Медия без
политическа реклама

Израел: Самолетите ни преодоляха зенитните комплекси С-300 в Сирия

Според руски експерти информацията обаче е подхвърляне в търсене на реакция на Москва и Дамаск

31 Окт. 2018
Комплексите С 400 и С 300
БГНЕС архив
Комплексите С 400 и С 300

Израелските самолети са преодолели зенитните комплекси С-300 според израелско радио, пише руският ежедневник “Московский Комсомолец“, цитиран от Фокус.
Израелските самолети успели да заобиколят комплекса за противовъздушна отбрана С-300, разгърнат от Русия, и да нападнат Сирия, гласяло съобщението. Според него, въздушната атака на израелските ВВС е завършила успешно - атакуващите самолети успешно са бомбардирали групировката "Хизбула", унищожавайки голям арсенал. Никой, освен израелското радио, обаче засега не съобщава за това. Официален Дамаск също мълчи - все още не е потвърдил тази информация, но и не я е опровергал.
Журналистите на израелското радио "Кан Бет" съобщили, че: вечерта Военновъздушните сили на Израел са бомбардирали цял ракетен арсенал в иранската посока. Така според доклада Израел е спрял доставката на ракети и други оръжия на Хизбула от Иран. Статията отбелязва, че "ударите са били прецизни".
Радиостанцията обръща специално внимание на факта, че израелски самолети са влезли във въздушното пространство на Сирия. Твърди се, че е на мястото, където руските системи С-300 и системите за противовъздушна отбрана на Сирия трябваше да открият израелците. Въпреки това, според израелските медии, самолетите по някакъв начин са останали незабелязани през целия полет.
Въпреки това, военен експерт на „Московский Комсомолец“ нарича такава информация "подхвърляне".
"По мое мнение, това проверява Дамаск и Москва", казва оръжейният експерт Алексей Леонков. "Израел иска да види руската реакция по този начин." Освен това израелските медии целят донякъде успокояване на своите хора: летяхме и никой не ни свали. Така че - Израел е в безопасност.
Експертът също така добавя, че въпреки спряното сътрудничество по въздушното пространство в Сирия между Русия и Израел, ситуацията се контролира.
„Всичко на границата с Израел е "видимо". Известно е откъде може да се лети от - от неговата територия или от Ливан или от морето като цяло - всичко е контролирано. Нашите комплекси, във всеки случай, виждат всички тези "летящи" цели.
Според Леонков друга странност около тези съмнителни израелски удари е тишината на официални източници като САНА - сирийската държавна агенция.
„Това отново ме убеждава, че това е типично „подхвърляне“ на информация по въпроса за проверка“,заключва експертът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата