължание на учебниците отговаря на духа на новата учебна програма.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. В новата учебна програма за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока.

Предисторията

Досега в учебниците този период бе представен в един единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни. Проблемът с липсата на адекватно изучаване на комунистическия режим привлече вниманието през 2013 г., когато социологическо проучване разкри тоталната липса на знание и информация за тоталитарната диктатура на БКП в младите поколения, пише desebg.com, според който България е последната страна от Централна и Източна Европа от в съветския лагер, в която се извършва подобна образователна реформа.

Още през 2009 г. Европейският парламент прие резолюция на европейската съвет и тоталитаризма, в която призовава страните членки на съюза за смяната на старите учебни програми с нови, в които паралелно да се изучават трите тоталитарни режими на ХХ век – националсоциализма, фашизма и комунизма.

Въпреки, че българският парламент подкрепи тази резолюция през същата 2009 г. новата учебна програма стана факт, едва през 2018 г.

В резултат на нея трябваше да бъдат написани и нови учебници, в които да бъде представен периодът 1944-1989 г. с новите факти и събития, изяснени след краха на тоталитарното управление на БКП. Само че подмяната на духа на новата учебна програма в някои от учебниците доведе до проблема със спирането им и поисканите от МОН и извършени впоследствие корекции на определени текстове в тях.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата