facebook
twitter

Горещи новини

Изследване откри огромно количество пластмаса в мъртви китове край Гърция

1727
Pixabay

Изследване на китове и делфини, намерени мъртви по бреговете на Гърция за период от 20 години, показа тревожно високи равнища на пластмасови отпадъци – предимно найлонови торбички, в стомасите на животните, които могат да ги обрекат на бавна и мъчителна смърт, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

При най-тежкия случай – 5-метров кашалот, намерен на брега на егейския остров Миконос, е погълнал 135 пластмасови предмета с общо тегло над 3 кг. Отпадъците блокирали стомаха и той се разширил прекомерно, докато самото животно е слабеело и е умряло от глад, разказва един от изследователите.

При шест от десет кашалота е открито поглъщане на пластмасови отпадъци, сочи проучването.

Агенцията припомня, че през март край бреговете на Сардиния бе намерен бременен кит с 22 кг пластмаса в стомаха си.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция напусна асамблеята на НАТО в знак на протест

19.02.2020

5924 7
Транспортна стачка ще блокира Атина днес

18.02.2020

207
Проф. Ханке: България ще последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото

16.02.2020

7776 69

Коментари

анастаси сиров

Извинявам се за невежеството...Край Гърция има ли китове?

duzov2

Извинен си!

Те, нали четеш - кашалоти, моржове, пингвини и пр. полярен добитък се е завъдил по Средиземноморието. ?

 

 

Седем с един...

Може да ви се вижда странно, но китове има. Виждал съм няколко южно от о-в Китира. Пък и където има риба, все има нещо, което да я яде...освен човеците, разбира се...

Wolf ACE

И аз съм ги виждал в Гърция... по телевизора. ?

Иначе сериозно- проблемът е много голям!

ДpaгaнOxpидcки

Xxx

Лoвkия

Баси, дори и кашалотите вече ходят на море в Гърция... ?

Седем с един...

Ми няма да ходят в Сухата река и Харманли, я! И на двете места миризмата на чесън ги гони...

onzitam

Това са онези китове които Путин с нарочна заповед освободи от "затвора за китове" в РАссия. Поради липса на храна, китовете са "кушали" празни пластмасови бутилки от боярышник, с които надзирателите са ги замервали!!!

mi6osp.

Хъм, храносмилателната система на любителите на морски и океански дарове също се обогатява с все по-големи количества пластмасови микрочастици.

А това предизвиква рак и автоимунни заболявания.

greenville

Аре пак мелодрами....

Да се произвеждат торбички и всякви джунджурии само от биоразградими полимери.

Всеки от нас да си носи торбичка от плат като ходи да пазарува.

Купете си бамбукови сламки за пиене, бамбукови четки за зъби, вместо пластмасови прибори за хранене използвайте дървени такива. 

 

ata

?Тя таа планета фактически е умряла вече, но малко са тези, които могат да го осмислят. ;-))) Наздраве и до другио сфет. ;-))).

rorik

Човекът е единственото разумно същество на  Земята, Китовете излизат на брега за да му покажат от какво умират.

Явно разумът на човека го е напуснал. Смята пазенето на природата за тъмни векове.

Все по често се намират градове под земята. Ще стигнем до там да живеем в землянки и да си гледаме храната под похлупак .

ИвКо

Всеки от нас да си носи торбичка от плат като ходи да пазарува.

Това си струва при това не изисква кой знае какви усилия, но по големият проблем си остават пластмасовите бутилки, заемат много повече място особено когато не са смачкани. Много рядко може да се види някой да смачква платмасовата си бутилка преди да я хвърли в контейнера, било унижение за тези свръх цивилизовани личности.  Най същественият проблем си остава възпитанието, не мога да си представа що за хора са тия дето изхвърлят опаковки през прозореца на колата си. При това са и с претенции, че са стриктни към подържането на чистотата понеже в джобовете на вратите на колите им никога няма да намерите смачканите опаковки от хранителни и други продукти.

peniko

Днес всеки носи в джоба си смартфон, ама май никой не е станал по-умен....

