facebook
twitter

Горещи новини

Лекарският съюз потвърди: 3-годишното дете, което почина, е имало двустранна пневмония

1418
Илияна Кирилова

Българският лекарски съюз потвърди причината, довела до смъртта на 3-годишното дете в "Пирогов".  На нарочен брифинг БЛС оповести, че детето е починало от двустранна пневмония, имало е кръвоизлив в надбъбречните жлези. "Искрените съболезнования на близките на детето. За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно", коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Според БЛС лекарите постоянно са изправени пред взимане на тежки решения и в трудни моменти трябва да се изчакат доказателствата, преди да се правят заключения.

"За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това детеq неоснователно бяха наранени - Д-р Елена Георгиева. Стигна се до там, че специалността педиатрия да получи допълнителен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени", коментира Маджаров.

Заключението на БЛС съвпада с резултатите от разпоредената проверка, които бяха съобщени миналата седмица и които показаха, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес на детето, което почина на 14 ноември в "Пирогов", след като родителите му бяха потърсили помощ в педиатрията в София и в болница "Лозенец". "Имаме право да се защим, заставаме зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства. Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост", допълни Маджаров.

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Перник заяви: Мачът свърши, г-н Борисов!

25.01.2020

158
Перник заяви: Мачът свърши, г-н Борисов!

25.01.2020

42 2
Перник заяви: Мачът свърши, г-н Борисов!

25.01.2020

130

Коментари

Slava
снимка на Slava

Каква изненада?

fierсe
снимка на fierсe

баце щеше да го спаси, нали славе!?

geo_19

Още порция камъни в градината на Боко Великий.

HBK

Твърдение на БЛС е манипулация на популацията. Разбира се, че причина за смърта на детето има и тя най-вероятно е фудроянтно (мълниеносно) протекла бртонхопневмония.

 

Въпросът, който така старателно се отклонява е: Възможно ли бе тази компликация на вирусно заболяване да бъде предотвратена? И по този начин да бъде спасен живота на това дете!. Да, най-вероятно това би било възможно:

 

1. Ако детето бе диагностицирна навреме (а не разкарвано между болниците)

2. Ако лечението бе започнало преди развитието на компликацията.

 

Изводът е прост и ясен: Проблемът е в родното здравеопазване (не в родната медицина). Въпреки, че и там има пропблем – липса на хуманност. Организацията на спешната детска помощ (а и не само) е трагична. Виновници са чиновниците в МНЗ и разбира се всички правителства в последните десетилетия.

Правилно е да се пази авторитета на лекарите. Той (авторитетът) е част от лечебния процес. Но не е правилно да се манипулират хората за състоянието на родното здравеопазване.

fierсe
снимка на fierсe

даскале, я сподели как е медицинската грижа в щатите, нали там се подвизаваш?!?

само не ни вземай за канарчета! че не си лекар е ясно, ама вземи прочети какво е това хеморагична пневмония, тогава пиши! няма лекар-господ!

Muktata
снимка на Muktata
Игнорантски простотии ,но изричани с апломб. Дори животът ви в САЩ , страна с най-напреднала медицина и територия на професионалистите във всяка една област , не ви е научил да не се обаждате по теми , от които не разбирате. Естествено , това важи и за булгаристанците храчещи по случая , но те са безнадежден случай. Денонощно пържене в собствен сос , сос - "злоба".
deqerven
снимка на deqerven

Викаш, почват лечение, преди компликацията... Демек, лекуват пневмонията, преди да е почнала? Много яко, пред кабинета на Георгиева е имало тридесетина деца, требвало е да ги подкара с антибиотици по пет хилки, това казваш, усещаш ли се?

Johnny2965

И отново нито капка информация кой и как е лекувал детето до фаталния ден!

ArcheoBG

Лекари разследват лекари?!?!?? ?
Съболезнования на близките на детето!

Ураа

Ами кой да ги разследва?

