Медия без
политическа реклама

Манфред Вебер: Ако оглавя ЕК, ще помоля да спрем преговорите с Турция

Той бил изяснил с Борисов ситуацията с туита при убийството на Виктория Маринова и вече се радвал на подкрепата на ГЕРБ

19 Яну. 2019

"Когато дискитураме въпроса за Турция, дискутираме фундаменталния въпрос докъде може да се разширява ЕК. Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Aко стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите (бел.ред. в ЕС) да спрем преговорите с Турция”. Това обяви в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова, по телевизия Bulgaria ON AIR водещият кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК Манфред Вебер.

"Бих предложил на президента Ердоган да говорим за засилване на икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз, за който понастоящем говорим в ЕС. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Също и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме общи въпроси за решаване. Нека ги разглеждаме един по един. Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят“, призова Вебер.

Вебер коментира, че оценката за Жан-Клод Юнкер, който председателстваше ЕК през последните 5 години, е че е свършил добра работа. „Европа е икономически по-силна в момента – излязохме от икономическата криза и сме готови да дадем отговор на мигрантската криза – да спрем нелегалната миграция. В сравнения с 2015 г. намалихме броя на мигрантите с 85%. Така че има положителни развития, но трябва да вървим нататък“, заяви Вебер.
"Не става въпрос за това дали страната е малка или голяма. Аз наистина  уважавам и всъщност след това разбрах реакцията на Бойко Борисов. Защото той ми каза, че разследването върви по начина, по който трябва да върви, защо се критикуват българските власти, когато те работят по процедурата, която се развива позитивно", обяви Вебер на въпрос дали си спомня неговия "пост в Туитър веднага след жестоко убийството на българската журналистка Виктория Маринова, на който българският премиер реагира гневно, като каза даже, че няма да го подкрепи за председател на ЕК".

"Така че разговаряхме, изяснихме ситуацията с този туит и аз сега мога да разчитам на пълната подкрепа на Бойко Борисов и ГЕРБ за кампанията ми.  Радвам се за това, защото за мен Европа не трябва да се дали на Източна и Западна, на Северна и Южна или на малки и големи държави, на стари страни и нови. Всички са европейци. Искам да постигнем такъв ЕС, в който всеки се чувства у дома, защитен.  България за мен като водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК е една успешна страна – икономически тя се справя много добре, а по отношение охраната на границите Бойко Борисов показа как могат да се охраняват добре от нелегалните мигранти и трафикантите.
Затова за мен България е един от силните примери в тази посока и аз много често го използвам в публичните дебати като положителен пример", казва още Вебер в интервюто си пред Милена Милотинова, по телевизия Bulgaria ON AIR

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата