Quantcast
Италия все още не ни е уведомила за задържан незаконен превоз | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Италия все още не ни е уведомила за задържан незаконен превоз

Депутатите изслушаха Нено Димов по сагата с боклука
3027
Илияна Кирилова

Министърът на околната среда и водите Нено Димов бе изслушан днес в парламента по повод сагата с италианския боклук. Изявата му пред депутатите бе по настояване на БСП. Димов не съобщи съществени новини, с изключение на една - Италия все още не ни е уведомила за задържан превоз, предназначен за България. Скандалът гръмна миналата седмица, след като медии на Апенините писаха за арестувани 815 тона, които трябвало да пътуват към България. 

Димов заяви, че Министерство на околната среда и водите не е давало разрешение за внос на боклук от Италия. Нямало и искане за жп превоз. А по отношение на европейските регламенти и действията на Италия, обясни: "Съгласно изискванията в случаите на съмнение за незаконен превоз съответният компетентен орган по прилагането му следва незабавно да информира останалите заинтересовани компетентни органи. МОСВ в качеството си на компетентен орган по прилагане на регламент 1013/2006 до този момент не е уведомяван от италианските компетентни органи за задържане на незаконен превоз, предназначен за България".

Той каза още, че контролът по транспортиране и превоз на отпадъци е засилен още през лятото на тази година. Освен това в България било забранено да се изгарят количества отпадъци, които надвишават половината от годишния капацитет за инсталациите. Едва три процента било количеството на изгорени отпадъци у нас. Процесът щял да бъде разширен, тъй като изискването на ЕС е отпадъците да бъдат максимално рециклирани, а не депонирани.

Още

Комисия в НС претупа скандала с "Фейсбук"

26.01.2023

2072
Рискът следващите избори да останат без достатъчно бюлетини е сериозен

24.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2019
В парламента се опитват да обвържат и „Спаси София“ с „Нексо“

19.01.2023

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2239