Пожарникали, физкултурници? Примерно.

ArcheoBG

За да се подстави диагноза е необходим лекар. За да се следи за правилни и ефективни процеси трябва мениджър. Че не е било възможно детето да бъде спасено от един момент нататък е ясно. Въпросът е дали не е можело да се направи нещо, за да не се стига до този момент.

П.П. За фискултурници не знам, но предполагам, че пожарникарите разбират от процеси.

fierсe
снимка на fierсe

абе, вие що ходите на лекар?!?

ами те тея канибали ще ви убият бре!

по същия начин се отнасяте и с полицаите,

ама като ви опре яйцето на задника въртите на 112 ?!?

Сгугню
снимка на Сгугню

Да, детето обективно не е можело да бъде излекувано от тази пневмония, както ме светнаха близки лекари, на които имам доверие.

Но проблемът е друг - че не е положена грижата от страна на лекарите, че не е проявено отношението, което се следва.

Johnny2965

Това, което са ви казали близките Ви лекари е вярно. Въпросът е: как се е стигнало до пневмонията?

Slava
снимка на Slava

4

Ср., 11/12/2019 - 12:11 (нов)

HBK

?

 

8

Ср., 11/12/2019 - 13:03 (нов)

ArcheoBG

?

 

fierсe, пак се излагаш?

fierсe
снимка на fierсe

от твоите уста това звучи като похвала!??

rorik

Тия дни пак е починало едно дете от такава болест .

Как тогава изследванията са били добри??

Щом родителите  са потърсили помощ , значи че детето вече  е болно !!!Това трябва да се отрази на кръвната картина !!!!

Изследванията не са били добри , а лекарите не са ги видели!!!!

Това е!

 

Muktata
снимка на Muktata
Полудоктори , полуумни , в полуграмотна полудържава , управлявана от полуидиоти , разискват ! "А имаше ли Гюро глава? И ако не , от кой момент нататък я загуби ? И кой доФтор му я отряза ?" ???
rorik

 

Mukta ,

Една"малоумна майка" в една малоумна държава  , разбира се с едно малоумно правителтво ,министър , главен доктор , .. разбира , че  детето и е болно и го води при един умен доктор  който заключава че детето и е здраво и го връща в къщи да го лекува с чай.

Тази малоумна майка има малоумието да се връща пак при умните доктори в друга болница или в същата ,  все тая ,  и умните доктори  заключават от какво  е умряло детето и. И обявяват болестта за нелечима. 

Ми що още първия път не казаха на тая малоумна майка че детето и умира  и просто да си стои в къщи и да го чака да умре?

 

И други малоумници коментират малоумията по форумите

.

Едно време ми попадаше  такава информации.

Когато  в Азия се появява някакъв вирус на грип , немските доктори съобщават на правителството си в Германия  за характеристиките му и немците правят ваксина  и  немците веднага ваксинират , уязвимите групи- деца и възрастни с намален имунитет.

  .

Толкова малоумия от мен.

xantip

A,дано!!

fierсe
снимка на fierсe

ама надали!?

9101

Съвсем съзнателно разследват само медицинската част. 

А организационната част? Защо не кажат поради каква причина се е наложило разкарването на родителите с детето от болница в болница, лошото отношение на персонала към тях? това според БЛС не е ли проблем? 

9101

Щ как да се уважават лекари, които с държанието си правят всичко, за да ви отблъснат? 

HBK

даскале, я сподели как е медицинската грижа в щатите, нали там се подвизаваш?!?

само не ни вземай за канарчета! че не си лекар е ясно, ама вземи прочети какво е това хеморагична пневмония, тогава пиши! няма лекар-господ!

 

Има хора, които четят книжки. И други, които ги пишят.

 

С едно съм съгласен; Лекарят не е Господ. Но е Човек. Или поне би трябвало да бъде.

