facebook
twitter

Горещи новини

Кабелни оператори: Да на борбата с пиратството, не на репресията

500
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Най-новото сдружение на доставчици на телевизия и интернет- Асоциацията на българските телекомуникационни оператори /БАБТО/, разпространи становище  относно акцията на ГДБОП в офисите на няколко кабелни оператора, извършена в края на миналата седмица. След нея потърпевши се оплакаха, че освен апаратура за разпространение на телевизии, служителите на дирекцията са изземвали и техника, свързана с доставката и на интернет. При операцията бе спряна дейността и местни клонове на банки, болници и други учреждения.

Текстът на становището гласи:

 

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

 

БАБТО като сдружение, защитаващо интересите на българския легален малък и среден бизнес, подкрепя всички законодателни инициативи и активности, които работят за развитието на целия телекомуникационен пазар. Наш приоритет е инициирането на адекватни промени в законодателството, които отговарят на променената технологична среда и насочени срещу възможностите, позволяващи процъфтяването на пиратски модели.

Въпреки декларираните добри намерения за борба с пиратството от страна на държавата, не можем да приемем за правилен начина на извършване на акцията от ГДБОП на 13.06.2019 г.

Липсва информация в публичното пространство дали в конкретния случай са установени нарушения по реда на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и дали са спазени всички процедури за налагане на санкции на нарушителите.

Но дори и това да е факт, необяснимо е защо служители на силови ведомства изземват техника за доставка на интернет, както и техника за разпространение на телевизионни програми, за които тези оператори имат надлежно сключени договори и не са свързани с предмета на предполагаемо закононарушение.

Смятаме за напълно недопустимо да бъде прекратена работата на регионални телевизионни медии, както и да бъде възпрепятствана работата на техните журналистически екипи.

Нарушени са фундаментални човешки права, защитавани от чл.10 на ЕКЗПЧОС и последователната практика на Европейския съд в Страсбург, а именно получаването и разпространяването на информация. 

 

Така зад декларираните добри намерения, прозира форма на репресия върху малкия и средния бизнес в страната.

 

Исторически, именно легалният малък и среден бизнес се е доказал като гарант за устойчивото развитие на пазара, за запазването на конкурентоспособността и качеството на телевизионното съдържание.

 

Затова опитите за заглушаване на неговия глас в дългосрочен план ще доведе до изкривяване на пазара и до повишаването на цените за услугата за крайния потребител.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И ГДБОП ще разследва българския камион с мигранти в Гърция

06.11.2019

168 2
ГДБОП и антикорупционната комисия с акция по Черноморието

19.10.2019

1446 7
Борисов: Акцията в БФС няма общо с мача, нито с оставката на Михайлов

16.10.2019

609 11

Коментари

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Извинете за въпроса, но има ли поне един законен кабелен оператор ?

Shaaban_bin_Robert

Има един, но няма да го кажа, че и него ще "обработят". 😁

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Ясно е , че и тази дейност ще се озове под крилото на Пеевски- Домусчиев. В тази държава е така. Но докога????
ablepsia

Преди три десетилетия нали скачаха по площадиете за отпадане на монопола на държавата.

Пък сега Пеевски, Домусчиев и сие монополисти криви.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×