Медия без
политическа реклама

Министър Вълчев за PISA: Нямаме влошаване от 2000 г.

04 Дек. 2019
Красимир Вълчев
Илияна Кирилова
Красимир Вълчев

Министърът на образованието Красимир Вълчев оптимист въпреки съкрушителните резултати от тестовете PISA. "В дългосрочен план нямаме влошаване на оценките на учениците от 2000 г. Имаме стабилни резултати. Нормални са статистическите колебания. Може би само по природни науки не можем да обясним със статистическата грешка, но не трябва да драматизираме отрицателната разлика. Трябва да гледаме в дългосрочен период, а и това са ученици, изпитвани по старите програми", обясни той резултатите пред Нова телевизия. 

"Учебните програми са променени, правим го от 2016 г. Конкретно този випуск са по старите учебни програми. Образованието е сложна система, най -важното е да се стимулира интересът за учене, а не е важно да се мине през целия материал, добави министърът. Ще променим изпитните формати, а децата трябва да ги ориентираме и то голяма част от тях към PISA. Задължителна е учебната програма, да – учебникът все още е основното средство, все повече обаче децата ще трябва да ползват електронни ресурси, учителят трябва да ги провокира да търсят и извличат информация", подчерта Вълчев.

Според министъра други изследвания показват, че сме на 8 - 9-о място в Европа по четивна грамотност. Имаме проблеми между 4 и 9 клас, в периода, в който децата имат най-малко желание за учене, но това е проблем на системата, коментира Вълчев. Той посочи като положителен резултат присъствието на повече ромски деца в училище и продължаването на по-голям брой от тях в гимназиален етап. 

Той коментира и нашумялата "адаптация" на романа "Под игото". „При PISA всички страни констатират проблем с комуникативните умения, децата четат от екрани, предимно кратки текстове. Имаме още по-голям проблем с мотивиране на учениците за четене. "Под игото" съдържа хубави думи, които е добре децата да научат. Децата трябва да заучават нови думи”. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата