Quantcast

Медия без
политическа реклама

Иран пусна видео на пленяването на британския танкер (ВИДЕО)

Техеран призова Великобритания да не ескалира напрежението, Лондон обяви, че готви санкции, а НАТО осъжда, но насърчава дипломатическо разрешаване

21 Юли 2019Обновена
EПА/БГНЕС архив

Иран публикува видео, показващо момента на пленяването на плаващия под британски флаг танкер „Стена Имперо“, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. Ясно може да се види как корабът, чието име личи, е приближен от няколко бързи катера, докато тежковъоръжени маскирани военни се приземяват на борда му от хеликоптер. Агенцията отбелязва, че това е същата тактика, която британската морска пехота е използвала при пленяването на иранския „Грейс-1“ в Гибралтар на четвърти юли. 

Действията на Техеран в най-важният световен морски път за търговия с петрол, бяха определени от западните страни като ескалация на напрежението след три месеца на конфронтация, която вече доведе САЩ и близкоизточната страна на прага на война, пише американската агенция. Великобритания осъди действията на Иран, а иранският посланик в призован във външното министерство в Лондон. 

По-рано Иран заяви, че танкерът е бил придружаван от британски военен кораб, но такъв не се вижда на видеото. 

Иранският посланик във Великобритания Хамид Баединеджад призова днес Лондон да обуздае „местните политически сили“, които според посланика искат да доведат до нарастване на напрежението между двете страни след задържането на плаващ под британски флаг танкер от страна на Техеран, предава БНР като се позовава на Ройтерс. „Това е много опасно и неразумно в чувствителен момент в региона“, заяви Баединеджад в Туитър. "Иран обаче е непоклатим и готов за различни сценарии", добавил посланикът.

Британският зам.-министър на отбраната Тобаяс Елууд от своя страна не изключи възможността от въвеждане на санкции срещу Техеран заради задържания танкер, добавя Националното радио  Лондон определи като „неприемлива“ тази операция, която породи опасения от нова ескалация на напрежението в региона. Същевременно Елууд изразил недоволство, че кралският флот е твърде малоброен, за да отговори на световните предизвикателства. „Ако искаме да продължим да играем роля на международната сцена, като имаме предвид, че заплахите се променят, събитията са на ръба на война, трябва да инвестираме повече в отбраната и в кралският флот. Флотът ни е твърде малък, за да защитава интересите ни по целия свят, така че следващият премиер трябва да се заеме с този въпрос“, казал той.

Междувременно НАТО осъди задържането на петролни танкери от Иран от последните дни и призова властите в Техеран да освободят корабите и екипажите им. От Алианса отбелязват, че действията на ислямската република нарушават международните морски норми. НАТО обаче насърчава дипломатическото разрешаване на проблема.

 

 

 

Още по темата