Quantcast
Кандидат-кметът на София от ДБ обещава референдум за Паметника на съветската армия | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Кандидат-кметът на София от ДБ обещава референдум за Паметника на съветската армия

7677
Илияна Кирилова

Кандидатът на обединението „Демократична България“ за кмет на София Борислав Игнатов ще проведе референдум за бъдещето на Паметника на съветската армия, ако бъде избран от столичани, заяви днес той. Игнатов поясни, че при евентуално негово управление съдбата на монумента ще зависи изцяло от това, което решат софиянци. Архитектът обеща при успех на изборите да провери документите на паметника и, ако той се окаже държавна собственост, да поиска да бъде прехвърлен на Столична община. „Ако е държавен, ще поискам да стане общински, след което ще инициирам провеждането на референдум“, каза шефът на Камарата на архитектите в България.

По повод идеята му отреди време ПСА да бъде покрит със саркофаг или върху него да се постави герба на България Игнатов коментира, че изказването му е било „архитектурна сатира“, чрез която е искал да се отвори дискусия в обществото. Изказването му не трябвало да се приема като план за изпълнение, а като тема за обсъждане. „Отново поемам ангажимент, ако бъде избран за кмет, тази дискусия да се състои и да приключи с допитване до гражданите. Тяхната дума ще е решаваща“, обобщи той. Игнатов посочи още, че според личното му мнение мястото на този паметник не е на "най-хубавото място в София". „Като архитект смятам, че паметникът носи фалшиво послание. Той е направен от добри творци, но самите те признават, че са били под натиск при създаването му. Паметникът е израз на сервилност от страна на българските тоталитарни власти, защото е известно, че самият Съветски съюз не е държал да има такъв“, каза още той.

Игнатов обеща още като кмет да прекрати обществените поръчки за закупуване на антипаркинг колчета, които сега Столична община провежда, заради съмненията, че те се купуват на твърде високи цени и че чрез тези поръчки се разхищават публични средства. Архитектът каза още, че в бъдеще би се отказал от практиката тротоарите да се предпазват чрез колчета от навлизане на автомобили и би натоварил Центъра за градска мобилност с повече отговорности по контрола на неправилното паркиране. „Колчетата са безсмислен разход и ограничават придвижването на пешеходците. Не може на една кола своевременно да се поставя скоба, ако водачът не е платил за използването на синя и зелена зона, а да няма никакви последици, ако паркира на тротоар. Контролът трябва да е еднакъв и за двата вида нарушения“, коментира Игнатов. 

Още

45-ият парламент: Само 2 от 77 внесени законопроекта са приети

14.05.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

973
Показа се Иван Тодоров, с когото ГЕРБ се изложи

04.05.2021

21591
ГЕРБ и ДПС се хвърлиха на амбразурата за спецсъда