Някои лични впечатления:

Преди 20+ години около мен навсякъде имаше надписи "Не замърсявай, $50 глоба". С течение на времето тези надписи изчезнаха. От 2-3 години почти всяка сутрин намирам в тревната площ до улицата всякакви отпадъци - пластмасови бутилки, чашки от кафе, опаковки от сандвичи. Това при положение, че от другата страна на улицата има 3 боклуджийски кофи на по 20 м една до друга. Е, ама трябва да спреш и да излезеш от колата.....

Преди няколко месеца ми се счупи кофата за боклук. Тук са общинска собственост. Големи са, около 120х70х50 см. Минимум 20 кг чиста, дебела пластмаса. Обадих се в общината. Казаха, че ще докарат нова (направиха го на същия ден) и казаха да оставя счупената до бордюра с дъното нагоре. Случайно бях навън когато взеха кофата.....обаяче я  взе не камионът който събира за рациклиране, а този за боклук! Та вече не вярвам много, че някой изобщо рециклира нещо.

Последно: в начлото на 70-те си карах ваканциите на село при баба и дядо. Баба беше с 4 отделение по тяхному (тя беше неуката) , а дядо с 8-мо (образованият). Винаги държаха по няколко чувала амониева селитра. Използваше се единствено и само за торене на царевица и ечемик за животните (е дядо си студеше и биричка с нея). Всички зеленчуци и плодове се торяха само с "угнила" оборска тор. Баба сееше 20-30 корена царевица в ъгъла на градината, за да ни вари от нея - от тази дето се тореше с "изкуствен тор" не ни се разрешаваше да берем даже и за стръв за риба. Аз оттогава съм запомнил "Изкуствен" и "Оборски" тор. Те така те - бяха необразовани хора, нямаха интернет ама знаеха с какво да торят.....

 

 

First Strike

Човекът е единственото разумно същество на  Земята
 

Затова китовете са пълни с пластмаса. Човекът е напаст и ще си получи заслуженото.

 

duzov2

Начи, снощи, след 4-тата ракия, в градинката пред блока, ми се яви косатка! Изпотих се от ужас, а тя ми заговори с благ гласец: "Батее, нямаш ли некоя капачка за ковиоз или поне некоя бутилка от бира, че изпосталях?". Нямам - казвам ѝ, имам само кенчета от бира, а ракията ми е в стъкло. Мъка! Викам ѝ:Бегай у Гърция на море, там има, то и у нащо има, ама живот нема!

Фърлих и една кутийка от маслинки, от БИЛЛА си ги купих.

 

Аре че стана ракиено време! 

greenville

Малко преди началото на новото хилядолетие група откачалки-зелени терористи започнаха нова мода в екологията-ZERO WASTE.

Отначало май никой не се впечатли, но сега гледам много хора се опитват да следват идеята за нулеви отпадъци.

Аз самата съм фен на това движение. Моята четка за зъби е бамбукова не защото е модерно, а защото пластмасата на обикновените четки се разгражда много бавно. Гребена и четката ми за коса са дървени по същата причина. В чантата си имам вилица,лъжица и пръчици за многократна употреба,ако ми се наложи да се храня в офиса. Пия филтрирана вода,нося си я в стъклена бутилка. Торбички за продуктите от супермаркета не съм купувала с години-колекцията ми от торбички от плат е впечатляваща.

Честно, не очаквам другите да живеят по начина, по който живея-аз съм екстремално крайна в манията си да живея green.

Всеки от нас  обаче може да направи поне едно нещо,с което да помогне  за намаляване на боклуците.

Дано тази статия накара поне един да се замисли.

 

Лoвkия

но сега гледам много хора се опитват да следват идеята за нулеви отпадъци.

Така е, но винаги другите, с извинение серящите, ще бъдат повече.

Простаците, обожаващи дивата природа, да отидат на някой пуст плаж или на китна планинска полянка, и да си оставят боклуците там.

Всяка есен от Крапец извозват по няколто тона боклуци, оставени от дивите къпмингуващи.

ИвКо

 Баба беше с 4 отделение по тяхному (тя беше неуката) , а дядо с 8-мо (образованият)

Осмо отделения няма, от първо до четвърто са и последното се изразява в това да можеш да четеш и пишеш свободно, тук там някое стихотворение и общи приказки.   В първо отделения се учеше само азбуката и четенето и писането на думи. След завършване на четвърто отделение се преминава в първи клас, вероятно става въпрос за така нареченото трето класно образование, който днес отговаря на осми клас.

Влез или се регистрирай за да коментираш