Медия без
политическа реклама

Любители на кучетата заплашиха с протести

Кинолозите искат да се създаде регистър от специалисти, които да определят дали едно животно е агресивно или не

21 Юли 2019
Илияна Кирилова

Киноложки организации настояват за създаването на регистър от специалисти, които да определят дали едно куче е агресивно или не, съобщава БГНЕС.

По закон такъв списък от лицензирани експерти трябваше да бъде въведен още преди десетина години, но все още липсва.

Рискът от агресия не зависи от конкретна порода или килограми, а от отношението на стопаните на кучета - всяко куче, с което не се общува правилно, може да се превърне в агресивно, предупреждават кинолози.

„В закона се казва, че България трябва да има списък от регистрирани етолози. Тоест, хора, които могат с тестове и с познанията си, да определят дали едно животно е агресивно или не. Въпреки че тази поправка е приета преди повече от 15-20 години, такъв списък в България все още няма”, заявява пред БНТ председателят на Пловдивското киноложко дружество Костадин Шанков.

Идеята е според оценката на тези специалисти, кучетата да имат различен цвят паспорти, определящ начина, по който могат да бъдат разхождани. Сега инциденти стават дори в обществените паркове.

Кинолозите апелират за повишаване на контрола в кучешките развъдници, които подлежат на регистриране в Агенцията за безопасност на храните. Експертите настояват да се проверява не само средата, в която се отглеждат животните, а и физическото състояние на кучетата.

Ако исканията им не бъдат чути, кинолозите заплашват с протести.

Още по темата