Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Испания маските вече са задължителни и на плажа

2.2 милиона германци под 60 г., ваксинирани с "Астра Зенека", ще чакат какво да правят с втората доза

31 Март 2021Обновена
Снимка: БГНЕС

В Испания маските вече са задължителни дори на плажа и в парка, предадоха световни агенции. Носенето им е част от задължителните мерки в страната от май миналата година. Досега обаче не трябваше предпазните средства да се слагат на открити обществени места, където е възможно спазването на дистанция.

Единствено спортуващите вече ще могат да свалят маските си, ако регионалните власти позволят това. Мярката се налага, тъй като от края на миналата седмица до момента случаите на зараза с коронавируса са се увеличили над десет пъти.

На палубата на кораб или на лодка неносенето на маска е наказуемо деяние. Задължително е носенето на маски във всички видове транспорт, дори в личния ви автомобил, ако в него има лице, което не е от вашето семейство.

Новата мярка ще остане в сила докато централното правителство на Педро Санчес обяви края на здравната криза. Регионалните правителства са в правото си да затегнат още повече ограниченията, ако сметнат, че е необходимо.

Португалия въвежда задължителна 14-дневна карантина за гражданите, пристигащи с полети от България, считано от 00:00 часа на 1 април до 15 април, включително. Те следва да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти в страната. Сънародниците ни са задължени и да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, съобщиха от българското външно министерство.

Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 са децата до 2-годишна възраст

- 2.2 млн. германци под 60 г. са ваксинирани с "Астра Зенека" - предимно медицински работници и възпитатели. Снощи на извънредно заседание на канцлерката Меркел с премиерите на провинциите бе решено използването на препарата да спре за неопределено време. На чакащите втора доза бе препоръчано да изчакат до края на април, когато ще се реши с какъв друг препарат може да бъде заместена "Астра Зенека", а който иска да му бъде поставена отново, е на негова отговорност. Канцлерката съобщи, че когато дойде редът й, не би се поколебала да се ваксинира с "Астра Зенека". Германия спря препарата заради 31 редки случая на тромбоза. 

- Полша иска да ваксинира срещу COVID-19 всички желаещи пълнолетни граждани до края на август, съобщи на пресконференция днес премиерът Матеуш Моравецки, предадоха световни медии.

През първото тримесечие на годината недостатъчните количества ваксини бяха основна пречка пред ваксинационната кампания. С напредването й Полша ще трябва да се фокусира върху разпределянето на очакваните големи доставки на ваксини, каза премиерът.

Само през април Полша ще получи най-малко 5 млн. дози ваксини, а броят на доставените ваксини може да достигне и 7 милиона дози, посочи началникът на канцеларията на премиера и министър без портфейл Михал Дворчик, в чийто ресор влиза и ваксинационната кампания. Постепенно броят на местата за ваксинация ще бъде увеличен и в кампанията ще бъдат включени аптеките, пунктове за ваксиниране на хората в автомобилите им, както и големите компании.

Досега в Полша са поставени близо 6 милиона дози ваксини. Около 4 млн. души са ваксинираните, от които 2 милиона вече и с двете дози. От началото на пандемията страната е регистрирала 2,29 млн. случая на коронавирус и близо 52 400 починали от причиняваното от инфекцията заболяване.

- Световната здравна организация отчете повече от 3,8 милиона случая на коронавирус по света през миналата седмица. Това е увеличение на заразените с 14% в сравнение с предходните седем дни, а смъртността се е увеличила с 5%., предаде БГНЕС.

"В световен мащаб честотата на заразяване с COVID-19 продължи да нараства за пета поредна седмица. Миналата седмица бяха регистрирани повече от 3,8 милиона нови случая", казаха от организацията и добавиха, че над 64 000 души са починали за седем дни.

Според епидемиологичния бюлетин на СЗО от 22 март до 28 март в света са регистрирани 3 802 314 заразени и 64 187 смъртни случая. Към 28 март има общо 126 372 442 инфекции и 2 769 696 смъртни случая.

Особено забележимо увеличение на заболеваемостта от 22 март до 28 март се отчита в Югоизточна Азия (с 49%), Западно-Тихоокенаския регион (с 32%), Африка (с 22%), Северна и Южна Америка (с 11%), Европа (с 11%).

Още по темата