 

Сега и по случая: Информацията от БЛС е прекалено скромна (защо ли?). Но дори и от това, което е публикувано могат да се направят ХИПОТЕЗИ:  

 

Налице са дифузни хеморагии, включително и в надбъбречните жлези. От твърде пестеливите  сведения за смърта на детето предоставени ни от БЛС може да се допусне, че детето е починало от синдрома на Waterhouse-Friderichsen; Това е рядко диагностициран у нас синдром въпреки, че състоянието е известно от повече от 140 години (1873).

 

То е последица на тежко протичаща бактериална или вирусна инфекция с развитие на сепсис и последващи поражения във вътрешните органи (включително в мозъка - менингит). Детето е починало от компликациите на нелекувания сепсис. Смърта би могла да бъде предотвратена, ако състоянието е било навреме диагностицирано и адекватно лекувано. За WFS-синдрома лечение съществува.

 

P.S. Със сигурност в страната ни има компетентни педиатри. За съжаление детето не е попаднало на такъв.

fierсe
снимка на fierсe

чети бе, даскале!

 

Заключението на БЛС съвпада с резултатите от разпоредената проверка, които бяха съобщени миналата седмица и които показаха, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес на детето, което почина на 14 ноември в "Пирогов", след като родителите му бяха потърсили помощ в педиатрията в София и в болница "Лозенец"

Muktata
снимка на Muktata
С Уикипедия медицина не се завършва. Четеш , препостваш , но не разбираш картината. Липсва фундаментът. Липсва опитът. Липсва интерпретацията... Детето е умряло от тежка вирусна пневмония със свръхостро протичане и хеморагична диатеза. Дихателна недостатъчност. Детето НЕ Е УМРЯЛО от WFS , а с картина на такъв ! WFS по принцип е тежкото септично усложнение на менингококова инфекция при деца. Класическият синдром е усложнение на БАКТЕРИАЛНА инфекция , съответно лечението е двуяко. Мощна антибактериална терапия с бензопеницилини , цефалоспорини от високите генерации ил др. антибиотици + лечение на картината на септичен шок. Двете са еднакво важни , въпреки това смъртността при менингококов сепсис е висока. Още бях студент , когато се представяха редовно случаи в БГ /а тогава в БГ имаше здравеопазване/ - по няколко такива на година ! ... Сегашният случай не е класически WFS , щото не е на бактериална основа /менингококова/. Подобен тип имунен срив и картина на сепсис дават и други инфекции у деца - обикновено с някаква имунна компрометираност. Най-често родителите и не подозират за което ... Други бактериални инфекции дават усложнения с патоморфологична картина на този синдром. Масивни хеморагични лезии на надбъбреците /там се синтезират ендогенните катехоламини, без тях организмът не може да реагира адекватно на септичния процес и следва шок/ . Такава патонаходка дават и вирози. В т.ч. цитомегаловирус ,ебола , хемофилус , риновирус /който по начало не е от най-патогенните/ . Детето не е имало алтернатива на антиинфекциозно лечение !!! Единствените възможни мерки са били противошоковите , реанимация , изкуствена вентилация. Колегите точно това са правили . Но това е така да се каже "симптоматично лечение" , това не е етиологична терапия. Детето не е имало шанс.
Здравка
снимка на Здравка

...които показаха, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес на детето,което почина на 14 ноември в "Пирогов", след като родителите му бяха потърсили помощ в педиатрията в София и в болница "Лозенец"

А за размотаването на родителите и болното им дете от болница в болница и губенето на часове, какво? От Детската болница са  са могли още при първото им посещение  при тях да ги насочат към ''Пирогов', при това да им обяснят защо.'. Да не говорим, че биха могли да  звъннат един телефон на колегите си там, че изпращат малко дете, което не могат да приемат, поради липса на легла. Това последното, убедена съм,  не влиза в задълженията на педиатрите от Детската болница. Само че, има човещина и съпричастие, нали? И лекарите имат деца.  А, че констатацията на проверяващите е вярна, не се съмнявам. Бог да прости.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×