facebook
twitter

Горещи новини

КЕВР обещава по-евтин газ, когато заработи свободният пазар

Премиерът Борисов и Жан-Клод Юнкер видяха напредък за газовия хъб "Балкан"
843
Министерски съвет

Цената на природния газ ще бъде по-ниска, ако пазарът бъде отворен и за нови доставчици. За това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. "При всички положения ще се отрази положително. Това означава да има конкуренция на цените, нещо, което не може да съществува, защото имаме само един единствен външен доставчик", каза шефът на енергийния регулатор, цитиран от БНР.

В петък на извънредно заседание парламентарната енергийна комисия прие промени в Закона за енергетиката, които създават платформа за търговия на газ. То бе свикано спешно след като през седмицата депутати от управляващата коалиция предложиха създаването на свободен пазар на природен газ по подобие на силно оспорвания и критикуван свободен пазар на ток. В проекта са записани конкретни изисквания за количествата, които доставчиците трябва да осигуряват за бъдещата борса, както и задължения за големите потребители на природен газ да купуват определени части от годишната си консумация именно от тази платформа.

Бързането идва на фона на остро критичен доклад на ЕК за българската енергийна стратегия, публикуван тези дни, един от акцентите в който е именно забавянето на освобождаването на газовия пазар.

Заместник-директорът на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК Клаус Борхард, който участва в заседанието на комисията, обаче предупреди, че преди освобождаването на пазара трябва да се помисли за подпомагане на енергийно бедните. "Дискутирахме с енергийното ви министерство, че освобождаването на пазара на газ или ток трябва да се случва, след като вече има механизми за защита на енергийно бедните. Особено за България тези мерки трябва да се случат, преди пазарът да бъде либерализиран. Не трябва тази мярка да работи срещу населението", каза Клаус Борхард.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че от три години има план за подпомагане на енергийно бедните: "Разбира се, че не е въведен този процес, ще бъде необходимо да бъде направена и промяна в законодателството, това не са неща, които са толкоз лесни за внедряване".

Едновременно с информацията за спешното разглеждане на законопроекта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов обявиха, че "приветстват важния етап, който бе достигнат за газовия хъб „Балкан”. Според съобщение на правителствения пресцентър приетите законови промени, които предвиждат програма за реализация на определени годишни количества газ на борсата от страна на обществения доставчик и крайните клиенти, водели до безпрецедентно отваряне на българския газов пазар.

"Предложеният пакет от мерки ще доведе до така необходимата промяна в конюнктурата на пазара на природен газ в България. Резултатът ще бъдат значителни стъпки към формиране на ликвидна среда и либерализиран пазар на природен газ не само за България, но също така и за региона. Те са в унисон с усилията на Европейската комисия и на българското правителство за създаване на единен пазар на природен газ.

Председателят на ЕК Юнкер заяви: „Искаме енергията да се насочи към България и към цяла Европа. Приветствам това положително развитие, което ще доведе до отваряне на газовия пазар с ползи за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в подкрепата си към България в изпълнението на плановете й за регионален газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското правителство.“

Министър-председателят Борисов заяви: „Горд съм да кажа, че чрез въвеждането на програма за предлагане на определени количества газ за свободна търговия и непрекъсната работа по проекта газов хъб „Балкан”, България демонстрира своята ангажираност да играе водеща роля за отворен газов пазар в Югоизточна Европа. Успешното сътрудничество с Европейската комисия и целенасочените усилия на българското правителство направиха възможно въвеждането на значителни промени в пазара на природен газ в България, което, несъмнено, ще доведе до съществени ползи за всички.”

"След като бъде потвърдена от окончателния Закон за енергетиката и със създаването на газовата борса, програмата за предлагане на определени количества газ за свободна търговия се очаква да има положителни ефекти в посока конкурентоспособност за целия газов пазар в региона. По-голямата конкуренция ще доведе до по-голям избор и по-ниски цени и ще увеличи сигурността на доставките за бита и за предприятията. Ето защо Европейската комисия подкрепи пазарните реформи и мерки за увеличаване на ликвидността, включително чрез газовия хъб „Балкан” в България.

Газовата борса ще помогне България и регионът да се възползват в пълна степен от последните процеси в развитието на сектора във връзка с увеличаването на износа на втечнен природен газ. Това ще засили конкуренцията и ще даде повече възможности за развитието на икономиката в България и в региона", пише в съобщението на правителствения пресцентър.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп призова света да отхвърли „пророците на апокалипсиса“

21.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1204 30
Странната среща на Борисов с посланиците

15.10.2018

1705 3
Русия и Украйна избегнаха газова война в последния момент

31.12.2019

5787 83

Коментари

JollyRoger's

На прощаване...??? От хлипания и целивки са пропуснали да отронят дума за либеразиране и на пазара на боб и бобови култури... Или изчакват да достигнем фазата на втечняване на суровината...

ЕхЪ, осиротя Хъбибий! След Флори Манекена и Юки Го напуска... Не Му остава нищо друго, освен да залягат с Арнаутова над френския... Мъка!???

Ад мин

А тука ще пипнат ли?

Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 7 от Закона за енергетиката, дейността обществена доставка на природен газ в Република България подлежи на лицензиране от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Чл. 43, ал. 1, т. 3 от същия закон гласи, че на територията на страната се издава само една лицензия за обществена доставка на природен газ.

buratinob

КЕВР така си "мислеше" и за ел енергия, ама не уцелиха ( Иран, Венецуела и др. "структуроопределящи" фактори).

Добър вариант е да спрат да "мислят" може и да познаят нещо.?

Stern

Мда, при либерализацията на тока пак говориха същото - как цените ще тръгнат надолу заради конкуренцията.

Е, видяхме как се отрази свободната борса в бг условия. Дали някой вярва, че при газа ще е различно?

fierсe
снимка на fierсe

Заместник-директорът на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК Клаус Борхард, който участва в заседанието на комисията, обаче предупреди, че преди освобождаването на пазара трябва да се помисли за подпомагане на енергийно бедните. "Дискутирахме с енергийното ви министерство, че освобождаването на пазара на газ или ток трябва да се случва, след като вече има механизми за защита на енергийно бедните. Особено за България тези мерки трябва да се случат, преди пазарът да бъде либерализиран. Не трябва тази мярка да работи срещу населението

 

това как кореспондира с това?!?

 

КЕВР обещава по-евтин газ, когато заработи свободният пазар

JollyRoger's

Кореспондира. Просто “свободният“ газов пазар ще е повторение на токовия и на “рамката“ за аеропланите.

Дори понятието “свободен пазар“ отдавна отпадна от парланса на икономистиците и останалите шаман-мискини.

Иде поредната хурка за плебса.

ThePal
снимка на ThePal

Двата политически анекдота на Европа

bay Dragan

Тия двамцата усмихнаха и разведриха международната обстановка.

Преди време когато нямаше тиливизия имаше по радиото едно хумористично предаване " Миладин и Костадин". Как сме го чакали пред радиоприемника.....Спомняте ли си?

Курти влезе

"Костадин и Миладин"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×